„Po šiltų dienų, įsiveržė Arktinis jūrinis oras. Pirmiausia į Šiaurės, o vėliau ir į Vidurio bei Rytų Europą. Pati oro masė yra sausa ir šalta, tačiau dėl žemo kondensacijos lygio, didelio atmosferos nepastovumo ir pakankamo garavimo nuo paklotinio paviršiaus orai tampa labai nepastovūs, su mišriais krituliais ir maža oro temperatūros paros kaita.

Šiuo metu Baltijos regione didelį poveikį orams daro gilus ir mažai judrus cikloninis sūkurys, kurio centras šiandien ryte buvo virš Suomių įlankos. Baltijos šalys atsidūrė šio ciklono šaltojoje pusėje ir vyrauja didelis debesuotumas, trumpalaikis lietus arba šlapdriba bei gūsingas šiaurės vakarų krypties vėjas, kuris stipriausias pajūryje“, – teigia klimatologas.

G. Stankūnavičiaus teigimu, artimiausiomis dienomis Lietuva išliks šio mažai judraus ciklono užnugaryje, todėl orų pobūdis greitai nepasikeis. Šis ciklonas lėtai pildysis ir galutinai pasitrauks nuo Baltijos regiono tik antradienį.

„Kadangi oro masė šalta, tai pragiedrėjus naktimis didesnėje teritorijos dalyje numatomos šalnos, vietomis iki -1 – – 4 °C, o dienomis dėl didelio debesuotumo oro temperatūra kils tik iki +3 – +8 °C. Tokia debesuotumo paros kaita yra įprasta užslinkus arktinei jūrinei oro masei.

Šiuo metu vėsūs pavasario orai vyrauja ne visur. Didesnėje Sibiro dalyje oro temperatūros fonas labai panašus į vyraujanti pas mus, nors ten turėtų būti šalčiau, nes ką tik baigėsi žiema. Šilčiau nei įprasta bus Pietvakarių Prancūzijoje, didesnėje Ispanijos dalyje bei Portugalijoje. Labai šilta Kipre ir pietinėje Turkijoje, kur nepaisant karantino plūsta poilsiautojai“, – prognozuoja jis.

Tačiau kitos savaitės antroje pusėje, anot klimatologo, šiluma apims visą Pietų Europą ir Viduržemio jūros regioną, o maksimali oro temperatūra pietinėse Italijos, Graikijos ir Turkijos pakrantėse kils iki 30 °C ir aukščiau.

„Didelėje dalyje Vidurio ir Rytų Europos bei Šiaurės Europoje priešingai – naktimis laikysis šalnos, o dienomis oro temperatūra neviršys +5 – +13 °C. Vėsiausia bus Skandinavijoje. Vidutinė oro temperatūra šį savaitgalį ir kitą savaitę Vidurio Europoje ir Baltijos regione bus 2–6 °C žemesnė už daugiametę.

Kita vertus, šie šalti su krituliais orai dar labiau papildys dirvožemį drėgme ir taip sumažins sausros tikimybę (bent jau vasaros pradžioje). Per artimiausias 4 paras numatoma iki 10–18 mm kritulių.“

Jis taip pat nurodė, kad dėl vėsių ir vėjuotų orų lėtai šyla Europos vidinės jūros: Centrinėje Baltijos akvatorijoje paviršiaus temperatūra neviršija 4,5–6,0 °C, Šiaurės jūroje – 7,1–8,6 °C, Juodojoje jūroje – 9,5– 11,8 °C. Viduržemio jūroje sparčiausiai šyla rytinė dalis, kurioje vandens temperatūra jau dabar siekia 18,5–19,9 °C ir, pasak G. Stankūnavičiaus, toliau intensyviai šils per ateinančią savaitę.

„Kitos savaitės viduryje pagrindinis orus formuojantis veiksnys Šiaurės Europoje bus poliarinis anticiklonas, kuris užims visą šiaurės vakarinę Europos dalį ir Šiaurės rytų Atlantą. Tačiau ciklonai taps aktyvūs virš Vidurio Europos, o jų trajektorijos išsitęs nuo šiaurinių Alpių link Šiaurės Rusijos. Paprastai tokie ciklonai termiškai yra labai kontrastingi: šiltas tropinės kilmės oras ciklono pietinėje ir pietrytinėje dalyje ir šaltas poliarinis oras šiaurinėje ir vakarinėje dalyse. Todėl nuo tikslios tokių ciklonų trajektorijos prognozės priklausys ir būsimi orai.

Šiandienos duomenimis šilčiausias oras bus pernešamas toliau pietuose, Vidurio Europoje ir stipraus atšilimo Lietuvoje neprognozuojama. Be to, antra savaitės pusė numatoma lietinga. Europos vidutinės trukmės prognozių centro (ECMWF) duomenimis pirma gegužės mėnesio pusė Lietuvoje išliks vėsesnė už normą. Taigi, labiau vasariškų orų galėtume tikėtis tik antroje gegužės mėnesio pusėje.“

Taip pat priminė, kad šiandien Jurginės, o pasak liaudies spėjimų, šalna šią dieną prognozuoja vėlyvą pavasarį, o rasota žolė – ankstyvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)