„Nors nuteistasis N. Šustauskas ir daro pažangą mažindamas nusikalstamo elgesio riziką, tačiau ši pažanga nėra tokia akivaizdi ir įtikinanti, kad neabejotinai sudarytų sąlygas konstatuoti, jog lygtinai paleistas jis laikysis įstatymų ir nenusikals“, – kol kas dar neįsiteisėjusioje nutartyje nurodė Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmų teisėjas Ričardas Juodis.

Anot teismo, 11 metų laisvės atėmimo bausme nuteistas N. Šustauskas yra įkalintas ne už vienos nusikalstamos veikos padarymą, anksčiau buvo teistas: „Tačiau tai įtakos nuteistojo elgesiui nepadarė, jis ir toliau darė nusikaltimus, kas, teismo vertinimu, neabejotinai atskleidžia antivisuomenines nuteistojo nuostatas, nihilistinį požiūrį į visuomenėje priimtas moralės bei elgesio normas, rodo, jog vertinamu atveju jis nusikalto ne atsitiktinai, o dėl susiformavusios neigiamos vertybių orientacijos, kas neabejotinai didina tiek nuteistojo padarytų nusikaltimų, tiek ir jo paties pavojingumą visuomenei ir leidžia pagrįstai abejoti lygtinio paleidimo instituto efektyvumu nuteistojo atžvilgiu.“

Kaip pažymėjo teikimo N. Šustauską paleisti į laisvę lygtinai nepatvirtinęs teisėjas, socialinio tyrimo išvadoje nurodyta, kad nusikalstamą veiką jis padarė kartu su kitais asmenimis, todėl manytina, jog nuteistasis gali būti lengvatikis ir lengvai pasiduoti kitų manipuliacijoms dalyvauti kriminalinėje veikloje.

„Nors nuteistasis pripažįsta, kad praeityje įvykdė nusižengimą pasielgęs impulsyviai, neapsvarstęs savo elgesio pasekmių, tačiau nuteistasis nusikaltimą iš dalies minimalizuoja“, – pažymėjo teisėjas R. Juodis.

„Bausmės tikslai – teisingumas, proporcingumas realiai užtikrinami tik ją atliekant, todėl ir bausmės atlikimo procese, sprendžiant dėl lygtinio paleidimo, teisingumo principo užtikrinimo, sėkmingos probacijos, į šias aplinkybes, privaloma atsižvelgti, – vienas iš bausmės tikslų yra kaltininko nubaudimas, tai reiškia, kad jis dėl padarytos nusikalstamos veikos privalo patirti tam tikrus suvaržymus ir kitas neigiamas pasekmes“, – teismo vertinimu, kol kas dar negalima daryti išvados, kad N. Šustausko pataisos procesas jau yra baigtas, o jam paskirtos bausmės tikslai – pasiekti.

Nerijus Šustauskas
N. Šustaukui dar liko kalėti daugiau kaip 3 metai 2 mėnesiai. Pravieniškių pataisos namų 2-ojo sektoriaus, kuriame jis atlieka bausmę, Lygtinio paleidimo komisija buvo nutarusi, kad nuteistasis jau gali būti vertas pasitikėjimo ir į laisvę išleistas lygtinai.

Buvusio politiko sūnus laisvės atėmimo bausmę atlieka lengvosios grupės sąlygomis, per bausmės atlikimo laiką septynis kartus pažeidė nustatytą tvarką, dėl to penkis kartus baustas drausmine tvarka. Tiesa, jis taip pat devynis kartus skatintas. Kaip nurodė Lygtinio paleidimo komisija, nuteistasis palaiko socialinius ryšius su savo artimaisiais, vykdo individualiame socialinės reabilitacijos plane numatytas priemones.

Tačiau, kaip pažymėjo teisėjas R. Juodis, šiuo metu N. Šustauskas „elgiasi taip, kaip privalo elgtis kiekvienas laisvės atėmimo bausmę atliekantis asmuo“, o tik akivaizdi pažanga mažinant nusikalstamo elgesio riziką leidžia daryti vienareikšmišką išvadą, kad nuteistasis toliau gali būti taisomas neizoliuotas nuo visuomenės, bet prižiūrimas.

N. Šustauskas yra nuteistas dėl labai didelio kiekio psichotropinių medžiagų ir prekursorių disponavimo, jis buvo sulaikytas 2013 m. gegužės pabaigoje, kai išvažiavo iš psichotropinių medžiagų laboratorijos. Sulaikymo metu pas N. Šustauską kišenėje rastas didelis kiekis grynųjų pinigų – 26 tūkst. eurų. Be to, su savimi N. Šustauskas dar turėjo ir kokaino.

Tirdami nusikaltimą pareigūnai atliko apie 20 kratų įvairiose patalpose, susijusiose su organizuotos grupės veikla. Kratų metu rasta ir išimta daugiau kaip 2 kg ką tik pagaminto amfetamino, taip pat įranga, reikalinga amfetamino gamybai – presai, vakuuminio įpakavimo aparatas ir kt.. Taip pat surastas nemažas kiekis cheminių medžiagų, skirtų narkotinių medžiagų gamybai, apie 360 kg prekursorių.

Be to, garaže Islandijos plente buvo rasta apie 6,5 kg metamfetamino.

Policija tuomet skelbė, kad sėkmingos policijos operacijos dėka buvo užkirstas kelias tolesnei organizuotos grupės veikai, kuri, panaudodama jos dispozicijoje buvusias žaliavas, būtų galėjusi pagaminti apie 190 kg psichotropinės medžiagos – amfetamino, iš kurio realizavimo juodojoje rinkoje gautos pajamos viršytų 2 mln. eurų.

Su N. Šustausku buvo nuteistai dar du kauniečiai, bet jiems teismas skyrė gerokai švelnesnes bausmes, kurias jie jau yra atlikę.

Sveiko proto nebuvimas. Proto užtemimas. Gyvenimo paklydimas. Tokiais žodžiais savo poelgį įvertino N. Šustauskas, kai jam iškelta baudžiamoji byla buvo nagrinėjama teisme.

„Kai žmogus suklysta ir tai supranta, tai jam yra didžiausia bausmė, labai gailiuosi ir atsiprašau visų, nebuvau blogas žmogus ir niekam nenorėjau pakenkti, – gyvenime esu padaręs ir gerų dalykų, kuriais galiu pasigirti“, – teisme kalbėjo N. Šustauskas.

N. Šustausko tėvas V. Šustauskas yra sakęs, kad sūnaus neaugino ir su juo nepalaiko jokių ryšių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)