„Galimybių pasą Lietuva turės tada, kai išspręsime, kas testuos žmones, kurie norėtų šį pasą turėti. Pirmadienį Sveikatos ir Ekonomikos ministerijos ateis su konkrečiais pasiūlymais“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė ministrė pirmininkė.

Jos teigimu, po to Vyriausybė spręs dėl testavimo kaštų padengimo ir pačio testavimo organizavimo.

„Pirmiausia reikia žinoti, koks algoritmas yra optimalus – kas galėtų tą daryti: ar, pavyzdžiui, pasitelkus vaistininkus, pasiūlos pakaktų, kad mes patenkintume paklausą, kuri gali būti? Čia veikiausiai labai didelė disproporcija bus tarp poreikio ir jo pasiskirstymo geografiškai. Daugiausia turbūt pageidaujančių šį pasą gauti testavimo būdu bus didžiuosiuose miestuose“, – pastebėjo I. Šimonytė.

Galimybių pasas

Didieji miestai, pasak premjerės, ir dabar testuoja labai daug gyventojų.

„Vilnius per savaitę turbūt 40 tūkst. žmonių testuoja – labai dideli apkrovimai yra dabar. Kiek yra įmanoma kažkokiais optimaliais kaštais konkrečiose vietose tuos testavimo pajėgumus išplėsti ir ar tai galėtų būti privatus sektorius, ar reikia papildomų viešų pajėgumų – tuos skaičiavimus dar turi įsivertinti SAM kartu su Ekonomikos ministerija ir tuos pasiūlymus pateikti pirmadienį“, – pridūrė Vyriausybės vadovė.

Kaip jau yra anksčiau sakiusi ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, ministerija siūlo, kad asmenys, turintys neigiamą koronaviruso testo rezultatą vadinamuoju galimybių pasu galėtų naudotis 48 valandas. Siūloma, kad testavimo kaštus apmokėtų valstybė.

Galimybių pasas galiotų iki tada, kol pradėtų veikti europinis imuniteto pasas.

Ragina žmones nepamiršti budrumo

Kalbėdama apie ketvirtadienį veiklą atnaujinusius barus ir lauko kavines, premjerė pažymėjo, kad gyventojai neturėtų pamiršti budrumo.

„Aš rekomenduočiau žmonėms laikytis atsargumo visur kur – nesvarbu, ar lauko kavinėse, ar parduotuvėse, ar muziejuose, ar susitinkant su kitais žmonėmis. Atsargumas yra tai, kas mažina viruso sklaidą ir tol, kol būsime patys atsargūs, saugosimės ne tik patys, bet ir kitus saugosime“, – akcentavo I. Šimonytė.

Ji taip pat sakė, kad naujų koronaviruso atvejų skaičiai nėra džiuginantys.

„Manau, kad iš dalies plataus masto testavimas leidžia tą situaciją valdyti, nes daug žmonių yra testuojama kiekvieną dieną, daug ir nustatoma. Tai taip pat yra signalas, kad atsipalaiduoti negalima. Mane daug labiau neramina ne atvejų skaičius, o tai, kas klostosi ligoninėse“, – teigė Vyriausybės vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)