Opozicijos lyderio Sauliaus Skvernelio nuomone, gyventojų požiūris į vakcinas nepriklauso nuo jų politinių pažiūrų.

„Mes turėtume labai skeptiškai vertinti apklausas, kurias užsako politinės partijos. Aš matau, kad žmonės yra susiskaldę dėl skiepijimosi ne pagal politines pažiūras – įtaką šiek tiek daro amžius, išsilavinimo dalis“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Balsuoja Saulius Skvernelis

Rinkėjų, skeptiškai nusiteikusių vakcinų atžvilgiu, pasak politiko, yra visų partijų gretose.

„Geriausi pavyzdžiai parodys. Galim pažiūrėti ir Seime pagal frakcijas, kai baigsis vakcinavimo procesas – kiek, kas, kokiose frakcijose pasiskiepijo ar nepasiskiepijo“, – pažymėjo opozicijos lyderis, kartu paraginęs visus vakcinuotis.

Landsbergis: politinių partijų lyderiai turi jausti atsakomybę

Savo ruožtu TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigė, kad minėtos apklausos rezultatai turėtų paraginti partijų lyderius atsakingai vertinti ir savo politinį pavyzdį rinkėjams.

„Tikrai neįtikinėjom niekaip savo rinkėjų ypatingai. Aš manau, kad tai rodo vieną paprastą dalyką – skirtumai tarp partijų rinkėjų požiūrio į skiepijimąsi reikalauja iš partijų atstovų visiems atsakingai žiūrėti į raginimą skiepytis“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Partijų lyderiai, pasak jo, turėtų paaiškinti rinkėjams vakcinacijos naudą, išsklaidyti jų abejones, atsakyti į klausimus.

Gabrielius Landsbergis

„Kadangi tai yra politinis šiek tiek klausimas, tai reiškia, kad vieno partijos atstovo balsas gali nepereiti rinkėjų pasipriešinimo, dėl to reikia, kad tai kalbėtų visi vieningai“, – pabrėžė konservatorių lyderis.

Jis taip pat pažymėjo, kad partija iš savo finansų užsakė reklamą, raginančią skiepytis, taip pat įdėjo daug pastangų komunikuojant skiepų naudą ir tiesiogiai.

Veryga: gyventojai turėtų klausytis medikų, tačiau politikai pavyzdį rodyti turėtų

Tuo metu buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad TS-LKD užsakymų atlikta apklausa ir jos rezultatai yra reklaminiai, tačiau pažymėjo, jog politikai pavyzdį rinkėjams turėtų rodyti.

„Vertinu kaip eilinį piarą. Nežinau, ką jie tuo nori pasakyti ar parodyti. Šiaip kad politikai turėtų parodyti pavyzdį, aš ir anksčiau sakiau, mes sutartinai raginome ir Seimo narius pasiskiepyti, nes kiekvienos politinės jėgos elektoratas yra skirtingas ir žmonės skirtingus žmones identifikuoja kaip nuomonės lyderius“, – sakė A. Veryga.

Aurelijus Veryga

„Gerai, kai žmonės skiepijasi. Man atrodo nesvarbu, kokią jie politinę partiją palaiko, nes imunitetas partiškumo, politiškumo nežino“, – kalbėjo buvęs ministras.

Paklaustas, ar rinkėjų skepticizmui neturi įtakos tokių politinių lyderių kaip Viktoras Uspaskichas, pavyzdys, A. Veryga ragino gyventojus klausytis labiau mokslininkų ir medikų.

„Čia yra tikrai prasilenkimas su mokslu, su žiniomis. Žmonės, kurie nėra medikai, prišneka daug visokių dalykų. Visuomenei paraginimas būtų klausytis, ką kalba medikai“, – pažymėjo A. Veryga.

Paluckas: politikai turi prisiimti atsakomybę

Buvęs Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas antrino nuomonei, kad partijų lyderiai turi savo pavyzdžiu raginti rinkėjus skiepytis.

„Politinių partijų lyderiai, turėdami daugiausia informacijos apie visuomenės sveikatą, būklę, apie pačią tos ligos specifiką, apie pandemijos poveikį, tai tikrai turėtų asmeniniu pavyzdžiu tiek naudojantis galimybe gauti skiepą, tiek komunikacijoje neformuoti sąmokslo teorijų, nepagrįstų abejonių – atvirai ir konkrečiai kalbėti apie vakcinavimo ir skiepijimo naudą“, – teigė G. Paluckas.

Taip pat jis atkreipė dėmesį, kad kai kurių partijų lyderiai netgi galėtų pakeist skeptiškai vakcinų atžvilgiu nusiteikusių rinkėjų požiūrį.

Gintautas Paluckas

„Jeigu Viktoras Uspaskichas sugeba įtikinti žmones pirkti kažkokį užburtą, struktūruotą vandenį, tai aš nuoširdžiai tikiu, kad jei jis pasakytų, jog vakcina yra daugiau gerai nei blogai, tai didelė dalis žmonių, kurie pirko tą vandenį, galbūt patikėtų ir skiepytųsi“, – pridūrė socialdemokratas.

Šimonytė: vakcinavimo tikslai nesusiję su pozicija ar opozicija

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė taip pat teigė, kad partijų lyderių pavyzdys yra svarbus.

„Labai svarbu, kad visų politinių jėgų lyderiai ragintų savo gerbėjus, rėmėjus pasinaudoti galimybe skiepytis, nes tai yra vienintelis būdas, nes tai vienintelis būdas grįžti į normalų gyvenimą“, – sakė I. Šimonytė.

Ji pripažino, kad kai kurie parlamentarai savo skeptiškos asmeninės nuomonės vakcinų klausimų nepakeis, tačiau teigė toliau prašanti, kad visi galintys ragintų pasiskiepyti savo artimuosius ar rinkėjus.

Ingrida Šimonytė

„Aš tikrai nesitikiu, kad ponas Kepenis galėtų ką nors staiga imti raginti skiepytis – matyt tai būtų labai nenuoširdu ir vargu, ar natūralu, bet tarp kitų partijų vadovų, įskaitant ir opozicines, tikrai ne vienas žmogus remia tą mintį, kad skiepijimasis gali padėti suvaldyti pandemiją. Galiausiai buvusi Vyriausybė užsakė nemažai skiepų, kuriais mes dabar žmones skiepijame. Tai yra visiškai logiška ir nuosekli politika, niekaip nesusijusi su pozicija ir opozicija, o susijusi su žmonių gyvybėmis ir aspauga“, – pabrėžė I. Šimonytė.

Apklausa atskleidė rinkėjų požiūrį į vakcinas

Labiausiai skiepytis nenori Darbo partijos rinkėjai, abejojančiųjų gausu ir valstiečių rinkėjų gretose, o labiausiai vakcinomis pasitiki konservatorių ir liberalų rinkėjai. Tokius rezultatus parodė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) iniciatyva užsakyta visuomenės apklausa.

TS-LKD iniciatyva vykdyta apklausa vyko kovo 29 – balandžio 1 dieną, ją atliko žiniasklaidos planavimo agentūra „Open agency“ bendradarbiaudama su duomenų rinkimo agentūra „Norstat“. Buvo apklausti 1002 vyresni nei 18 metų Lietuvos gyventojai. Delfi gavo minėtos apklausos rezultatus.

-

Respondentų buvo klausiama, už kurią partiją jie balsuotų, jei Seimo rinkimai vyktų šį sekmadienį ir ar planuoja skiepytis nuo COVID-19. Daugiausia planuojančių skiepytis respondentų yra konservatorių (76,1 proc.), Liberalų sąjūdžio (70,6 proc.), socialdemokratų (64,8 proc.) ir Laisvės partijos (60 proc.) rinkėjų gretose. LVŽS rinkėjų tarpe skiepytis planuoja mažiau nei pusė – 45,6 proc. žmonių. Apie tai daugiau galite skaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)