„Aš savo ruožtu pasidžiaugsiu dviem dalykais: kad tokiu labai sudėtingu metu, koks dabar yra, kai kažkas mato reikalą barškėti geležėlėmis ir kelti papildomą įtampą visoje Europoje, mes turėsime savo atstovus ir Berlyne, ir Vašingtone. Ir drįsiu pasakyti, kad stiprius atstovus“, – sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

„Dėl ponios Audros papildomai pasidžiaugsiu, kad tai yra pirmoji moteris ambasadorė Jungtinėse Amerikos Valstijose“, – pridūrė ministrė pirmininkė.

A. Plepytė savo ruožtu teigė, kad jos prioritetai bus partnerystės su JAV stiprinimas.

„JAV Lietuvai yra viena iš pagrindinių, stipriausių partnerių, ir strateginė, visapusiška Lietuvos ir JAV partnerystė, jos tolesnis įtvirtinimas bei plėtojimas, bus mano ir visos komandos tikslas“, – per Vyriausybės posėdį sakė A. Plepytė.

Ji teigė sieksianti tolesnio politinio bendradarbiavimo saugumo srityje stiprinimo, užtikrinant, kad Lietuva išliktų matoma Vašingtone kaip aktyvi ir patikima partnerė, taip pat išlaikyti Jungtinių Valstijų dėmesį Baltijos regionui, stiprinti karinį bendradarbiavimą.

„JAV yra viena iš Lietuvos saugumo garantų, todėl siekis, kad būtų nuolatinis JAV karių buvimas Lietuvoje ir Baltijos regione bus vienas iš iššūkių mano darbe. Čia reikės dirbti visais lygiais: tiek tarp kariškių, taip pat ir Kongrese, Senate“, – kalbėjo ambasadorė.

Tarp jos prioritetų – ir verslas, prekybos apimčių didinimas, turizmo ir investicijų skatinimas.

A. Plepytė naujas pareigas turėtų pradėti eiti nuo gegužės 18 dienos, R. Misiulis – nuo gegužės 10 dienos.

Andrius Namavičius teikiamas Lietuvos nepaprastuoju ir įgaliotuoju ambasadoriumi prie Europos Tarybos, o Rytis Paulauskas – ambasadoriumi Jungtinėse Tautose.

„Mes šiandien tvirtinsime keturis Lietuvos atstovus. Procesas ilgas, jis prasideda, kaip ir įprastai, derybomis tarp valstybės institucijų: tarp prezidento institucijos, Užsienio reikalų ministerijos, Vyriausybės bei Seimo“, – pristatydamas klausimus dėl ambasadorių skyrimo sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Jis sakė, kad visi kandidatai yra gavę patvirtinimus iš valstybių, kuriose atstovaus Lietuvai.

„Visi keturi yra diplomatai profesionalai, dirbę tose srityse, kuriose toliau tęs darbus“, – kalbėjo ministras.

Ambasadoriaus Vašingtone Lietuva neturi nuo praėjusios vasaros pabaigos, Vokietijoje – nuo pernai spalio. Išsiskyrus Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos pozicijoms dėl ambasadorių kandidatūrų jų derinimas užtruko.

Lietuvoje ambasadorius Vyriausybės teikimu tvirtina prezidentas, pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui.