Pradinukų tėvai nebebus tiriami

Sveikatos apsaugos ministerijos registruotame karantino keitimo nutarimo projekte teigiama, kad dėl didėjančias ugdymo įstaigose atliekamų profilaktinių tyrimų koronavirusui diagnozuoti apimtis ir į faktą, kad mokinio namų ūkiui priklausančiam asmeniui nustačius koronavirusą, ji būdavo nustatoma ir mokiniui, atsisakyti mokinių namų ūkiams priklausančių asmenų tyrimo, o tirti tik mokinius ir įstaigose kontaktiniu būdu dirbančius darbuotojus.

Projekte nurodyta, kad ugdymas savivaldybėse, kurioms netaikomas švelnesnis režimas, gali būti vykdomas ne tik nuotoliniu, bet ir mišriu (t.y. ir kontaktiniu) būdu, jei jose periodiškai atliekamas „pagal pradinio ugdymo programą ugdomų mokinių ir įstaigose kontaktiniu būdu dirbančių darbuotojų“ profilaktinis tyrimas dėl COVID–19.

Ši tvarka įsigalios nuo gegužės 3 dienos.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė anonsavo, kad kitą savaitę Vyriausybės nutarime gali būti priimti sprendimai dėl 5-11 klasių sugrąžinimo į ugdymo įstaigas.

5 savivaldybėse situacija blogėjo

SAM Vyriausybei taip pat pasiūlė iš savivaldybių sąrašo, kuriose gali būti nustatomos švelnesnės karantino sąlygos, išbraukti 5 savivaldybes: Druskininkų, Jurbarko rajono, Palangos miesto, Prienų rajono, Telšių rajono.

Aiškinama, kad šiose savivaldybėse 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tenkantis atvejų skaičius viršijo 200 ribą.

Sąraše nuo 2021 m. balandžio 26 d. lieka 21 savivaldybė: Birštono, Biržų rajono, Joniškio rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Mažeikių rajono, Neringos, Pagėgių, Pakruojo rajono, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Rietavo, Rokiškio rajono, Skuodo rajono, Šakių rajono, Šiaulių miesto, Šiaulių rajono, Šilutės rajono, Tauragės rajono savivaldybės.

Keičiamos pasimatymų su nuteistaisiais taisyklės

Dar vienas karantino taisyklių pokytis susijęs su ilgalaikiais ir trumpalaikiais pasimatymais su nuteistaisiais. Ši tvarka įsigalios nuo gegužės 3 dienos.

SAM registruotame karantino dokumente rašoma, kad siūlytina atnaujinti ilgalaikių ir trumpalaikių kontaktinių pasimatymų vykdymą bausmių vykdymo sistemoje. O siekiant minimizuoti galimą koronaviruso paplitimą įkalinimo įstaigose, siūloma nustatyti asmenims patekimo į minėtas įstaigas reikalavimus.

Kontaktiniai pasimatymai (tiek ilgalaikiai, tiek trumpalaikiai) galėtų vykti su sąlyga, jei lankytojai turi COVID–19 ligos imunitetą – persirgę arba paskiepyti.

Trumpalaikiai nekontaktiniai pasimatymai toliau būtų vykdomi užtikrinant šiuo metu valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Laisvinama gidų veikla

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pasiūlė dar vieną pakeitimą, dėl gidų vedamų ekskursijų.

„Siūlome leisti gidams leisti vesti ekskursijas ne tik vakcinuotiems žmonėms, bet visiems. Siūlome iki 10 asmenų, lauke veiklą logiška būtų leisti“, – pasiūlymą pristatė A. Armonaitė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pritarė šiam pasiūlymui, pritarė ir ministrų kabinetas.

Delfi primena, kad karantinas visoje šalyje pratęstas iki pat vasaros – gegužės 31 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)