„Planas nesikeičia, vyksta programavimo darbai. Kaip ir aną savaitę minėjau, tas programavimas įvyks per dvi tris savaites. Komponentai bus trys: vakcina, persirgimas ir testavimas“, – antradienį Seime žurnalistams sakė A. Armonaitė.

Ieškoma, pasak jos, ir būdų, kaip padėti savivaldybėms išplėsti testavimo apimtis.

„Savivaldybėms, girdime, reikia papildomų pajėgumų, siekiant daugiau žmonių testuoti, – ieškome, siūlome būdų Sveikatos apsaugos ministerijai, kaip kitaip būtų galima išplėsti testavimą. Tikiuosi, kad testavimo komponentas nepasiklys biurokratijoje“, – kalbėjo ekonomikos ir inovacijų ministrė.

Ji taip pat pažymėjo, kad diskusijos dėl testų finansavimo Vyriausybėje vis dar vyksta. Anksčiau A. Armonaitė buvo sakiusi, kad siūlo, jog testus visiškai finansuotų valstybė, ir neigiamas testo rezultatas leistų galimybių pasu naudotis 48 valandas.

„Atsižvelgsime, kiek įmanoma, ir į ekspertų poziciją, bet nesikeičia tas planas [apie – aut. p.] 48 valandas. Noriu pažymėti, kad jeigu testas galios trumpiau, jų reikės daugiau ir jie kainuos brangiau“, – atkreipė dėmesį A. Armonaitė.

Galimybių pasas

Ministrė kalbėjo, kad artimiausiu metu bus priimti galutiniai sprendimai ir dėl to, kada žmogus laikomas turinčiu imunitetą.

„Turime priimti galutinį sprendimą. Yra preliminarūs išaiškinimai – po kai kurių vakcinų pirmų dozių per keletą savaičių susidaro [imunitetas – aut. past.]. Tie preliminarūs išaiškinimai yra, bet Vyriausybė turi tai įtvirtinti karantino nutarime“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Ji paaiškino, kad galimybių pasas bus elektroninėje erdvėje.

„Kuriame, kad būtų gana paprasta, tikiuosi, kad taip ir bus. Mes internetinėje svetainėje suvesime arba savo bankininkystės elektroninius duomenis, arba mobilųjį parašą, bus gauti duomenys iš e. sveikatos apie jūsų statusą, turėsite QR kodą ir jį galėsite visiems parodyti“, – paaiškino A. Armonaitė.

„Tikiuosi, kad per dvi tris savaites bus suprogramuota. Tai yra labai svarbu kalbant apie renginius – ir sporto, ir asmenines šventes, ir koncertus“, – pabrėžė ji.

Paklausta, ar žmonėms nekils idėja specialiai užsikrėsti, kad įgytų imunitetą ir nereikėtų testuotis, ministrė vylėsi, kad taip gyventojai nesielgs.

„Pandemija ir koronavirusas yra baisi liga, yra žmonių, kurie serga jauni ir sunkiai. Tikiuosi, kad žmonės turės sveiko proto ir specialiai neužsikrės šia pavojinga liga“, – pridūrė A. Armonaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1220)