TS–LKD pirmininkas pažymi, kad, norint pakeisti Konstituciją ir išlaikyti šiuo metu galiojančią savivaldybių vadovų rinkimų sistemą, reikės ieškoti plataus parlamentinių partijų konsensuso.
„Aš palaikau tiesioginius merų rinkimus, kaip ir palaiko mano partija bei kolegos. Tai aiškiai pasakė ir premjerė bei kiti frakcijos kolegos“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo G. Landsbergis.

Užsienio reikalų ministras mano, kad šį klausimą pirmiausiai turėtų spręsti valdančiųjų iniciatyva Seime suburta rinkimų sistemų peržiūros darbo grupė.

„Situacija pirmiausiai turi būti sprendžiama Seime, aiškiu partijų sutarimu. Seime yra darbo grupė, kuri analizuoja rinkimų sistemos klausimus. Manau, kad ji yra puikiai pritaikyta šio klausimo sprendimui“, – tvirtino TS–LKD pirmininkas, pabrėždamas, kad, norint surinkti 94 balsus, kurie reikalingi Konstitucijos pakeitimui, būtina ieškoti visų parlamentinių jėgų konsensuso.

„Sprendimas, aišku, yra konsensusas, dėl to, kad net mūsų daugumos neužtenka tokiam klausimui priimti. Todėl tai reiškia, kad turi būti platus politinių partijų sutarimas. Aš tikiuosi, kad jį tikrai pavyks rasti“, – teigė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad kovo pabaigoje parlamento valdybos sudarytos darbo grupės, turinčios parengti rinkimų sistemos pertvarką, gretas paliko didžiausia opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija.
Tuo metu KT pirmadienį paskelbė, kad tiesioginių merų rinkimų tvarka prieštarauja Konstitucijos 119 straipsniui. Dėl šio klausimo į KT kreipėsi 46 praėjusios kadencijos parlamentarai, daugiausia – konservatoriai, taip pat kreipimąsi pasirašė keli liberalai, „darbiečiai“, buvę „tvarkiečiai“.

„Vietos savivaldos įstatymo 3 straipsnio 3 dalies 1 punktas tiek, kiek jame nustatyta, kad savivaldybės tarybai vadovauja vienmandatėje rinkimų apygardoje tiesiogiai išrinktas savivaldybės tarybos narys – savivaldybės meras ir kad meras yra savivaldybės vadovas, vykdantis šiame ir kituose įstatymuose nustatytus įgaliojimus, prieštarauja Konstitucijai“, – skelbia Konstitucinis Teismas.

Šis nutarimas įsigalios 2023 m. gegužės 3 d., o tai reiškia, kad šiuo metu pareigas einantys merai galės vykdyti savo įgaliojimus iki kadencijos pabaigos.

Savivaldybių merai tiesiogiai buvo išrinkti du kartus. Iki 2015 metų, kai nuspręsta įvesti tiesioginius merų rinkimus, savivaldybių vadovus rinkdavo pačios tarybos.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)