Įtariama, kad Lazdijų rajono savivaldybei priklausančios viešosios įstaigos „Lazdijų sporto centras“ patalpose jau trejetą savaičių – nuo kovo 22-os dienos – vyko treniruočių salės veikla, nors tai iki šiol draudžiama dėl karantino reikalavimų.

Spėjama, kad prisidengiant švietimo įstaigos veikla, čia už Europos Sąjungos ir vietos savivaldybės lėšas įrengtose patalpose faktiškai vyko pogrindinio privataus sporto klubo veikla – į treniruoklių salę sportuoti rinkdavosi buvusį Lazdijų sporto klubą „Sakalas“ lankę lazdijiečiai.

Tarp slapta karantino metu besitreniravusiųjų – ir vietos konservatorių partijos lyderis, Lazdijų rajono vicemeras Audrius Klėjus. Jis yra ir minėto klubo vienas iš steigėjų bei jo tarybos narys.

Politikas yra ir Lazdijų rajono savivaldybės tarybos Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas.

Lazdijai

Klubas „Sakalas“, Registrų centro duomenimis, nurodo jokios veiklos nevykdantis, jam vadovauja buvęs konservatorių partijos kandidatas Į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą Remigijus Paulionis.

Pats vicemeras A. Klėjus neneigia šiomis savaitėmis lankantis Lazdijų sporto centre įrengtą treniruoklių salę, tačiau tikina, esą tai – legalu.

Jam antrina ir savivaldybės įstaigos vadovas, Lazdijų sporto centro direktorius Darius Liaukevičius.

„Viskas legalu, mes vykdome neformalų suaugusiųjų švietimą – kūno rengybos užsiėmimus“, – Delfi žurnalistei aiškino D. Liaukevičius.

Tačiau įstaigos vadovas negalėjo atsakyti, nei kiek „studentų“ tokius mokymosi užsiėmimus lanko, nei ar įstaiga turi Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos akreditaciją vykdyti suaugusiųjų neformalųjį švietimą, nei kokios programos yra parengtos ir kokius dokumentus apie suteiktas kvalifikacijas išduoda centras tokių „mokslų“ baigimo atveju.

Lazdijai

Tai, kad Lazdijų mieste esančiose sporto centro patalpose vyksta sporto treniruočių užsiėmimai, paaiškėjo praėjusį ketvirtadienį, kilus koronaviruso susirgimų protrūkiui.

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus skyriaus vedėjos Dalytės Nekraševičienės, Lazdijų sporto centre praėjusią savaitę fiksuotas koronaviruso susirgimų židinys.

„Šiuo metu turime du susirgimus, vienas iš jų diagnozuotas įstaigos darbuotojui, kitas – lankytojai. Paimta keliasdešimt mėginių, tarp jų – ir darbuotojų, ir lankytojų“, – Delfi sakė D. Nekraševičienė.

Paklausus, kokie lankytojai lankėsi sporto centro patalpose, jei užsiėmimai moksleiviams vyksta nuotoliniu būdu, epidemiologė nukreipė informacijos ieškoti pačioje įstaigoje.

D. Nekraševičienės sutuoktinis Edmundas Nekraševičius yra buvęs konservatorių kandidatu į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą.

Aiškėja, kad koronavirusas nustatytas sporto centro pagalbiniam darbuotojui ir galimai nelegalius užsiėmimus lankiusiai vienos vietos mokyklos pedagogei.

Tarp kontaktų, kurie nurodomi sergančių asmenų, yra ir vietos vicemeras A. Klėjus.

Pats politikas patvirtino, kad lanko užsiėmimus sporto centro treniruoklių salėje.

„Mes turime sutartis su centru, vyksta neformalusis švietimas, aš taip pat tuos užsiėmimus lankau. Mėnesiui abonementas yra penkiolika eurų, jį mokame centrui“, – sakė Delfi Lazdijų konservatorių lyderis.

Vicemeras negalėjo atsakyti, kokia tai sutartis, taip pat nepaaiškino, kokį kvalifikacijos įgijimo dokumentą gaus, kai baigs vadinamuosius mokymus sporto centre. A. Klėjus negalėjo atsakyti, ir kiek laiko trunka ir truks šie „neformaliojo suaugusiųjų švietimo“ užsiėmimai.

Kaip nurodoma savivaldybės tinklapyje esančiose sporto centro veiklos ataskaitose, centras vykdo dvi suaugusiųjų neformaliojo švietimo programas: viena jų – kūno rengyba, užsiėmimai vyksta treniruoklių salėje, iš viso nurodoma, kad užsiėmimus lanko 154 asmenys.

Lazdijų sporto centras yra visiškai Lazdijų rajono savivaldybės išlaikoma švietimo įstaiga. Jos metinis biudžetas siekia 0,4 milijono eurų.

Delfi susisiekus su oficialiai nurodomu suaugusiųjų neformaliojo švietimo dėstytoju – treneriu Artūru Mačioniu, paklaustas apie savo studentus ir koronaviruso protrūkį treniruočių metu, treneris teigė, kad „užsiėmimus vedęs nuotoliniu būdu“.

Kaip matyti, užsiėmimai vyksta ir vakarais, ir savaitgaliais. Kaip tai atsispindi įstaigos finansiniuose dokumentuose, darbo žiniaraščiuose – neaišku. Taip pat neaišku, kaip apskaitomi, pasak vicemero A. Klėjaus, lankytojų sumokami pinigai už mėnesio abonementą.

Lazdijų savivaldybė 2019-ais metais už daugiau nei 135 tūkst. eurų ES lėšų atliko remontą patalpose, kuriose dabar įrengta treniruoklių ir aerobikos salės.

Anksčiau šias patalpas iš savivaldybės panaudos teise naudojo privatus sporto klubas „Sakalas“, kurio vienu iš savininkų yra vicemeras A. Klėjus.

Jam 2015 – 2017 m. dirbant Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigose, Lazdijų rajono savivaldybė inicijavo minėto patalpų remonto projektą.

Po įkurtuvių ir savivaldybių tarybų rinkimų, 2019-ais, A. Klėjui tapus Lazdijų rajono vicemeru, buvusieji sporto klubo klientai šiuo metu sportuoja vadindami tai suaugusiųjų neformaliuoju švietimu.

Apie tai, kad neformalusis švietimas yra tik priedanga sporto klubo veiklai, galima spręsti ir iš paties sporto centro įrašų socialiniame tinkle.

Kovo 18-tą dieną paskelbtame įraše pranešama apie atnaujinamą treniruoklių salės veiklą, tačiau apie kokius nors neformaliojo ugdymo užsiėmimus – nė žodžio.

Įdomu, kad vos paskelbtu skelbimu vienas pirmųjų pasidalina ir sporto klubo „Sakalas“ prezidentas R. Paulionis.

Lazdijai

Sporto centro direktorius D. Liaukevičius teigia, kad užsiėmimai atnaujinti remiantis Vyriausybės nutarimu apie galimybę atnaujinti neformalųjį švietimą suaugusiems, kai grupėse po penkis asmenis yra užtikrinama sveikatos apsaugos ministro įsakymu nustatyti karantino epidemiologiniai reikalavimai dėl saugumo.

Vicemeras A. Klėjus sako, kad treniruotėse tokie reikalavimai buvo užtikrinami. Apie tai, ar tokie užsiėmimai iš viso buvo galimi – tyli.

Žinia, kad prisidengiant švietimu yra naudojamasi savivaldybės įstaigos turtu ir galimai nepaisoma karantino reikalavimų, išaiškėjo atsitiktinai – kai praėjusį penktadienį buvo dezinfekuotas savivaldybės administracijos pastatas Vilniaus gatvėje, Lazdijų mieste.

Paaiškėjo, kad dezinfekcijos prireikė po to, kai iš vakaro po testo dėl koronaviruso paėmimo rytą čia lankėsi vicemeras A. Klėjus.

Delfi žiniomis, koronaviruso testas Lazdijų vicemerui buvo paimtas ketvirtadienio, balandžio 15-osios rytą. Pagal patvirtintas tvarkas, po testo paėmimo asmuo privalo būti saviizoliacijoje.

Tačiau A. Klėjus tą dieną ne tik atėjo į darbą, tačiau ir išvyko į Vilnių, tarnybinę komandiruotę. Kaip nurodoma oficaliai, vizitas buvo į Aplinkos ministeriją.

Į darbą politikas atvyko ir kitą dieną, nors dar nebuvo gavęs testo rezultatų. Delfi žiniomis, ketvirtadienį Lazdijuose buvo paimta per keturiasdešimt mėginių, iš kurių laboratorija net šešiolika paliko kartotiniam testavimui, o rezultatai buvo pateikti penktadienio pavakarę.

Pats A. Klėjus Delfi patvirtino, kad nuo praėjusio penktadienio, balandžio 16-osios, yra saviizoliacijoje. Kontaktus su susirgusiais politikas nurodo turėjęs praėjusį pirmadienį, balandžio 12-ąją.

A. Klėjus teigė, kad pirmadienį, balandžio 19-ąją, jam bus imamas pakartotinis mėginio testas.

Paklaustas, ar tokia praktika yra įprasta, Lazdijų vicemeras teigė, kad „darau viską, remdamasis NVSC rekomendacijomis“. Esą sulaukus neigiamo atsakymo, po pakartotinio testo galės nutraukti saviizoliaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (447)