Duomenų mokslininkas V. Zemlys-Balevičius laidoje įvertino naujausius pandemijos skaičius. Anot jo, Vilniuje atvejai didėja lėčiau.

„Prieš kurį laiką sakiau, kad balandžio 30 dieną – apie pusantro tūkstančio atvejų. Tai buvo pasakyta prieš 4–5 savaites. Ir šią savaitę sunkiau prie to tikslo judėjome, sulėtėjo augimas. <…>. Matomas sulėtėjimas Vilniuje, čia yra klausimas, nes Vilniuje visą praėjusią savaitę augimas svyravo apie nulį ir tik savaitgalį šiek tiek šoktelėjo.

Taigi čia klausimas – jeigu niekas nebūtų pasikeitę, gal tada būtų galima įžiūrėti, kad Vilnius pasiekė piką ir profilaktinis testavimas, vakcinavimas duoda efektą ir atvejų skaičiai Vilniuje pradės mažėti. Bet mes turėsime pokytį – paskelbti didesni atlaisvinimai ir jie, natūralu, turės kažkokį efektą. Tada pamatysime, koks jis bus. Tai priklauso nuo visų mūsų, kaip į tuos atlaisvinimus žiūrėsime“, – sakė V. Zemlys-Balevičius.

Jis laidoje „Delfi rytas“ priminė, kad virusas niekur nedingo, nors karantino sąlygos atlaisvintos, visgi saugotis reikia ir toliau.

„Verslai irgi turėtų būti suinteresuoti saugotis. Ir prekybos centrai teikia labai normalius pasiūlymus dėl epidemijos suvaldymo. <…>. Tai gal čia nėra taip blogai. Koks bus efektas, pamatysime“, – kalbėjo duomenų mokslininkas.

Karantino atlaisvinimams laikas pasirinktas ne pats geriausias, sakė jis.

„Metas tikrai nėra pats geriausias. Bet mes turime karantiną, kurio apribojimų niekas nesilaiko. <…>. Taip pat ne kartą sakiau, kad mes turime veiklas atidaryti ir žiūrėti į jų poveikį, aiškintis, kurios veiklos gali veikti, kurios ne. Nes tos laisvės visi pasiilgo“, – kalbėjo laidos pašnekovas.

Jis darė išvadą, kad dabar mes pradedame „gyventi Švedijoje“.

„Laikymasis apribojimų dabar pasidarė žmonių sąmoningumo klausimas. Mes pamatysime, ar rezultatai bus tokie kaip Švedijoje. Ruduo parodė, kad tai nebuvo gerai, bet gal dabar žmonės, išsiilgę laisvės, atsakingai ja naudosis“, – sakė V. Zemlys-Balevičius.

Duomenų mokslininkas teigė, jog šie klausimai itin sunkūs, nes Vyriausybė „įvarė save į kampą“.

„Vyriausybė įvarė save į kampą laikydama tuos apribojimus ir nedarydama jokių papildomų eksperimentų šalia kaupinių metodo. Jeigu kas nors būtų atlaisvinta, mes būtume surinkę duomenis ir pasakę, kurios veiklos nėra rizikingos. Tada būtų daug lengviau šnekėti apie tolesnius laisvinimus. Nepamirškime, kad pasiekus mirčių ir hospitalizacijos panašius skaičius, kuriuos turėjome žiemą, neišvengiamai reikės kažką daryti. O tai reikš, kad reikės sugrąžinti griežtą karantiną, griežtesnį, nei jis buvo.

Realiai ir dabar karantinas griežtas, bet poveikis nepakankamas, kad sumažintų tuos kiekius. Tikiuosi, kad nereikės to, žmonės supras ir atsakingai naudosis suteiktomis laisvėmis, kad hospitalizacijos ir mirčių skaičiai nepasiektų tokio lygio. Nes tada spaudimas apsivers į kitą pusę. Jeigu ligoninės bus perpildytos ir mirčių skaičiai išaugs, nesiimti kokių nors priemonių bus tiesiog nusikalstama“, – sakė jis.

V. Zemlys-Balevičius laidoje sakė, kad Vakarų Lietuvoje situacija labai gera.

„Viską reikėtų daryti, kad ta bloga situacija, kuri yra Kaune ir Vilniuje (ten atvejai auga), nepersimestų į Vakarų Lietuvą“, – pabrėžė laidos pašnekovas.

Jis dar kartą paragino, kad karantino atlaisvinimai nepažadintų noro gyventi „nutrūkusiomis galvomis“, kad žmonės atsakingai vertintų dabartinę situaciją.

„Mūsų tikslas – kad epidemija dingtų. Tai jei mes, kaip visuomenė, pasistengsime, nors prašyti visuomenės pasistengti po viso to, kas buvo, yra labai sunku... Bet čia kaip maratone – liko paskutiniai 10 kilometrų, jie yra patys sunkiausi. Reikia susikaupti ir bėgti iki galo. Tada mes būsime susitvarkę ir vasarą galėsime gyventi laisvai. O jeigu to nepadarysime, vasarą bus kaip žiemą JAV – vieni saugosi, kiti ne, atvejų skaičiai nekyla ir valstybė negali iki galo visko atlaisvinti. Taip nukenčia sąžiningiausi, tai nėra geras dalykas“, – sakė duomenų mokslininkas V. Zemlys-Balevičius.

Delfi primena, kad visa šalis jau yra patekusi į juodąją zoną – atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų yra viršijęs 500 ribą. Balandžio 19 dienos Statistikos departamento pateiktais duomenimis, šis rodiklis siekia 501.1.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (247)