1956 m. princas Philipas kartu su vokiečių edukologu Kurtu Hanu sukūrė Edinburgo hercogo apdovanojimų programą (ang. The Duke of Edinburgh‘s International Award), kuri skirta 14-24 metų jaunimui ir padeda atskleisti jų beribį potencialą bei pasiruošti gyvenimui. Programos schema sudaro visapusio ugdymosi galimybes: skatina išsikelti asmeninius tikslus ir lavinti įgūdžius, atrasti talentus, atkreipia dėmesį į fizinio aktyvumo svarbą, skatina savanorystės idėjas ir pagalbą bendruomenei, taip pat ugdo pagarbą gamtai ir kviečia patirtį nuotykių žygiuose, kurie įgyvendinami mažose komandose. Programa grindžiama principais, kuriuos kasdieniais darbais įprasmino pats monarchas: individualumo, progresyvumo, pasitikėjimo, nekonkuravimo, mėgavimosi.

DofE apdovanojimai

„Jauni žmonės, kurie dalyvauja Edinburgo hercogo tarptautinių apdovanojimų programoje (DofE), įgyja atsparumo, gebėjimo prisitaikyti, problemų sprendimo įgūdžių ir adekvataus pasitikėjimo savimi – visa tai kaip niekada reikšminga esamos pasaulio situacijos kontekste. Prasminga yra tai, kad princo Philipo idėjos ir filosofija jaučiama mūsų šalies mokyklose. DofE programą įgyvendina tiek mažos miestelių ar kaimo vietovių, tiek tarptautinės sostinės mokyklos“, – sakė DofE programos vadovė Lietuvoje Viktorija Kalaimaitė.

DofE programa yra reikšminga investicija į jauno žmogaus ugdymą, ilgoje perspektyvoje ji atneša grąžą ne tik jam pačiam, bet ir visuomenei – išmokęs išsikelti tikslus ir įgijęs įgūdį nuosekliai jų siekti, žmogus geriau pažįsta save, išmoksta veikti komandoje, susiformuoja įprotį reguliariai skirti laiko savanorystei. Be to, įpranta rūpintis savo sveikata, fiziniu aktyvumu, emocine būsena ir supančia aplinka. Darbdaviai sulaukia stipresnėmis minkštosiomis kompetencijomis pasižyminčių darbuotojų, o visuomenė gauna visapusišką naudą – auga žmonės, kurie yra pasiruošę gyvenimui ir jo iššūkiams.

DofE dalyvių žygis Islandijoje

Lietuvoje Edinburgo hercogo tarptautinių apdovanojimų programa veikia nuo 2006 metų, kai karališkojo vizito metu princas Philipas kartu su Alma Adamkiene Vilniaus universiteto botanikos sode pasodino medelį, davusį pradžią DofE programai Lietuvoje. Nuo to laiko keli tūkstančiai jaunų žmonių jau dalyvavo programoje, o daugiau kaip tūkstantis dalyvauja šiuo metu. Jauniems žmonėms programoje padeda beveik 200 mokytojų ir savanorių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)