Premjerė Ingrida Šimonytė, tęsdama savo vizitą po plačiai tautinių mažumų gyvenamus regionus, lankosi Visagine. Prieš tai Vyriausybės vadovė jau buvo Švenčionyse ir Nemenčinėje (Vilniaus rajone). Šių vizitų metu premjerė domisi, kaip šiuose regionuose sekasi skiepijimo procesas.

Statistikos departamento duomenimis, Visagine paskiepyta 10,7 proc., Švenčionių rajone – 18,6, Vilniaus rajone – 12,6 proc. gyventojų. Bendras Lietuvos vidurkis – 18,9 proc. paskiepytų žmonių, rašė BNS.

Pasak premjerės, vienas iš barjerų, kodėl šioje savivaldybėje sunkiau paraginti senjorus skiepytis, yra kalba – dalis gyventojų kalba tik rusų kalba. Šį iššūkį žadama spręsti.

„Sutarėme tam tikrų dalykų, kuriuos Vyriausybė pasistengs padaryti ir savivaldybei padėti. Pirmiausia kalba eitų apie profesionalią informaciją rusų kalba apie vakcinacijos naudą ir atsakymus į klausimus, kuriuos žmogus galbūt norėtų užduoti gydytojui. Stengiamės atsižvelgti į tai, kad dalis žmonių nebūti informaciją pasiima iš lietuviškų šaltinių, kartais pasiima iš šaltinių kitomis kalbomis ir nebūtinai ta informacija būna patikima“, – atkreipė dėmesį I. Šimonytę.

Ji teigė, kad gyventojams dėl informacijos ir melagienų gausos kartais sunku atskirti tiesą.

„Būna patikima melagienomis arba kitomis dezinformacijos formomis. Manau, kad tai yra labai aktualus pastebėjimas, stengsimės kiek įmanoma daugiau informacijos suteikti ir mūsų tautinėms mažumoms tomis kalbomis, kuriomis jiems yra lengviau tą informaciją gauti“, – pabrėžė I. Šimonytė.

Pasisakydama žiniasklaidai Visagine I. Šimonytė į gyventojus kreipėsi ir rusų kalba.

„Brangūs visaginiečiai, manau, kad jau visiems atsibodo gyventi tokiomis aplinkybėmis, kurios labai apriboja mūsų įvairius kasdienius reikalus (susitikimus ir bendravimą). Todėl aš labai jus kviečiu, tie, kas turite galimybę, naudokitės ta galimybe, kurią mums suteikia mokslas, ir apsaugokite, pirmiausia, save, o, antra, savo artimuosius, aplinkinius, nuo sudėtingos ligos ir komplikacijų, o visą visuomenę nuo tų ribojimų, kurie deja kol kas tebetaikomi“, - kalbėjo I. Šimonytė.

Vakcinų atsargos senka

Į klausimą, ar savaitgaliui bus tarp savivaldybių perskirstytos vakcinų atsargos, nes dalis rajonų jų nebeturi, I. Šimonytė atsakė, kad vakcinų atsargų apskritai liko mažai.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) galėtų pasakyti apie tai, ar yra ką perskirstyti. Daugelis savivaldybių jau yra pabaigusios savo turimus vakcinų kiekius, bent jau tiek, kiek aš šiandien žiūrėjau ryte – bent jau „Pfizer“ kiekius. Bus tam tikras „AstraZeneca“ tiekimas savaitgalį, bet vis dėlto SAM neturi ką skirstyti ir perskirstyti, todėl, kad visose savivaldybėse tempas yra labai smarkiai pagreitėjęs“, – sakė premjerė.

Kartu ji akcentavo, kad kitą savaitę Lietuvą vėl pasieks naujos vakcinų siuntos.

„Kitą savaitę atkeliauja naujos siuntos ir tas siuntas reikės irgi ne mažiau greitai suskiepyti“, – teigė I. Šimonytės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (267)