Į socialdemokratų partijos pirmininko postą kandidatuoja keturi politikai: europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė, europarlamentaras Juozas Olekas, politologas Liutauras Gudžinskas ir Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas. Realiais kandidatais tapti naujuoju LSDP lyderiu laikomi V. Blinkevičiūtė ir J. Olekas.

Apie nustebinusį V. P. Andriukaičio laišką partijos tarybos nariams antradienį LSDP tarybos posėdyje prakalbo kandidatė į pirmininkus, europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė. Ji diskusijų apie artėjančius rinkimus metu iškėlė klausimą, ar partija nori išsirinkti, ar vis dėlto paskirti lyderį.

Politikė neslėpė, kad ją provokacijai įkvėpė V. P. Andriukaičio laiškas.

„Labai norėčiau atsakymo į šį klausimą. Ar mes leidžiam visiems bičiuliams, kartoju – visiems bičiuliams laisva valia balsuoti, ar pasielgiam kaip konservatoriai ir tiesiog paskiriam pirmininką? Kodėl aš tai sakau? – Aš tiesiog jus provokuoju. Ir štai, kodėl – Vytenio laiškas mane įkvėpė ir tylėti, nepykit, bet negaliu bei nenoriu, nes esu partijos narė, kaip ir jūs visi, ir partijoje jokių nutylėjimą ar neatsakytų klausimų būti negali, jeigu mes norime su komanda eiti į priekį“, – bendrapartiečiams sakė V. Blinkevičiūtė.

Andriukaičio laiško turinys: agituojama už Oleką, kalbama apie daugumos kandidatą

Delfi gavo minimą partijos garbės pirmininko socialdemokratams siųstą laišką. Jame V. P. Andriukaitis kalba apie sausio mėnesio tarybos pasirinkimą Seimo rinkimų rezultatus įvertinti kaip „nepateisinusius lūkesčių“ arba kaip tiesiog „blogus“. Taryba tuomet balsavimo metu nusprendė rinkimų rezultatus įvertinti kaip blogus.

Juozas Olekas, Vilija Blinkevičiūtė

Socdemų partijos tarybą sudaro daugiau nei 200 žmonių, o pati partija vienija per 16,5 tūkst. narių. Po šio sprendimo apie atsistatydinimą pranešė tuometis partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

„Kandidatuojanti į partijos pirmininkus keturių bičiulių komanda gražiai atstovauja ir įvairias tiek LSDP Tarybos, tiek ir LSDP skyrių nuomones. Netgi paskutiniųjų rinkimų į Seimą rezultatų vertinimo kontekste du kandidatai – Vilija ir Liutauras – atstovauja tas dalies mūsų bičiulių nuomones, kurios pasisakė už tai, kad rezultatai nepateisino lūkesčių. Kiti du – Vitalijus ir Juozas – atstovauja didesnės bičiulių dalies nuostatas, kad rezultatai ne tik kad nepateisino lūkesčių, bet reikalauja griežtesnio įsivertinimo ir būtinos atsakomybės už juos bei skubių strateginių ir organizacinių pertvarkų“, – savo laiške partiečiams rašė V. P. Andriukaitis.

Toks kandidatų į pirmininkus grupavimas, kaip pažymi šaltiniai partijoje, sukėlė dalies socialdemokratų nepasitenkinimą, nes, jų teigimu, visi keturi kandidatai kandidatai kalba tiek apie strategijos, tiek apie organizavimo pokyčius.

V. P. Andriukaitis savo laiške taip pat kalba apie artėjančių savivaldos ir Seimo rinkimų scenarijus. Jo teigimu, tokiu metu partijai geriau vadovautų J. Olekas.

„Abiejų scenarijų atvejais į pagalbą reikia pasitelkti ir Europos parlamento teikiamas galimybes bei resursus. Juk tarp kandidatų abu mūsų Europos parlamento nariai. Vilija turi jame didelę patirtį, ji ten darbuojasi nuo 2009 metų, ji buvo ir Moterų teisių ir Lyčių lygių galimybių komiteto pirmininke. Ji ir dabar turi stiprias pozicijas EP ir jos įtaka ten gali dar sustiprėti.

Juozas savo darbą ten tik pradeda, jam kol kas pradinio aktyvumo ten užtenka, tad išnaudojant ir jo turimus resursus, jį galime stipriai įdarbinti mūsų vidaus reikaluose, pasitelkiant į talką ir Vilijos visas galimybes bei resursus“, – rašė V. P. Andriukaitis.

LSDP garbės pirmininkas savo laiške kolegoms kalba ir apie partijos skyrių stiprinimą, finansinių resursų jiems nukreipimą, planus ilgai perspektyvai.

„Stiprių žmonių turime daug, deja, rinkimuose visada žaidžia ir nežinomybės komponentas. Žaidžia ir „nauji gelbėtojai“ bei patrauklios pavardės. Tad reikia jau dabar galvoti apie scenarijus A), B) a C). Štai kodėl tame scenarijų kontekste aš pirmuoju etapu renkuosi Juozo Oleko ir Mindaugo Sinkevičiaus tandemą, matant komandoje ir Viliją, Vitalijų be Liutaurą. Basuoju už juos visus LSDP vadovybėje, pirmame etape įkinkant į LSDP pirmininko jungą Juozą Oleką, o į jo pirmojo pavaduotojo antrą jungą – Mindaugą Sinkevičių“, – pabrėžė laiškė V. P. Andriukaitis.

Vytenis Andriukaitis, Mindaugas Sinkevičius

Laiške jis pažymėjo, kad ir V. Blinkevičiūtė bei L. Gudžinskas turėtų dirbti komandoje kartu, tačiau nepasitenkinimą socdemų gretose sukėlė garbės pirmininko pareiškimas, jog po dviejų metų pirmininką ir pavaduotoją reikės keisti.

„Arimas nelengvas, akmenų šį kartą dirvoje labai daug. Seno ir jauno arklių duetui yra ką veikti. Ir vargu ar jų dviejų užteks. Tad komandoje vietos užteks ir Vitalijui, ir Vilijai, ir Liutaurui ir daugybei kitų. Juk po dviejų metų ir vėl reikės poras keisti. Tad reikia gerų porų ir dabar, ir sustyguoto bei ištreniruoto pamainos rezervo kiek vėliau“, – rašė V. P. Andriukaitis.

Piktinasi laiško turiniu: taip – negarbinga

Kaip pasakojo šaltiniai – vieša paslaptis, kad, agituojant balsuoti už J. Oleką, duodama suprasti, jog po vienos J. Oleko kadencijos M. Sinkevičius būtų matomas kaip tolesnis partijos pirmininkas.

Apie J. Oleko siekį tapti LSDP lyderiu kalbėję šaltiniai taip pat atkreipė dėmesį į užsakomąją reklamą regionuose, kurioje taip pat pabrėžiama J. Oleko ir M. Sinkevičiaus komanda.

„Juozas Olekas ir Mindaugas Sinkevičius – bičiuliškas kartų tiltas“, – taip skamba straipsnio apie LSDP pirmininko rinkimus antraštė viename iš regioninių interneto portalų.

Partijos tarybos posėdžio metu V. Blinkevičiūtė išreiškė nusivylimą V. P. Andriukaičio laišku.

„Perskaičius man susidaro toks įspūdis, kad mes norime pirmininką paskirti, rinkimų kaip ir nebereikia, nes supratau, kad jau yra padalintos pareigos ir postai, kad jau kažkokiu keistu būdu kandidatai yra suskirstyti į daugumų ir mažumų kandidatus, kad vieni kandidatai nori pertvarkų, kiti neva tai jų nenori. Net jau rolės paskirstytos, taip pat ir man rolė yra numatyta, kas ir kaip turi elgtis dabar, o kokia pora po dviejų metų turi perimti rinkimus“, – kalbėjo politikė.

Ji teigė buvusi šokiruota ir iš pradžių nepatikėjusi, kad tokį laišką parašė kolega V. P. Andriukaitis.

„Mes esame rimta socialdemokratų partija. Vyteni, tu esi garbės pirmininkas – ir taip negarbinga daryti. Ir vaidmenų iš anksto visiems suskirstyti, kas, kokius postus užims dabar ir kas po dviejų metų – taip neturi būti. Nepyk, kad sakau atvirai. Aš kokius tris kartus perskaičiau ir nepatikėjau, kad čia Vytenis, galvojau, kad kažkas kitas atsiuntė tai“, – sakė politikė.

Vilija Blinkevičiūtė, Juozas Olekas

Kartu V. Blinkevičiūtė ragino partiečius aktyviai dalyvauti rinkimuose ir gyrė visus keturis kandidatus.

Apie būtinybę turėti tiesioginius partijos pirmininko rinkimus tarybos posėdžio metu kalbėjo ir L. Gudžinskas. Tiesioginių rinkimų, pasak jo, partijai „reikia kaip oro“.

„Jei mes matome dabartinę situaciją ir tas įtampas, kurias labai akivaizdu matyti net ir iš šalies stebinčiam žmogui, kokios yra tarp mūsų, tai išspręsti šiuos klausimus galima tik vienu būdu – jeigu partijos pirmininkas išrenkamas visų bičiulių valia. Nepaskirtas, o būtent išrinktas. Galima girdėti dabar įvairių samprotavimų, galbūt kai kurie bijo, kad gali pralaimėti, jau galvojami kažkokie planai B, C ir panašiai – tai galbūt galvojimas labiau apie save, o ne apie pačią partiją. Legitimumo klausimas yra labai svarbus. Jei mes neturime legitimaus, vienijančio partijos pirmininko, kad ir kas jis bebūtų, mums tada yra labai prastai“, – teigė L. Gudžinskas.

Andriukaitis ragino aktyviai agituoti

Po V. Blinkevičiūtės ir L. Gudžinsko pasisakymų kalbėjęs V. P. Andriukaitis aiškino, kad siekia aktyvinti agitaciją ir raginti partiečius dalyvauti tinkimų procese.

„Taip, bičiuliai, turi būti visuotiniai rinkimai. Kuo daugiau pakvieskime žmonių – turi būti rinkimai, turi būti agitacija ir aš agituoju už kuo didesnį agitacinių nuomonių išsakymo spektrą. Mūsų keturi bičiuliai dalyvauja, aš apsisprendžiau paremti Juozą ir tai yra visiškai normalu“, – sakė LSDP garbės pirmininkas.

Vytenis Andriukaitis

Jis pakartojo, kad ir kitus kandidatus mato pirmininko komandoje.

„Manau, kad balsuosiu ir už kitus kandidatus įvairiuose postuose, nes visus juos matau komandoje. Todėl siūlau aktyvinti agitaciją, debatus, pareiškimus ir aktyvinti bičiulius, kad visi įsitrauktų į rinkimus“, – akcentavo V. P. Andriukaitis.

Olekui paramą išreiškė Sinkevičius, Blinkevičiūtei – Cesiulis

Laikinai LSDP pirmininko pareigas einantis M. Sinkevičius paramą J. Olekui išreiškė kovo pabaigoje. Jis naujienų agentūrai ELTA tuomet teigė iš J. Oleko gavęs kvietimą LSDP lyderio pirmuoju pavaduotoju J. Oleko pergalės atveju.

M. Sinkevičius argumentavo, kad būtent J. Oleko kompetencija išmanant partines realijas, jo nuomone, padėtų LSDP pasiekti reikšmingų pergalių savivaldos rinkimuose.

„Kol kas mūsų partija ir skyriai atrodo ne itin puikiai, manau, kad ir dabartiniam fone, dabartiniam dviejų metų laikotarpiui, labiau tiktų Juozas Olekas nei, tarkime, Vilija Blinkevičiūtė“ – Eltai sakė M. Sinkevičius.

Plačiau apie tai galite skaityti čia.

Tuo metu Alytaus meras Nerijus Cesiulis Delfi patvirtino tapęs V. Blinkevičiūtės rinkimų štabo vadovu.

Jis teigė manantis, kad socialdemokratai turi unikalią galimybę pirmą kartą partijos istorijoje lydere išsirinkti moterį.

„Jei darytume rinkimus bet kuriame Lietuvos mieste ir kandidatuotų ponas Olekas ar kiti kandidatai ir Vilija, aš manau, kad gyventojai žymiai labiau palaikytų V. Blinkevičiūtę. Čia mano nuomonė. Matydamas, kiek ją palaikė Europos Parlamento rinkimuose, manau, kad ji turi didesnius šansus laimėti ir vadovauti partijai“, – sakė N. Cesiulis.

Politikas V. Blinkevičiūtę įvardijo kaip ambicingą, patirtį turinčią politikę.

Sakalas savo favorito neatskleidžia

Delfi pakalbino ir kitą socialdemokratų garbės pirmininką Aloyzą Sakalą. Jis teigė turįs savo favoritą partijos pirmininko rinkimuose, tačiau renkasi šiame etape jo neįvardinti.

Vilija Blinkevičiūtė, Gintautas Paluckas

„Žinoma, turiu asmenį, kurį palaikau. Kiekvienas mūsų turbūt tokį asmenį turi“, – kalbėjo A. Sakalas.

Jis teigė nepastebįs rinkimų procese „kokių nors didelių povandeninių srovių“.

„Kas bus išrinktas, tą partija priims, ir niekas labai daug nesišakos“, – teigė A. Sakalas.

Kritikavo Andriukaičio elgesį

Partijos garbės pirmininkas sukritikavo V. P. Andriukaitį, kuris savo poziciją atvirai išdėstė laišku bendrapartiečiams.

„Aš jo vietoje nebūčiau skelbęs tokio laiško. Todėl, kad tai yra nurodymas partijos nariams, už ką jie turi balsuoti. Manau, kad tokių nurodymų dabar nereikia davinėti. Kiekvienas partijos narys gali pagalvoti ir pats apsispręsti, kokį partijos pirmininką norėtų matyti“, – kalbėjo A. Sakalas.

Jo nuomone, V. P. Andriukaitis turėtų suvokti savo pozicijos svorį partijoje.

„Vis tik tai yra atsakingas žmogus, dirbęs eurokomisaru, dabar – Pasaulio sveikatos organizacijos atstovas, buvęs partijos vicepirmininkas ir pirmininkas, dabar – partijos garbės pirmininkas. Tai nėra eilinis asmuo, kurio žodis būtų tiesiog negirdimas“, – kalbėjo A. Sakalas.

Partijos garbės pirmininkas vylėsi, kad naujasis partijos vadovas gebės susikalbėti su visais partijos nariais.

„Aš tikiuosi, kad partija galiausiai turės pirmininką, kuris bus tikras pirmininkas, o ne laikinai einantis pirmininko pareigas. Ir, kad partijos pirmininkas suras bendrą kalbą su visais partijos nariais“, – sakė A. Sakalas.

LSDP pirmininko rinkimai vyks gegužės 3-9 dienomis. Partijos lyderis renkamas dviejų metų kadencijai. Šiuo metu Seime LSDP frakciją sudaro 13 parlamentarų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (364)