Praėjusių metų gruodį, svarstant premjerės I. Šimonytės Vyriausybės programą, ji pasisakė, ko norėtų iš visuomenės.

„Kad žmonės nustotų išsirinkę naują valdžią, suteikę jai mandatą, jos nekęsti jau kitą dieną“, – tada kalbėjo ministrė pirmininkė.

Andrius Užkalnis LNK dėstė, kad tai nėra neapykanta, bet tikrai didelė nuoskauda.

Anksčiau A. Užkalnis šią Vyriausybę ir I. Šimonytę palaikė. Dabar jau atsiprašo. Anot apžvalgininko, valdžia atitrūkusi nuo žmonių – ji vardija tik skaičius, kurie jau senai nieko nebejaudina. Ir nesiryžta imtis tiek ekonomiką, tiek žmonių psichologinę sveikatą gaivinančių priemonių.

„Ana Vyriausybė buvo kaip surūdijusi, skylėta skardinė. Šita skardinė yra nesurūdijusi ir dar kažkiek tebeblizganti, bet visiškai lygiai taip pat tuščia“, – kalbėjo apžvalgininkas.

Tokių kaip A. Užkalnis daugėja. Naujausia „Spinter“ visuomenės apklausa rodo, kad pasitikėjimas šia Vyriausybe krito.

Nepatenkintų yra daugiau nei patenkintų. Per mėnesį palankiai Vyriausybę vertinančių žmonių sumažėjo 4 procentais. Vertinančių nepalankiai išaugo beveik 7 procentais.

„Akivaizdus yra blaškymasis, emocijos, pykčiai, atsakinėjama klausimais į klausimus. Labai abejotini sprendimai ir ekspertų prieštaringi vertinimai, kas negali neerzinti žmonių“, – LNK žinioms sakė politologas Bernaras Ivanovas.

Politologė Rima Urbonaitė teigė, kad esant bet kokioms problemoms žmonės yra linkę ieškoti kaltų.

„Manau, kad Vyriausybė ir pati I. Šimonytė yra geriausi pretendentai į tuos kaltuosius“, – kalbėjo politologė R. Urbonaitė.

Per tą patį posėdį gruodžio mėnesį I. Šimonytė, kalbėdama apie darbą premjero Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje, komunikaciją įvardijo kaip vieną didžiausių klaidų.

2020 12 11 Ingrida Šimonytė Seime prisiekiant vyriausybei

„Buvo toks įsitikinimas, kad žmonės yra išmintingi ir jie viską supras. Žmonės iš tikrųjų yra išmintingi, bet daugelį dalykų suprasti iš pirmo žvilgsnio, kai staiga pasikeičia konjuktūra, situacija, nėra taip lengva“, – pernai sakė naujosios Vyriausybės vadovė.

Žadėjo, kad dabar sprendimus visuomenei aiškins daugiau, bus atviresni. Bet panašu, kad pažado neištesėjo.

A. Užkalnis sako, kad konservatorių požiūris toks – mes viską darome gerai, o kas taip nemano – nesupranta, jiems sprendimų aiškinti neverta.

„Dažnai susidaro įspūdis, kad su šita šalimi yra viskas gerai, jeigu tik gyventojus būtų galima pakeisti, tai Vyriausybei būtų labai lengva ir gera dirbti“, – sakė apžvalgininkas.

Krenta ir pasitikėjimas pačia I. Šimonytė. Vasarį ją kaip tinkamiausią kandidatę užimti ministrės pirmininkės pareigas įvardijo 29,8 procentai apklaustųjų, kovą – 26,9 procento.

„Jie akivaizdžiai nesusitvarko su ta funkcija, ji netapo politike iki šiol, aukščiau to buhalterio lygmens niekaip nepakyla“, – sakė B. Ivanovas.

Dabartinius reitingus galima vadinti medaus mėnesio pabaiga. Vėliau jau gali prasidėti ir santykių krizė. Anot politologų, visuomenės pasitikėjimas valdžia dar blogės.

„Vien dėl to, kad puikiai suprantame, jog bendra situacija negerėja. O niekas dar kol kas neišrado sprendimų nei Lietuvoje, nei kitur, kaip tokią krizę geriausiai valdyti“, – kalbėjo R. Urbonaitė.

Anot politologės, su panašiomis problemomis susiduria ir kitų šalių Vyriausybės. Išskyrus tas šalis, kur vakcinacija vyksta sparčiau.