Kiek anksčiau tam, kad nekiltų abejonių abejonių dėl nešališkumo, nuo šios bylos nusišalino Panevėžio apygardos teismas, ji perduota nagrinėti į sostinę.

Panevėžio apygardos prokuratūra vasario viduryje pranešė baigusi ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavusi bylą, kurioje kaltinimai miesto merui R. M. Račkauskui buvo pareikšti dėl sutarto kyšio iš krepšinio klubo „Lietkabelis“ vadovo.

Krepšinio klubo „Lietkabelis“ prezidentui Alvydui Bieliauskui šioje byloje pareikšti kaltinimai dėl prekybos poveikiu ir neteisėto disponavimo šaudmenimis.

Vos tik prasidėjus teismo posėdžiui, R. M. Račkausko advokatas Valentinas Baltrūnas pareiškė, kad nepasitiki valstybinį kaltinimą palaikančia prokurore Dalia Markauskiene, kuri šioje byloje kontroliavo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamą ikiteisminį tyrimą. Anot advokato, dar 2019 m. balandžio 4 d., atliekant kriminalinės žvalgybos veiksmus, A. Bieliausko darbo kabinete pareigūnai užfiksavo pokalbį su R. M. Račkausku, dėl kurio vėliau buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tačiau, anot gynėjo, nors pareigūnai užfiksavo galimą nusikaltimą, tačiau kriminalinės žvalgybos veiksmų nenutraukė, o juos tęsė toliau, ir tik rugsėjį pradėjo ikiteisminį tyrimą.

R. M. Račkausko advokatas mano, kad prokurorė gali būti suinteresuota bylos baigtimi. Tuo metu prokurorė D. Markauskienė teigė, jog šis prašymas nepagrįstas, ji negali būti nušalinta vien dėlto, kad atliko ikiteisminį tyrimą.

Baudžiamąją bylą nagrinėjantis teisėjas Darius Pranka nutarė, kad nėra pagrindo nušalinti prokurorės, nes advokatas nenurodė įstatymuose numatytų reikalavimų.

„Tai, kad prokurorė ne laiku, gynėjo vertinimu, pradėjo ikiteisminį tyrimą ar netinkamai jį atliko, nerodo jos šališkumo, o rodo jos veikimą kompetencijos ribose“, – teisėjas pažymėjo, kad visas abejones bus galima išsklaidyti bylą nagrinėjant teisme.

Valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė teisme paskelbė kaltinimus – ikiteisminio tyrimo metu surinkta duomenų, kad 2019 metų balandžio 4 d., lankydamasis A. Bieliausko biure Vilniuje, R. M. Račkauskas galimai paprašė verslininko paslaugos – padengti jo vadovaujamo visuomeninio rinkimų komiteto skolą, likusią po rinkimų į savivaldybių tarybas ir merų postus – 3 tūkst. eurų.

Įtariama, kad už tai R. M. Račkauskas pažadėjo, jog kelios Panevėžio miesto savivaldybės valdomos įmonės suteiks vilniečio vadovaujamam krepšinio klubui papildomą finansinę paramą be jau skiriamos iš miesto biudžeto.

Byloje taip pat nustatyta, kad R. M. Račkauskas galėjo pasinaudoti savo, kaip mero, įtaka, kad į Panevėžio miesto verslo tarybą, kurios steigėjas yra Panevėžio miesto savivaldybė, būtų įtrauktas jį palaikantis panevėžietis verslininkas Sigitas Tribuišis.

Panevėžio verslo tarybą sudarė trys nariai, todėl R. M. Račkauskas nutarė, kad iš jos turėtų būti pašalintas narys Nerijus Gvazdauskas, o vietoj jo būtų paskirtas S. Tribuišis. Kai verslo tarybos nariai paprieštaravo tokiam mero sumanymui, R. M. Račkauskas pavaldiems savivaldybės darbuotojams nurodė parengti projektą, kuriuo verslo tarybą sudarytų ne trys, o keturi nariai. Vėliau miesto taryba šį projektą patvirtino ir S. Tribuišį paskyrė į verslo tarybą.

Teisėsaugos duomenimis, į verslo tarybą įtraukto S. Tribuišio kavinėje meras surengė savo gimtadienio šventę, į ją rinkosi ir tuomet, kai su bendraminčiais laukė savivaldos rinkimų rezultatų. Manoma, kad patalpos ir maistas abiem atvejais buvo suteiktos už simbolines kainas.

„Lietkabelio“ valdybos pirmininkui A. Bieliauskui taip pat pateikti kaltinimai dėl neteisėto disponavimo šaudmenimis – jo namuose Trakuose STT pareigūnai rado aštuonis kovinius šovinius. Jie buvo laikomi seife.

Alvydas Bieliauskas
Abu kaltinamieji teisme teigė, kad parodymus dėl jiems pateiktų kaltinimų duos tik apklausus liudytojus, jie abu kaltės nepripažino. Tiesa, A. Bieliauskas užsiminė, kad kaltinimų dėl neteisėto disponavimo šaudmenimis neneigs.

„Apgailestauju, kad šie šaudmenys mano ginklų seife gulėjo 30 metų – nuo 1991 m. sausio“, – sakė „Lietkabelio“ valdybos pirmininkas.

Kitas teismo posėdis numatytas balandžio gale, jame planuojama pradėti apklausinėti liudytojus.

Tai yra antras tyrimas pastaraisiais metais, susijęs su galima korupcija Panevėžyje – vieną baudžiamąją bylą, kurioje R. M. Račkauskas kaltinamas piktnaudžiavimu, 2019 birželį atvertė Šiaulių apygardos teismas.

Šioje byloje Panevėžio meras kaltinamas per savo patarėją Gintarę Maskoliūnienę davęs neteisėtų nurodymų savivaldybės tarnautojams, taip siekiant, kad savivaldybės organizuojamų viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų laimėtoja taptų su šiuo metu jau mirusiu verslininku Mariumi Vaupšu susijusi įmonė „Lukrecijos reklama“.

Ši byla buvo išskirta iš 2018-ųjų birželį pradėto didesnio tyrimo dėl galimos korupcijos Panevėžio savivaldybėje, kuris pernai liepą buvo nutrauktas prokuratūrai įvertinus Specialiųjų tyrimų tarnybos surinktus duomenis.

R. M. Račkauskas tuomet nuo ikiteisminio tyrimo pradžios iki kadencijos pabaigos 2019 metų kovą taip pat buvo nušalintas nuo pareigų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)