Vieno iš sužeistųjų būklė – rimta, baiminamasi, kad gali tekti amputuoti pėdą.

Aiškėja, kad abu sužeistieji Melnragės pajūryje statomame sublokuotame kotedže galėjo dirbti nelegaliai.

Pagal vieną iš versijų, nelegalius darbininkus galėjo pasamdyti oficialiai statybos darbų sutartį su ministru ir dar vienu pastato bendrasavininku pasirašę asmenys, kurie turėjo teisę atlikti statybos darbus.

Tyrimą dėl statybos darbų metu įvykusio darbuotojų sužalojimo vykdo ir Valstybinė darbo inspekcija. VDI Klaipėdos skyriaus vedėjas Vytautas Ročys Delfi trečiadienį patvirtino, kad tyrimas pradėtas dėl galimo nelegalaus darbo statybų objekte.

„Kiek šiuo metu žinome, tai statomo pastato savininkai turėjo sutartį dėl betonavimo darbų atlikimo, tačiau objekte darbus vykdė ir sužaloti buvo ne tie asmenys, kurie tokią sutartį pasirašė. Šiuo metu aiškinamės, kas jie tokie ir kaip atsirado statybose, kas juos samdė, ir ar jie iš viso tokius darbus turėjo teisę atlikti“, – sakė V. Ročys.

Incidentas Melnragėje, kaip išsiaiškino Delfi, įvyko prieš savaitę.

Pats S. Gentvilas teigia, jog kreipėsi dėl statybų ekspertizės tyrimo atlikimo, nes įtaria, kad darbai buvo vykdomi nekokybiškai.

Trečiadienį vykusio Vyriausybės posėdžio metu aplinkos ministras pats pasiprašė nušalinamas nuo dalies pareigų – laikinai jį nušalinti nuo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų priežiūros inspekcijos (VTPSPI) kuravimo, kol incidento aplinkybės bus ištirtos.

Pareigos laikinai patikėtos žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui.

Kaip Delfi pasakojo pats S. Gentvilas, Klaipėdos kurortinėje miesto dalyje, Melnragėje, jo ir draugų šeimos statosi dviejų butų kotedžus.

„Darbai vykdomi pagal projektą, nusamdėme darbininkus, viskas oficialu. Balandžio 7-ą dieną, kaip mane informavo, vykdant pastato viduje subetonuotų laiptų apsauginių konstrukcijų nuardymo darbus, vieneri iš ketverių pastate sumontuotų laiptų lūžo, ir betono konstrukcijos sužalojo du ten dirbusius asmenis, kurie ir vykdė tuos konstrukcijų nuardymo darbus. Vienam iš jų konstatuoti paviršiniai sumušimai, kitas buvo nuvežtas į ligoninę. Į įvykio vietą buvo iškviesti medikai, policijos pareigūnai, informuota Valstybinė darbo inspekcija bei kreipėmės į VTPSPI, kad būtų atlikta statinio statybų ekspertizė. Nusišalinimą premjerei įteikiau iš karto, paprašiau jį svarstyti skubos tvarka.

Kadangi į mano, kaip ministro, pareigas įeina ir Inspekcijos veiklos priežiūra, siekdamas užkirsti net regimybę dėl bet kokių interpretavimų, esą galėčiau kažkaip paveikti inspektorių darbą tyrimo metu, pareiškiau nusišalinimą nuo dalies pareigų, iki bus priimti atitinkami sprendimai. Tiesą sakant, įvykis labai nemalonus, juk ten galėjo būti ir mano šeima, vaikai, kai tie laiptai griuvo. Manau, kad tiesiog jie buvo subetonuoti nekokybiškai, tačiau nenoriu iš anksto nieko teigti, tam ir paprašėme atlikti ekspertizę ir tyrimą“, – sakė S. Gentvilas.

Ministras sako, kad šioje istorijoje nukentėjusysis yra ir jis pats bei jo šeima.

„Jei paaiškės, kad statybos buvo vykdomos netinkamai, greičiausiai prašysiu kompensuoti statybos padarinių pašalinimo išlaidas. Kita vertus, bijau ir pagalvoti, kad ten galėjo būti kas nors iš mano šeimos, ir būti sužaloti“, – sakė S. Gentvilas.

Paklaustas, ar darbus vykdę darbininkai dirbo legaliai, ministras sakė, kad sutartys buvo sudarytos su individualia veikla besiverčiančiais asmenimis, mokėjimai jiems vyko per banką.

Ar sužaloti būtent tie asmenys, su kuriais ir buvo sudarytos sutartys, S. Gentvilas negalėjo atsakyti.

„Jūs supraskite, aš gi Vilniuje, nesu net jų matęs, tik mane informavo, kad toks dalykas įvyko, ir aš pateikiau, kad nusišalinu nuo pareigų, kad nebūtų jokių manipuliacijų šiuo klausimu“, – sakė aplinkos ministras.

Trečiadienį vakare pats ministras apie situaciją rašė feisbuke:

„Jurgeli, meistreli... Aš ne meistrelis ir ne Jurgelis, bet pasidalinsiu savo istorija.

Kokybė kainuoja, o brokas yra skaudi kasdienybė.
Su draugų šeima statomės blokuotą dvibutį namą Klaipėdoje. Praeitą savaitę nutiko tai, kas man parodė nepakartojamą realybės pamoką- nekokybė yra visur ir ji skaudžiai kainuoja.

Mūsų šeimų samdyti laiptininkai sugebėjo subetonuoti 4 laiptines taip, kad išmontuojant klojinius laiptai nugriuvo. Baisiausia, jog sunkiai sužeisti ir patys statybininkai.

Tikiuosi vaikinai greitai pagis ir kiek žinau, jie jau išleisti iš ligoninės. Tačiau tai galėjo baigtis žymiai blogiau- 4 tonų laiptų griūtis galėjo baigtis 2 žmonių žūtimi. O mano šeima laiptais vaikščioti turėjo kasdien. Mūsų samdytos statybų ekspertizės išvados aiškios- 3 likę laiptai turi būti griaunami ir yra gyvybiškai pavojingi. O karantino metu per nuotolį samdyti amatininkai mums gyrėsi "esame pastatę šimtus laiptų".

Nesikuklinsiu ir pasakysiu, kad mes nesame eiliniai užsakovai. Mano žmona- architektė. Visada samdome nepigiausią specialistą. Visada renkamės kokybiškesnę medžiagą. Visada (daugumos statybininkų nuostabai) prašome sutarčių, sąskaitų. Smulkiam amatininkui net padėjome "legalizuotis", nes iki tol tokio poreikio nebūta. Medžiagų parduotuvėse visada mokame avansines sąskaitas, nors 95% atvejų gyventojai statybininkams pinigus už medžiagas įduoda grynais.
Reikia mokytis iš kitų klaidų. Puikmečiais, kaip dabar, kai perkami namai iš brėžinių tokių brokų bus gausu visur. O pasekmės yra pavojingos gyvybei.„


Valstybinės darbo inspekcijos atstovas teigė, kad ministrą ir jo turto bendrasavininkį atstovauja advokatas.

„Mes paprašėme pateikti kai kuriuos dokumentus, paaiškinimus. Viskas vyksta geranoriškai, tikrai informacija visa teikiama“, – sakė V. Ročys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (565)