Ministerija teigia, kad siūlomu galimybių pasu siekiama suteikti galimybę veikti verslams ir veikloms, kurie yra apriboti, suteikti galimybę žmonėms pasinaudoti paslaugomis, plėsti testavimo apimtis tarp žmonių, kurie yra mobilūs ir neturi galimybės vakcinuotis bei kontroliuoti koronavirusą.

„Lietuva nevykdo kažkokio priešingo ar dar vieno papildomo proceso, mes siūlome anksčiau įsivesti savo nacionalinį pasą, nes ar taip, ar taip ruošiamės skaitmeninio žaliojo sertifikato idėjai. () Tai galime paspartinti tam, kad galėtume laisviau gyventi iki įvykstant masinei vakcinacijai“, – teigė A. Armonaitė.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlomas galimybių pasas būtų elektroninis dokumentas, užtikrinantis, kad asmuo yra pasiskiepijęs, persirgęs ir turintis imunitetą arba turintis neigiamą COVID-19 testo atsakymą. Ministrė akcentuoja, kad pastarasis sprendimas, jog galimybių pase būtų fiksuojama informacija ir apie neigiamą COVID-19 testą, būtų politinis.

„Kada kalbame apie testus, kalbame apie greituosius antigenų testus arba PGR testus, nes dalis žmonių, kuriems dėl darbų yra privaloma testuotis, jie yra testuojami laboratoriniais PGR testais. Todėl galėtų būti lankstesnė sistema, įtraukiant greituosius antigeno testus. Šiuo metu panašų modelį turi Danija, čia Lietuva taip pat galėtų būti tarp pirmūnių“, – sakė ministrė.

A . Armonaitė teigė, kad Lietuvoje galima būtų diskutuoti apie 48 val. galiojantį neigiamą COVID-19 testą.

„Galėtume galbūt diskutuoti dėl 48 val. Mes, kaip iniciatoriai, ir aš asmeniškai manome, kad be testo šis galimybių testas neįgyvendins savo misijos, kurią mes jam keliame“, – pabrėžė ministrė.

Ministerijos pateiktu siūlymu pasas galėtų būti panaudojamas teikiant maitinimo paslaugas kavinių ir restoranų viduje, viduje ir lauke vykstančiuose didesnės apimties renginiuose, sporto klubuose ir laisvalaikio veiklose viduje esant didesniam žmonių kiekiui, taip pat asmeninėse šventėse, jei jose dalyvautų daugiau nei 2 namų ūkiai.
Šį galimybių pasą turėtų per parengti Registrų centras.

„Klausimai Vyriausybei apsispręsti yra svarbūs ir, matyt, čia bus visokių nuomonių, t.y.: kas apmokės už testus. Mūsų (ministerijos – ELTA) bazinis pasiūlymas, kad valstybė prisiimtų šią atsakomybę tam, kad būtų užtikrintas lygiateisiškumas“, – sakė A. Armonaitė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)