„Tiek vienalytės, tiek skirtingų lyčių poros patiria tuos pačius jausmus ir poreikius – meilę, prieraišumą, norą rūpintis, įsipareigoti vienas kitam, todėl ir visoms poroms suteikiamos teisės turėtų būti lygios. O kuo daugiau žmonių jausis saugūs ir laimingi, galėdami kurti ir įteisinti savo santykius, tuo tvirtesnė ir saugesnė bus ir mūsų visuomenė“, – sako psichologė-psichoterapeutė dr. Ieva Bieliauskienė.

Anot laiško autorių, neigiamos nuostatos, diskriminacija ir priekabiavimas LGBT asmenų atžvilgiu didina psichikos sveikatos problemų paplitimą šioje bendruomenėje. Tyrimai rodo, kad šalyse, leidžiančiose tuoktis ar sudaryti partnerystę tos pačios lyties poroms, situacija ženkliai pagerėja.

„Tiek psichoterapinėje praktikoje, tiek artimoje aplinkoje susitinku su puikiais, kūrybiškais, talentingais žmonėmis, kuriems neigiamos nuostatos LGBT atžvilgiu ženkliai apsunkina galimybes save realizuoti, kurti artimus santykius, jaustis visaverčiais visuomenės nariais. Tos pačios lyties partnerysčių įteisinimas prisidėtų prie LGBT asmenų psichikos sveikatos stiprinimo, būtų žingsnis į priekį siekiant kurti įvairovę priimančią ir sutelktą visuomenę, kurioje visi jos nariai jaučiasi laimingesni“, – sako psichologė Irma Skruibienė.

„Norime paskatinti įstatymų leidėjus užtikrinti visų Lietuvos piliečių teises. Įstatymai, įtvirtinantys lygybės principus, nėra tik formalumas, jie daro realų poveikį žmonių gyvenimams. Džiaugiamės, kad prie šios iniciatyvos prisijungė toks didelis būrys psichologų ir psichoterapeutų. Raginame profesionalus vienijančias organizacijas užimti aktyvesnę poziciją ginant žmogaus teises bei pasipriešinti neapykantos kurstymui visuomenėje“, – sako psichologė dr. Juliana Lozovska.

Viešojoje erdvėje valdančiosios koalicijos atstovai teigė partnerystės įstatymą teiksią Seimo pavasario sesijoje.

Palaikymą tos pačios lyties partnerystėms ir santuokoms anksčiau yra išsakiusios Amerikos psichologų asociacija, Amerikos psichiatrų asociacija, Australijos psichologų sąjunga, Britanijos psichologų sąjunga.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)