Galimybių pasui keliami tokie tikslai: suteikti galimybę veikti verslams ir veikloms, kurie yra apriboti; suteikti galimybę žmonėms pasinaudoti paslaugomis; plėsti testavimo apimtis tarp žmonių, kurie yra mobilūs ir neturi galimybės vakcinuotis; kontroliuoti virusą.

Siūlomi karantino valdymo etapai:

I. Dalies veiklų atvėrimas iki Galimybių paso;
II. Galimybių pasas iki masinės vakcinacijos;
III. Galimybių paso siejimas su ES Skaitmeniniu žaliuoju sertifikatu

Ekonomikos ir inovacijų ministerija pažymi, kad svarbu pasiekti bent 60 proc. vakcinuotų rizikos grupės asmenų. Galimybių pasas, ministerijos vertinimu, papildo šį tikslą.

Siūlomos laisvinimo kryptys iki galimybių paso įsigaliojimo:
1. Maitinimas lauke;
2. Prekyba;
3. Nedideli renginiai lauke ir viduje;
4. Kino teatrai;
5. Sporto klubų veikla;
6. Asmeniniai kontaktai ir asmeninės šventės;

Galimybių paso veiklų kryptys:
1. Maitinimo paslaugos viduje;
2. Didesnės apimties renginiai viduje ir lauke;
3. Sporto klubai ir laisvalaikio veiklos viduje didesniam žmonių kiekiui;
4. Asmeninės šventės, jei dalyvauja daugiau nei 2 namų ūkiai;

Siūloma, kad galiotų ir su testais

Galimybių pasas tai būtų elektroninis dokumentas, užtikrinantis, kad asmuo yra: pasiskiepijęs, persirgęs ir turintis imunitetą arba turintis neigiamą COVID-19 testo atsakymą.

Galimybių pasas

Pirmieji du kriterijai būtų apibrėžiami pagal specialistų – imunologų ir infektologų reikalavimus, o trečiasis sprendimas būtų politinis. Ekonomikos ir inovacijų ministerija patikslina, kad testavimą planuotų vykdyti greitaisiais antigeno testais ir/arba PGR. Jis galėtų periodinis ir/arba vienkartinis.

Vyriausybei dar reikėtų apsispręsti dėl apmokėjimo už testus (ministerija siūlo, kad apmokėtų valstybė) ir testavimo organizavimo (ministerija siūlo, kad vykdytų savivaldybės).

Ministerija savo prezentacijoje pateikė ir galimą testavimo apimčių plėtimo Vilniuje scenarijų:

1. Miesto centre įrengiamas mobilus testavimo punktas (pvz. Kudirkos aikštė)
2. Jį administruoja ir veiklą prižiūri Vilniaus visuomenės sveikatos biuras
3. Testavimas - greitieji testai
4. Logistika ir administravimas - miesto, testai - valstybės
5. Vasarą mokyklų testavimas nukris – atsiras dar daugiau resursų

Ieško galimybių atverti daugiau veiklų

Kaip jau skelbta, Vyriausybė ieško galimybių, kaip į gyvenimą sugrąžinti daugiau verslų ir žmonių. Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo tam pasitelkti vadinamąjį galimybių pasą, kurio privilegijomis galėtų naudotis kovidu persirgę, nuo jo pasiskiepiję arba testuoti žmonės.

„Ieškome išeičių, kaip galėtume daugiau verslų ir žmonių sugrąžinti į gyvenimą. Vadinamasis galimybių pasas galėtų būti tas instrumentas, kuris, vakcinacijai įsibėgėjant, galėtų padėti jau artimiausiu metu dalį veiklų sugrąžinti. Mes siūlome, jog tame galimybių pase būtų trys elementai: informacija apie įvykusią vakcinaciją arba persirgimą, arba neigiamas testas. Tokį modelį turi mūsų kaimynė Danija. Mes dirbame su šiuo modeliu“, – „Delfi“ sakė ekonomikos ir inovacijos ministrė, Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė.

Artimiausiu metu turėtų paaiškėti daugiau konkrečių detalių – kiek laiko po skiepo arba persirgimo, arba po atlikto testo žmogus galėtų naudotis tokio paso teikiamomis privilegijomis.

„Aš dabar tik galiu pasakyti, kad mes ieškome būdų, kaip „atidaryti“ renginius, taip pat viduje, organizuoti maitinimą viduje, kaip žmones sugrąžinti į sporto klubus. Šitas galimybių pasas leistų tai padaryti“, – sakė A. Armonaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (478)