Laikinasis Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Mindaugas Sinkevičius kalbėjo, kad jam situacija su pandemijos valdymu jau panašėja į pasaką be galo.

„Kažkada buvo lūkestis, kad pakentėsime, galėsime švęsti didžiąsias metų šventes, (…) nesulaukę guodėmės, kad galbūt ateis šv. Velykos, galbūt virusas atsitrauks, (…) turime pasaką be gali. Norėtųsi, kad pasibaigtų, nes ji tikrai nedžiugina. Ji kelia (...) psichologinius sunkumus kiekvienam mūsų. Jau nekalbu apie išaugusį skurdo, nedarbo lygį“, – sakė M. Sinkevičius.

Laikinasis partijos vadovas atkreipė dėmesį, kad jau praėjo 100 naujos Vyriausybės darbo dienų, tad ją jau galima kritikuoti. Savo kalboje jis pabandė lyginti S. Skvernelio ir I. Šimonytės valdomas vyriausybes.

„Man peršasi išvada, kad buvo lengva dabartiniams valdantiesiems kritikuoti“, – pažymėjo M. Sinkevičius.

Mindaugas Sinkevičius, Vytenis Andriukaitis

Jo nuomone, „nebuvo tinkamai perimta estafetė“ ir situacijos valdymas kitaip.

„Buvo daug politkorektiškų kalbų, kad bus kitaip, kad nebus komunikacijos chaoso, kad ekonomikos suvaržymo mastai bus kitokie, (…) bet komunikacinis chaosas, suvaržymo mastai, šios temos nesvetimos ir šios Vyriausybės sudėčiai“, – kalbėjo M. Sinkevičius.

Pasak jo, prie to prisidėjo ir problemos dėl skiepijimosi.

„Ši Vyriausybė turi daugiau noro, demonstruoja geresnę empatiją, bet tai tik darbo pradžia. Kai kurie pasisakymai, kad, „jei nepatinka, galėsite išrinkti po keturių metų“, demonstruoja ir pačios valdžios emocinę būseną“, – sakė M. Sinkevičius.

Jis apgailestavo, kad viešojoje erdvėje visas kitas temas užgožia kovidas.

„Yra temų, kurios yra labai aktualios, bet, ar sąmoningai, ar ne, turime per mažai politinių debatų“, – sakė M. Sinkevičius.

Viena iš temų, kuria pasigendama platesnių diskusijų, yra Europos Sąjungos parama, vadinamasis Ekonomikos gaivinimo planas. Pasak M. Sinkevičiaus, Lietuvai dotacijų pavidalu planuojama skirti 2,2 mlrd eurų.

„Tai yra įspūdinga suma, šiai sumai išleisti Vyriausybė turėjo paruošti planą. Jis turi būti pateikiamas balandžio 31 dieną. Klausimas, kas matė tą planą? Garantuoju, kad nei vienas posėdžio dalyvis to plano nematė. Jo nematė nei savivaldybių asociacija , nei asocijuotos verslo struktūros. Norėčiau žinoti kas laukia regionų, savivaldos, kiek šimtų tūkstančių pasieks mano regioną. Atsakymo nėra“, – kalbėjo M. Sinkevičius.

Ragino parengti rezoliuciją

Kandidatas į partijos pirmininkus Juozas Olekas savo ruožtu taip pat pasidalino savo įžvalgomis, pasiūlęs posėdžio metu sukurti kelias rezoliucijas – dėl ES lėšų bei dėl mero rinkimų, pasisakant už tiesioginius mero rinkimus.

„Dėl pandemijos – (…) mes buvo pateikę savo siūlymus: ir frakcija pristatė Seime, ir Vytenio buvo kai kurie projektai, išdėstyti papunkčiui, ką reikėtų daryti. Vėluojama ne tik pateikti atsigavimo fondo lėšų įsisavinimą, bet lygiai taip pat nebuvo pateiktas ir mūsų skiepijimo planas ES – tik po trijų mėnesių ministras susigriebė parašyti raštą Europos Komisijos pirmininkei“, – pažymėjo J. Olekas.

Juozas Olekas

Politiko teigimu, į pasiūlymus, pavyzdžiui, dėl vakcinų įsigijimo, nebuvo atsižvelgta.

„Mes turėtume priimti rezoliuciją ir pateikti savo siūlymus, kurie galėtų būti įgyvendinami, neužstojant kitų sričių, nepaneigiant problematikos, bet pasiūlant mūsų išėjimo kelią“, – teigė jis.

Blinkevičiūtė ragina nebijoti kritikuoti valdančiuosius

Kolegos minčiai dėl rezoliucijos pritarė ir kita kandidatė į LSDP pirmininkus – Vilija Blinkevičiūtė. Kartu ji ragino kolegas nevengti kritikos konservatorių ir liberalų valdžiai.

„Mes esame opozicinė partija ir tuo yra viskas pasakyta. Tiesiog mes privaloma kritikuoti konservatorių-liberalų Vyriausybę. Argumentuotai, žinoma, kartu su pasiūlymais. Priešingu atveju, jei mes tylėsime, rizikuojame visiškai ištirpti politinėje migloje“, – kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Jos teigimu, viešos abejonės valdžios darbu ir kritika jai verčia valdančiuosius pasitempti.

„Užteko pakritikuoti Vyriausybę dėl chaoso, komunikacijos, nes reikia turėti geležinę kantrybę, kad suprastum, ką jie nori pasakyti dėl vieno ar kito atvejo – ryte viena ministrų nuomonė, vakare – kita. Pažiūrėkite – kilo dar didesnė žmonių reakcija“, – pateikė pavyzdį socialdemokratė.

Vilija Blinkevičiūtė

Pasak jos, tylėti apie aktualijas, jie negali.

„Tylėti, vynioti į vatą, nematyti, kas valstybėje vyksta, mes, socialdemokratai, tikrai negalime. Jei mes suabejosime, susvyruosime viešojoje erdvėje, mes vėl būsime apženyti su konservatoriais. O konkuruojančių partijų piršliai trypia už durų, oi, kaip nekantriai jie trypia, – tik ir laukia mūsų klaidų ir neveikimo“, – tvirtino politikė.

Ji kritikavo ir prioritetinių vakcinacijai asmenų grupių sudarymą.

„Toliau eikime pagal amžių, o nedarykime taip, kad kas prilindo prie valdžios, tas tą privilegiją turi. Šitą išgyvendinti būtina“, – konstatavo V. Blinkevičiūtė.

Neringos meras: ateis laikas, kai net regionuose nebeturėsime rinkėjų

Neringos meras, socialdemokratas Darius Jasaitis neslėpė pasipiktinimo partijos kolegomis, dirbančiais Seime, kurie, anot jo, spjovė į veidą žvejams.

„Šiandien mūsų partija šiems žmonėms, kartu su konservatoriais, nežinau, ar vienbalsiai, bet prabalsavome, pritardami konservatorių įstatymo pataisai. (…) Šiems žmonėms, kurių tai yra pragyvenimo šaltinis ir gyvenimo būdas, mes šiandien spjovėme į veidą. Ir ateis laikas, kai net regionuose nebeturėsime rinkėjų, ne tik didžiuosiuose miestuose, ne tie mėgėjai žvejai už mus nebalsuos, nes ir nebalsavo“, – piktinosi D. Jasaitis.

Mitrofanovas: nereikia vaikytis madų

Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas kalbėjo, kad socialdemokratai prarado suvokimą, kas yra partija, ką ji turi veikti, dėl ko ji egzistuoja, „ar tai yra savirealizacijos organizacija, ar politinė jėga, kuri atstovauja žmones“.

„Turime kalbėti tai, kas aktualu žmonėms, bet ne tai, kas yra ant mados. Šiandien diskutuojama apie Stambulo konvenciją, nes žmogaus teisės ar gyvūnų globos klausimai dabar madingi. Bet nediskutuojame, kaip greičiau atlaisvinti žmones, smulkųjį verslą. Už Darbo partiją visi turgininkai balsuoja“, - kalbėjo V. Mitrofanovas.

Vitalijus Mitrofanovas

Jo nuomone, mados vaikymais ir vidinis bandymas „kažkam geriau atrodyti“ yra nevertas laiko.

„Teisingai yra pasakyta: partija tai yra viena stipri organizacija. Joje kiekvienas turime galimybę reikštis ir teikti savo pasiūlymus. Manau, kad šiandien ypatingas vaidmuo turėtų būti mūsų frakcijos frakcijos. Ji yra neskaitlinga, bet ten yra mūsų partijos balsas“, - kalbėjo V. Motrofanovas.

Socialdemokratai taip pat Tarybos posėdyje nusprendė balsavimą partijos pirmininko rinkimuose nukelti į gegužės 3-9 dienas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (248)