Apie Seimo narių raginimus atverti prekybos centrus ir turgavietes rašė ir Delfi –galite skaityti čia.

Majauskas: negalima eiti į kompromisus su mirtimi

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Mykolas Majauskas teigia, kad pandeminė situacija verčia į visus potencialius atlaisvinimus žiūrėti atsargiai.

„Aš sakyčiau, kad ekonominės laisvės požiūriu nėra gerų apribojimų, visi yra blogi – vieni mažiau, kiti daugiau. Atkreipsiu dėmesį, kad epidemiologinė situacija išlieka labai įtempta – lovų, reanimacijos užimtumas bent jau Vilniaus mieste yra pasiekęs kritinę ribą“, – pirmadienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ sakė konservatorius.

Todėl, M. Majausko teigimu, šioje situacijoje negalima elgtis nepamatuotai.

„Lengva postringauti, kiek ir kada ką reikia atverti, bet jeigu reikėtų prisiimti atsakomybę už kiekvieną palaidotą žmogų, matyt, laisvai kalbantys žmonės spręstų kiek kitaip“, – teigė TS-LKD narys.

Vis dėlto jis teigė, kad klausimas dėl prekybininkų ir turgaviečių veiklos atlaisvinimo į darbotvarkę grįš iškart, kai tik situacija pagerės.

„Šiandien mes girdime, ką savo sveikatos specialistai, ir jie ragina neskubėti su atlaisvinimais. Aš suprantu, kad dedukciniu požiūriu galima žiūrėti, kas logiška, kas nelogiška ir ką dabar reikėtų atverti, jei kažką jau atlaisvinome, bet vis tik kviesčiau pažiūrėti holistiškai – pažiūrėti į tai, kad vis dar kiekvieną dieną miršta žmonės nuo COVID-19. Ne nuo šiaip kažkokios ligos, o konkrečiai nuo pandemijos sukeltos ligos“, – akcentavo M. Majauskas.

Mykolas Majauskas

Politikas pažymėjo, kad dabartinis valdžios uždavinys – kuo greičiau ir efektyviau pradėti masinį vakcinavimą, o jo tempai, pasak M. Majausko, spartėja jau dabar.

„Tikėtina, kad jau netrukus pasieksime vadinamą bandos imunitetą, kas mums leis atlaisvinti likusius apribojimus. Šiai dienai epidemiologai, sveikatos ekspertai sako, kad atlaisvinti dar būtų labai neatsargu. Būtų labai neatsargu, jei mes susidurtume su trečia ar ketvirta banga ir reikėtų grįžti prie naujų apribojimų, kas kompromituotų Vyriausybę ir jos ankstesnius sprendimus“, – pažymėjo parlamentaras.

Pastebėjus, kad dalis prekybininkų turgavietėse jau šiuo metu dirba, M. Majauskas teigė, kad vis dėlto nebūtų gera mintis eiti į kompromisą, nes tai reikštų toliau nuo pandemijos mirštančius žmones.

„Aš nesu linkęs eiti į kompromisus su mirtimi. Šioje situacijoje aš sakyčiau, kad geriau pakentėti vieną-kitą savaitę ir taip išgelbėti vieną, kitą gyvybę. Jei mes tai galime padaryti, aš kviesčiau solidarizuotis su tais žmonėmis, kurie šiuo metu yra reanimacijoje, jų artimieji sėdi šalia ir pagalvoti apie tai, kad galbūt būtų gerai išvengti tokios situacijos“, – teigė M. Majauskas.

Stoties turgus Kaune

Tomilinas: reikia pasitikėti verslu ir eiti į derybas

Savo ruožtu Seimo narys, valstietis Tomas Tomilinas teigė, kad pandemijos metu kai kurie valdžios sprendimai buvo nelogiški.

„Čia klausimas, kodėl kai kurie ribojimai, kurie buvo įvesti – pavyzdžiui, judėjimo per visą šalį užsibuvo tiek ilgai, kai akivaizdu, kad jų tiek nereikėjo. Dėl prekybos centrų yra labai sunkus klausimas, jie daro didžiulę pažangą, galima remtis ir jų įsipareigojimais dėl srautų valdymo. Tai tikrai vietos, kur administracija gali padaryti daug dėl prevencijos“, – pastebėjo parlamentaras.

Jis papasakojo apsilankęs vienoje iš Vilniaus turgaviečių, kai norėjo nusipirkti maisto. Situacija ten politiką nustebino – veikė ne tik maisto paviljonai.

„Mane nustebino, kad viskas veikia. Aš važiavau tiesiog maisto prekių, tai jos veikia visada, bet būtent ir ta kita paslaugų paletė veikia puikiausiai. Ribojimai galioja tiek, kiek iš tikrųjų žmonės jų laikosi. Akivaizdu, kad reikia žiūrėti į realybę ir ieškoti sprendimų“, – teigė T. Tomilinas.

Tomas Tomilinas

Vis dėlto jis pažymėjo, kad iš dalies supranta kai kuriuos ir dabar galiojančius suvaržymus.

„Aš nesu labai aršus kritikas šių sprendimų. Mano galva, buvo daug blogesnių sprendimų, nereikalingų sprendimų pradžioje ir galbūt per didelių suvaržymų verslui. Dabar reikia stebėti situaciją ir elgtis atsakingai“, – pažymėjo LVŽS frakcijos atstovas.

Nepaisant to, T. Tomilinas teigė manantis, kad šiuo metu valdžia turi pasitikėti ir verslo ryžtu imtis visų įmanomų saugos priemonių – prekybos centrų atstovai yra prašę leisti atnaujinti veiklą su pažadu nedirbti savaitgaliais.

„Aš manau, kad reikėtų plačiau žiūrėti ir pasitikėti verslu, asociacijomis, kurios prisiima atsakomybę, siūlo įvairius variantus, pavyzdžiui, kalbama apie nedarbą savaitgaliais, į kažkokias derybas einama. Aš manau, kad tai yra kelias. Tie ribojimai užtruko labai daug ir mes vis dar neturime bandos imuniteto, todėl kalbėtis su verslu ir ieškoti nestandartinių sprendimų reikia“, – sakė T. Tomilinas.

Jo nuomonė, prekybos centrų atstovų pasiūlymas galėtų būti tinkamas kompromisas su verslu.

„Mes ilgai iki pandemijos daugybę metų derėjomės su prekybos centrais, kad jie bent jau per valstybines šventes leistų darbuotojams pailsėti. Aišku, į derybas sunkiai ėjo, tik pavyko Velykas ir Kalėdas iškovoti. Gražu žiūrėti, kad yra siūlomi kažkokie konkretūs dalykai, aš tikiu, kad prekybos centrai žiūrės labai rimtai į tuos įsipareigojimus ir tikrai jie gali suvaldyti tuos srautus. Reikia su asociacijomis dirbti stipriau“, – pridūrė T. Tomilinas.