„Ieškome išeičių, kaip galėtume daugiau verslų ir žmonių sugrąžinti į gyvenimą. Vadinamasis galimybių pasas galėtų būti tas instrumentas, kuris, vakcinacijai įsibėgėjant, galėtų padėti jau artimiausiu metu dalį veiklų sugrąžinti. Mes siūlome, jog tame galimybių pase būtų trys elementai: informacija apie įvykusią vakcinaciją arba persirgimą, arba neigiamas testas. Tokį modelį turi mūsų kaimynė Danija. Mes dirbame su šiuo modeliu“, – „Delfi“ sakė ekonomikos ir inovacijos ministrė, Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė.

Aušrinė Armonaitė

Šiuo metu, pasak ministrės, dar yra klausimų, į kuriuos ne iki galo atsakyta.

„Rytoj Vyriausybė tarsis, pavyzdžiui, kaip bus mokama už tą testą, kokie bus logistiniai sprendimai, bet iš esmės techninio sprendimo jau yra ieškoma. Europinis imuniteto sertifikatas veiks (bent jau vasarą tikrai). Techninis pasiruošimas paspartintas, kad Lietuvoje galėtume savo galimybių pasą paleisti kaip įmanoma greičiau“, – sakė A. Armonaitė.

Artimiausiu metu turėtų paaiškėti daugiau konkrečių detalių – kiek laiko po skiepo arba persirgimo, arba po atlikto testo žmogus galėtų naudotis tokio paso teikiamomis privilegijomis.

„Aš dabar tik galiu pasakyti, kad mes ieškome būdų, kaip „atidaryti“ renginius, taip pat viduje, organizuoti maitinimą viduje, kaip žmones sugrąžinti į sporto klubus. Šitas galimybių pasas leistų tai padaryti“, – sakė A. Armonaitė.

Apie paso galimybes antradienį Seime prabilo ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Artimiausiu metu, pasak premjerės, Ekonomikos ir inovacijų ministerija turėtų pristatyti imuniteto paso šalyje prototipą.

„Galbūt rytoj jau bus pasiruošusi Ekonomikos ir inovacijų ministerija pristatyti <…> tam tikrus sprendimus, kurie būtų taikomi žmonėms, jau visiškai vakcinuotiems, persirgusiems arba dalinai vakcinuotiems po tam tikro laiko ir turintiems neigiamą COVID-19 testą. Tikrai daug darbo vyksta vienu metu“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (657)