„Gauname pašalpą, aš esu skolingas „Sodrai“, „Sodra“ paima šitą pašalpą, tai už ką valgyti? Ką daryti? Ateinu, iki pensijos savaitė liko, būna gerai, būna negerai, užteks“, – komentavo LNK žurnalistams Bronislavas.

Savo istoriją pasakoja ir Karolina. Visų nemokamą valgyklą lankančių asmenų istorijos yra panašios.

„Čia ateina tie, kuriems trūksta maistui pinigų. Susimoki už paslaugas, vaistų reikia nusipirkti ir lieka 100 eurų visam mėnesiui. Įsivaizduokite, o dar pasitaiko ir taip visokių nesklandumų. Dar reikia mokėti už kreditą, dar antstoliai irgi užpuolę“, – aiškino Karolina.

Tokiuose centruose, kaip šis, maitinami vargšai gali pasirinkti drabužių ir batų, jiems teikiama psichologinė ir teisinė pagalba, kuri yra būtina siekiant išsivaduoti iš skurdo. „Betanijos“ vadovas konstatuotoja, kad dauguma lankytojų – senjorai.

„Daugiau negu pusė, 60-70 proc. mūsų lankytojų yra vyresnio amžiaus asmenys. Kita dalis yra benamiai asmenys ir jie sudaro apie 10-15 proc. Kiti yra žmonės, kurie tiesiog patiria skurdą“ – teigė „Betanijos“ vadovas Miroslavas Seniutis.

Pagyvenusių žmonių asociacijos prezidentė sako, kad senoliai liūdi, yra vieniši, o paguodos negali gauti net bažnyčioje.

„Dauguma vaikų yra išvažiavę, liko vieniši žmonės. Vieną kartą per dieną važiuoja autobusas – iš ryto ir grįžta vakare. Jie pasiėmę tą pensiją neturi kur dėtis. Paklausiau, kur jūs anksčiau buvote, jie sako, kad anksčiau bažnyčioje buvo, o dabar ir bažnyčia yra uždaryta, kad nuo vėjo ir lietaus pasislėptum“, – komentavo Grasilda Makaravičienė.

Taip pat pabrėžė, kad labai sunku pensininkams rajonuose, nes skurdas Lietuvoje yra didelis, ypač šiuo laikotarpiu.

„Dėl to, kad žmonės yra uždaryti, negali nueiti į parduotuves, kur pigiau pasivaikščioti. Tačiau dideliuose miestuose nėra tokios baisios baisybės kaip rajonuose“, – tikino Pagyvenusių žmonių asociacijos prezidentė.

G. Makarevičienė papasakojo ir kiek lieka pinigų maistui.

„Dabar viskas pabrango – ir komunalinės yra atliekos, ir šviesa, ir šildymas, tik kai žmonės susimoka šiuos mokesčius lieka 100 eurų. 80 eurų pragyventi.“

Anot Socialinės apsaugos ir darbo viceministro vienišiems senjorams numatoma didinti pensijas.

„Dabar yra planas ir siekis pasiekti 42 eurus vienišų asmenų pensijai, kad būtų pridėta, bet suprantame, kad to negalime padaryti greitai. Žiūrime, kad iš pradžių pradėtume nuo mažesnės papildomos pensijos t. y. 28 eurų ir ne visiems asmenims, bet tiems, kurie gauna mažiausias pajamas“, – komentavo Vytautas Šilinskas.

Pensijas vienišiems asmenims tikimasi didinti vasarą.