„Žmonių su negalia padėtis darbo rinkoje šiandien yra labai rimta. Žmonių su negalia skaičius Lietuvoje, 2019 metų duomenimis, yra maždaug apie 236 tūkst. asmenų, kas yra 8 proc. Lietuvos populiacijos. Jeigu mes pridėtume šių žmonių artimuosius, mes pamatytume, kad žmonių su negalia gerovės klausimai yra aktualūs labai didelei visuomenės daliai“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė I. Segalovičienė.

„Jeigu pasižiūrėtume į pandemijos laikotarpį, kaip kito žmonių su negalia padėtis darbo rinkoje, mes pamatytume, kad nuo 2020 metų sausio 1 dienos registruotų darbo neturinčių neįgalių žmonių skaičius išaugo beveik du kartus. Tai tikrai labai iškalbingas faktas, rodantis, kad šiai žmonių grupei reikia specifinių socialinės apsaugos sprendimų, kurie maksimaliai išlaikytų šiuos žmones darbo rinkoje“, – sakė šalies vadovo patarėja.

Pasak jos, visų pirma svarbu išspręsti nedarbo socialinio draudimo žmonėms su negalia klausimą, taip pat reikalingi tvarūs sprendimai dėl jų įtraukimo į atvirą darbo rinką.


„Šiuo metu Užimtumo rėmimo įstatyme sudarytos prielaidos taikyti papildomas užimtumo rėmimo priemones žmonėms su negalia, tačiau finansavimas numatytoms priemonėms ne visada eina iš paskos. Šitoje vietoje reikalinga aktyvių darbo rinkos priemonių, kurios yra skirtos žmonėms su negalia, peržiūra, kad jos būtų veiksmingos, kokybiškos. Tam reikalingas adekvatus, bet labai tikslinis finansavimas. Prezidentas skatina Vyriausybę imtis šių pokyčių“, – sakė I. Segalovičienė.
Ji taip pat akcentavo perkvalifikavimo klausimą.


„Šiandien turime nemažai žmonių, kurie yra netekę darbo, ir valstybės pareiga būtų sudaryti labai taiklias, aiškias programas, skirtas naujų įgūdžių įgijimui. Tai popandeminiu, pandeminiu periodu šiems ir kitiems metams turėtų būti prioritetinė užimtumo politikos veikla“, – nurodė I. Segalovičienė.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)