Kaip Delfi sakė TS-LKD frakcijos narys, Seimo Sveikatos reikalų komiteto (SRK) pirmininkas Antanas Matulas, frakcijoje yra įvairių nuomonių dėl karantino ribojimų – kai kurie galvoja, kad greičiau reikia atlaisvinti kavinių lauke veiklą, kai kurie mano, kad nelogiška toliau riboti parduotuvių didžiuosiuose prekybos centruose veiklą.

„Vis tiek mūsų atsakomybės lygis yra kitoks. Lengva šnekėti Verygai, kuris apskritai turėjo gal gerą pusmetį ar metus patylėti po savo paliktų problemų didžiulio masto, bet kaip matome, jis pradėjo kritikuoti, šnekėti tuoj pat – čia jau žmogaus padorumo klausimas. Turime išgirsti visus – ir visuomenę, ir verslininkus, ir pramonininkus, bet stebint situaciją kitose šalyse, tai kažkuo neišsiskiriame“, – pažymėjo A. Matulas.

Antanas Matulas

Nepaisant to, parlamentaras pažymėjo, kad supranta ir Vyriausybės vadovę, kuri negali atsižvelgti į visus siūlymus, nes dėl pablogėjusios epidemiologinės situacijos pacientų ligoninėse skaičius verčia sunerimti.

„Aš manau, kad dėl COVID-19 yra absoliutus palaikymas. Be abejo, turime kiekvienas pastabų, siūlymų, vyksta diskusija, bet tas palaikymas yra absoliutus – labai gerai, kad premjerė nebando slėptis už kažkieno nugaros, nes jau nebėra kitos nugaros, kaip bandė daryti kai kurie buvę premjerai, kur sakė, kad už ministrus neprisiima atsakomybės“, – kalbėjo A. Matulas.

Ministrė pirmininkė, pasak jo, prisiėmė atsakomybę už visą ministrų kabinetą ir, pabrėžė A. Matulas, jis nemato, kas geriau už I. Šimonytę eitų premjero pareigas.

„Tas palaikymas frakcijoje šiuo klausimu tikrai yra. (…) Dėl detalių galime ginčytis, bet ar šiuo metu yra kas nors, kas geriau galėtų, gebėtų analizuojant duomenis priimti sprendimus? – Manau, kad ne“, – akcentavo Seimo narys.

Ingrida Šimonytė

Pirmadienį portalas lrytas.lt paskelbė, kad, jų šaltinių teigimu, I. Šimonytė per frakcijos posėdį kolegoms leido suprasti, jog jei tektų skelbti dar vieną karantiną, ji galėtų pasitraukti iš pareigų.

Tiesa, tokių žodžių A. Matulas nepatvirtino – premjerė, anot jo, ne kartą yra kalbėjusi tiesiog apie jai tenkančią atsakomybę.

„Premjerė yra kažką panašaus pasakiusi, kad jei jūs spausite, bus per anksti atlaisvinta bei prasidės trečia banga su didžiuliu mirčių skaičiumi, tai ji turės prisiimti už tai atsakomybę. Visi tą puikiai suprantame, nebuvo jokių grasinimų, gąsdinimų – be abejo, mes, kiti frakcijos nariai, galime elgtis laisviau, galbūt labiau bandome įsiklausyti į visuomenės nuomonę, žiniasklaidos straipsnius, įvairių asociacijų prašymus ir nuomonę, bet kažkas tą stuburą turi šioje situacijoje turėti“, – pažymėjo politikas.

Vis dėlto jis neslėpė turįs priekaištų sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui.

„Kai kurie sprendimai dėl karantino yra šiek tiek vėluojantys – ypatingai dėl sveikatos apsaugo ministro. Kad ir tie policininkai prioritetų sąraše: akivaizdu, kad ta žmonių grupė mums labai daug padeda ir prisidėjo suvaldant visas COVID-19 bangas. (…) Nesuvokti, kad jie turėjo būti įtraukti ir dar girdėti ministro išvedžiojimus – norėtųsi, kad tokių detalių nebūtų, kad būtų tas empatijos jausmas priimant sprendimus“, – teigė SRK pirmininkas.

Antanas Matulas

A. Matulas patikino, kad nepaisant kai kuriais klausimais išsiskiriančių nuomonių, frakcijos skilimas negresia, o pareiškimų apie atsistatydinimus nėra.

„Dabar nėra ir negali būti kažkokių diskusijų apie suskilimą, kitus dalykas. Kitas dalykas, kai prasidės moraliniai dalykai – partnerystės, konvencijos, bet irgi manau, kad susitarsime ir nebus jokių skilimų“, – pridūrė A. Matulas.

Matelis: dalies kolegų raginimai atlaisvinti karantiną padiktuoti populiarumo noro

Kitas frakcijos narys Bronislovas Matelis taip pat antrino A. Matului – jo teigimu, kai kurie kolegos, ragindami ir spausdami premjerę atlaisvinti kuo daugiau ribojimų, tiesiog yra paveikti viešosios opinijos ir visuomenės nuotaikų.

„Jeigu frakcijoje yra tokių įvairių nuomonių, kritiškų Vyriausybės atžvilgiu, tai tie dalykai pasireiškia daugiau dėl to, kad kai kurie frakcijos nariai norėtų prisiderinti prie tos nuomonės, kuri dabar vyrauja visuomenėje. Jei visuomenė šaukia, kad atlaisvinkite, viską leiskite, tai atsiranda frakcijos narių, kurie ir sako. Aš manyčiau, kad tokią reakciją padiktuoja daugiau noras būti populiariu“, – sakė B. Matelis.

Politikas priminė, kad pandemijos metu viešas susirūpinimas sukyla tada, kai miršta dar daugiau nei dabar žmonių kasdien, o gydytojai ima viešai maldauti laikytis epidemiologinės saugos reikalavimų arba griežtinti karantiną.

„Tada visi suglaudžia ausytes ir sako „taip, taip taip, susiveržkime“. Kai tik atsilaisvina ir miršta dešimtys žmonių, nors kiekviena gyvybė yra brangi, kai kurie imasi tos populiarios temos, kad atlaisvinkime ir viskas gerai. Kas bus, kai po dviejų savaičių po 60 kasdien mirs? Ką tada jie pasakys? Politika turi būti subalansuota, negali būti populistinė, reikia žiūrėti į priekį, kas mūsų gali laukti“, – tvirtino B. Matelis.

Jo nuomone, I. Šimonytė turi gerą gebėjimą vertinti šiuo metu vykstančius įvykius ir numatyti jų galimas pasekmes ateityje.

„Kai būna labai sunku ir kitos labai geros išeities nėra, I. Šimonytės empatija arba jos nuoširdumas – iš veido kartais matosi, jog ji nenori pasakyti, kad reikia griežtinti, (…) – šioje situacijoje yra daug geriau nei griežtas, šaltas, sarkastiškas, kareiviškas buvusio premjero Skvernelio pasakymas. Ingrida yra tas žmogus, kuri gali šnekėti su žmonėmis ir žmonės ja patikės“, – kalbėjo Seimo narys.

Bronislovas Matelis

B. Matelis taip paneigė, kad premjerė yra grasinusi atsistatydinimu.

„Apie tai, kad ultimatumai kažkokie buvo reiškiami, tai yra absoliučiai toli nuo tiesos“, – pažymėjo politikas.

Parlamentaro teigimu, valdžiai būtina prisiimti atsakomybę.

„Jeigu mes atgal neduodame smūgio antivakseriams, jie labai įsibėgėja, tada visiems atrodo, kad visa Lietuva nori nutraukti visus karantinus ir eiti baliavoti. Mes turime truputį ryžtingiau elgtis ir aš manyčiau, kad I. Šimonytė sugeba būti ryžtinga“, – sakė B. Matelis.

Jis neslėpė pasipiktinimo opozicijos žeriama kritika – pasak B. Matelio, žarstytis nepamatuotais pasiūlymais yra neatsakinga.

„Turime dabar tokią situaciją, kur nėra išeities. Na gerai, pasiūlo Veryga, kad reikėtų švelninti ar kažko nedaryti – gerai, o kas prisiims atsakomybę, kai vėl pradės po 60 kasdien mirti? Ką mes tada? Prikelsime Verygą ir sakysime „Aurelijau, ką ten šnekėjai“? Ne, jis pasakys, kad ne mano reikalas, sprendimus priima Šimonytė“, – kalbėjo B. Matelis.

Aurelijus Veryga

„Čia yra yra labai didelė atsakomybė. Kalba eina ne vien apie ekonominę gerovę arba pašalpas, kalba eina apie žmonių gyvybes. (...) Bėgti minios priešakyje lengva, kai kurie politikai to tikriausiai ir siekia, o sustoti ir bandyti minią įtikinti, kad ji lekia į bedugnę, kur kas sunkiau. Tą dabar daro premjerė ir aš jos pusėje“, – pridūrė konservatorių frakcijos narys.

Navickas išreiškė viešą palaikymą

TS-LKD frakcijos narys Andrius Navickas pirmadienį feibuke išreiškė viešą palaikymą premjerei I. Šimonytei.

„Pasiryžau kreiptis viešai, nes esu vienas iš tų, kuriuos „juodai užkniso“ visi apribojimai ir slegia netikrumas bei nežinomybė, kada apie kovą prieš pandemiją galėsime kalbėti retrospektyviai. Jaučiu susikaupusį nerimą, pavargau nuo išsunkiančių, nesibaigiančių nuotolinių diskusijų, kai gyvą akių kontaktą, rankos paspaudimą ir bendrystę, geriant kavos puodelį, pakeičia vaizdas ekrane. Gyvenimas pradeda panašėti į realybės šou. Gal nereikėtų stebėtis, kad vis daugiau žmonių elgiasi kaip tikrovės kritikai, o ne dalyviai“, – rašė A. Navickas.

Savo įraše politikas pažymėjo, kad jam sunku suprasti, kaip šiuo metu jaučiasi I. Šimonytė.

„Nes, šalia visų mano aprašytų nepatogumų, keliatės ir gulate su tikru Sizifo akmeniu – pastangomis suvaldyti mutuojantį priešą, kai žmonės, kuriuos ginate, piktinasi ir bamba. Esu tvirtai įsitikinęs, kad darote viską, kas įmanoma. Darote iš visos širdies ir jėgų, galvodama ne apie reitingus, politinę karjerą, bet apie tai, kaip išgelbėti kiekvieną, ką tik įmanoma išgelbėti, iš pandemijos nasrų“, – akcentavo parlamentaras.

Andrius Navickas

A. Navicko teigimu, tokiomis aplinkybėmis nesunku imti kritikuoti ar kabinėtis prie įvairių Vyriausybės darbo niuansų. Paminėdamas taip A. Navickas išreiškė savo paramą ministrei pirmininkei.

„Nemanau, kad dar kuriam nors Lietuvos Premjerui teko veikti tokioje sudėtingoje ir neapibrėžtoje situacijoje, kai tenka taisyti pirmtakų klaidas, saugotis paliktų spąstų ir kartu jausti didžiulį nerealistiškų nuo pandemijos pavargusių lūkesių spaudimą. Buvau vienas tų, kurie Jus įkalbinėjo imtis politinės atsakomybės, nors puikiai žinojote, kiek purvo ant Jūsų bus liejama. Nepaisant visų sunkumų, nuoširdžiai džiaugiuosi, kad sutikote ir galiu tik stebėtis, kiek jėgos reikėjo, jog tęstumėte kovą“, – pažymėjo A. Navickas.

Visą Seimo nario atvirą laišką premjerei I. Šimonytei galite matyti čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (363)