„Pagal didžiųjų miestų skaičius skaičiuojant 100 tūkst. gyventojų mes gauname mažiausiai [vakcinos dozių] netgi imant statistinį gyventojų skaičių. Jeigu imame realių gyventojų skaičių, gaunasi dar mažiau, nors skiepijame ir tuos, kurie prisiregistravę kituose miestuose“, – laidoje „Savaitės įvykiai“ sakė R. Šimašius.

Pasak jo, skiepijimo tempai sostinėje geri, todėl vakcinų likučiai, įskaitant net mažiau populiarios „AstraZenecos“, praktiškai neegzistuoja.

„Vyresnių žmonių kategorijoje pas mus yra didesnis procentas paskiepytų, skiepų likučių pas mus nėra.“

Dėl to, kaip teigia R. Šimašius, Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) paskelbus apie galimybę skiepytis daugiau nei 100 darbuotojų turinčioms įmonėms, savivaldybė susiduria su nauju iššūkiu.

„Ką ministras paskelbė apie įmones, kad galima [skiepyti], jeigu atlieka skiepų, tai pritaikyta tikrai ne Vilniui, o galbūt mažesnėms savivaldybėms, nes mums likučių nelieka. Mes susiduriame su nauju iššūkiu, nes įmonės kreipiasi, o mes tiesiog neturim tokių likučių“, – kalbėjo jis.

Didesnis gyventojų aktyvumas, pasak R. Šimašiaus, pastebimas leidus jiems patiems registruotis vakcinacijai.

„Kol žmonės būdavo kviečiami, kaip lyg ir reikėtų daryti pagal ministerijos užmanymą, ateidavo šiek tiek mažiau nei pusė pakviestų, tuo tarpu kai žmonės patys registravosi, atėjo 96,5 proc., o senjorų net 99,1 proc. Skaičiai labai įspūdingi ir geri“, – teigė Vilniaus meras.

Jo manymu, skiepijimo tvarka turėtų būti lankstesnė – leidžiama amžiaus kartelė, galbūt siūloma vakcinuotis aptarnavimo sektoriuje dirbantiems žmonėms.

„Kalbant apie teises, mes norėtume daugiau teisių judėti pirmyn. <…> Ką aš pats siūlau visą laiką, tai leisti amžiaus karteles, džiaugiuosi, kad Vyriausybė iš dalies į tai išgirdo, pradėti skiepyti pareigūnai. ŽInau, kad kai kuriose savivaldybėse patyliukais tai buvo daroma ir anksčiau, nes nebuvo, kas skiepijasi iš lėtinių ligų grupės, ir net nebuvo sužiūrima, kas serga tomis ligomis“, – laidoje „Savaitės įvykiai“ pasakojo R. Šimašius.

Per savaitgalį VIlniuje paskiepyti 5745 žmonės, o nuo pirmadienio kviečiami registruotis skiepytis asmenys nuo 55 metų. Pasak Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorės Linos Koriznienės, daugiau nei pusė Santaros klinikose ir Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje gydomų COVID-19 pacientų – jaunesni nei 65-erių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)