Eilė prie Vilniaus miesto savivaldybėje įrengto vakcinavimo centro nusidriekė dar gerokai iki jo darbo pradžios. Kai kas iš skiepytis norinčių senjorų čia atėjo dar prieš kelias valandas.

LNK kalbintos moterys juokavo, kad pirmoji vakciną gaus ta, kuri bus greitesnė. Ir pagaliau vakcinavimo centro durys atsiveria, norinčių patekti dešimtys, bet įleidžiama tik po kelis.

Visi registravosi ir turi paskirtus laikus, bet čia jie, panašu, nebegalioja. Ir braunamasi pagal šūkį – kas pirmesnis, tas gudresnis.

„Aš nežinau, kaip čia dabar bus. Ar čia eilėje gyvoje reikės laukti iki vakaro. Ar tomis valandomis nustato žmones, tai nežinau. Jeigu nustato valandomis. (Lįsti, aut. p.) negalima, tegul šaukia, tvarką daro, taip negali būti“, – pasakojo viena skiepo atvykusi moteris.

Noras greičiau gauti vakciną kelia ir sumaištį ir pyktį.

„Seniai laukiu, nes nebuvo pasakyta laiko“, – sakė vilnietis.

Kita moteris piktinosi, kad visuomet atsiras tokių, kurie nori būti pirmesni, todėl ir stumdosi eilėje.

„Registracija man patiko, buvo internete – atsidarai, ten visi laikai, kiek laisvų vietų. Kodėl dabar toks susigrūdimas yra nesuprantu“, – kalbėjo skiepytis atėjusi moteris.

Prašymai laikytis saugaus atstumo senjorų neveikia, visi grūdasi prie durų, tenka jas laikyti.

Senjorai buvo raginami nusiraminti, prisėsti ant suolelio ir ramiai palaukti eilėje.

Tokį vakcinavimo centro puolimą sudarė savivaldybės sprendimas dalį „Pfizer“ vakcinos skirti pensininkams. Iš 15 tūkstančių dozių jiems skirta 4 tūkstančiai.

Nenoriai skiepijęsi „AstraZeneca“ vakcina „Pfizer“ senjorai tiesiog išgraibsto. Trečiadienį per mažiau nei 2 registracijos valandas buvo išdalinti visi vakcinavimo laikai.

„Mus senjorai nustebino ta pačia geriausia prasme. Kad jie taip sąmoningai, neišsigando tos sistemos, užsiregistravo labai greitai, per trumpą laiką, todėl labai džiaugiamės. Aišku, jie visi atėjo šiek tiek anksčiau, todėl susidarė spūstys“, – LNK sakė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Lina Koriznienė.

Kitose vakcinavimo vietose spūsčių išvengta. 92 metų močiutę užsiregistravęs Alikas ją ir atlydėjo.

Daugelis senjorų atlydi artimieji, jie ir pasirūpino, kad senoliai būtų užregistruoti elektroninėje sistemoje.

Tėvą į vakcinavimo centrą atlydėjęs Gytis taip pat džiaugiasi galimybe senjorams.

„Šokau greitai, užregistravau, tai šiandien jau ir pavyko mums. Nors mūsų poliklinika, Naujininkai nesirūpina“, – sakė vyras.

Vilniuje paskiepyta apie pusė senjorų, Lietuvoje – panašiai. Paskiepyta kone pusė 70 metų turinčių ir vyresnių.

65 metų amžiaus ir vyresni skiepijasi kiek vangiau, paskiepytas vos kas ketvirtas. Vilniuje senjorų patogumui prie vakcinavimo centrų budi raudoni automobiliai, kad pasiskiepiję galėtų saugiai grįžti namo. Tačiau šia paslauga senjorai nesinaudoja.