Ruošdamiesi savaitgaliui, pajūrio regiono merai rūpinasi, kaip užtikrinti saugumo priemonių laikymąsi ir vietinių gyventojų saugumą.

Pasak Palangos miesto savivaldybės mero Šarūno Vaitkaus, šiame Lietuvos kurorte savaitgalį pareigūnai patruliuos vasaros režimu ir sustiprintomis pajėgomis.

Jaučia padidėjusius srautus

„Jau dabar yra jaučiamas didžiulis važiavimas į Palangą. Žinoma, gali būti, kad važiuojama iš aplinkinių rajonų ir miestų, nes žmonės, matyt, buvo labai pasiilgę jūros. Palangoje nepaprastai daug automobilių, žmonės vaikšto po paplūdimį. Jei oras bus gražus, savaitgalį garantuotas antšlagas, o orą pranašauja gražų“, – Delfi.lt pasakojo Palangos meras.

Š. Vaitkaus teigimu, trečiadienį viešbučių rezervacijos siekė 80 proc. apgyvendinimo įstaigų užpildymą. Prognozuojama, kad iki savaitės galo viešbučiai užsipildys 100 proc. Meras neslėpė, kad prognozuojamas svečių antplūdis kelia nerimą.

Šarūnas Vaitkus

„Easama situacija rodo, kad skaičiai vėl didėja. Mūsų gyventojų dalį sudaro senyvo amžiaus žmonės, jie yra labai drausmingi. Per visą laikotarpį, kai judėjimas tarp savivaldybių buvo apribotas, dauguma žmonių, kurie turi Palangoje nekilnojamo turto, jie atvyko. Bet ėmėmės visų priemonių ir mums pavyko išvengti smarkaus viruso plitimo“, – kalbėjo Š. Vaitkus, atkreipdamas dėmesį, kad mažam miesteliui reikia vos kelių koronaviruso atvejų, jog epidemiologinė situacija smarkiai pablogėtų.

Išskirtinis dėmesys – lankomiausioms vietoms

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas tikino, kad didelės baimės neturi, nes Klaipėdos rajonui priklausančiose teritorijose lankytojai neapsistoja ilgam laikui. Dėl šios priežasties pagrindinės pajėgos bus sutelktos lankytinų vietų priežiūrai.

„Mūsų viešosios tvarkos skyrius jau pagarsėjęs Lietuvoje, nes tikrai pakankamai daug yra nubausta ir ta kontrolė vyksta. Patraukliausias mūsų objektas yra Karklė ir Olando kepurė, ten yra didžiausia trauka. Mes ne Nida ir ne Palanga, pas mus dažniau atvažiuoja klaipėdiečiai, kurie nori atvažiuoti keletui valandų ir pasivaikščioti pajūryje. Mūsų viešosios tvarkos skyrius tikrai skiria papildomą dėmesį.

Dabar yra apsitarta, kad tikrai papildomas dėmesys bus teikiamas savaitgalį. Imtis kažkokių ribojimų, kad kažko neįleistume, kažkam neleistume važiuoti, jau nelabai ir galime. Bet kad laikytis socialinio atstumo, kad tuos atstumus išlaikytume ir visa kita, tai tą darys, kontroliuos, patruliuos ir žiūrės“, – sakė B. Markauskas.

Bronius Markauskas

Klaipėdos miesto savivaldybės mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis patikino, kad situacija stebima, vadovaujamasi Vyriausybės nurodymais, vertinamos ir papildomos padidėjusių žmonių srautų keliamos rizikos. Pasak jo, bet kokiu atveju viešąją tvarką, srautus prižiūrės policija ir kitos policijos pasitelkiamos pajėgos.

„Nors poilsio infrastruktūra Klaipėdoje yra išvystyta, tačiau mes nesame Palanga. Tai ir ta situacija yra kitokia“, – teigė jis.

Pagrindinės pajėgos, A. Cesiulio teigimu, šiuo metu Klaipėdoje sutelktos vakcinacijos proceso organizavimui ir efektyvinimui. Taip pat kadangi vienas pagrindinių įvažiavimų į Klaipėdą šiuo metu yra rekonstruojamas, vyksta Baltijos prospekto–Šilutės plento sankryžos rekonstrukcija, rūpinamasi, kaip užtikrinti sklandų ir patogų patekimą į miestą.

Merai kreipiasi į gyventojus ir svečius

Kadangi informacija apie atlaisvinimus yra labai nauja, Neringoje įsikūrusių maitinimo ir apgyvendinimo įstaigų savininkai vertina situaciją ir fiziškai ruošiasi poilsiautojų priėmimui. Kai kurios kavinės Neringoje veikė ištisus metus, jos veiks ir savaitgalį, tačiau maistą, kaip nurodyta Vyriausybės reikalavimuose, tieks tik išsinešimui. Nuo antradienio iki šeštadienio Neringoje taip pat dirba Turizmo informacijos centras, kuriame poilsiautojams bus suteikiama informacija, siūlomi individualūs turistiniai maršrutai.

Kaip pasakojo Palangos meras, Palangoje didieji viešbučiai ir didžioji dalis maitinimo įstaigų karantino metu buvo uždaryti. Pasak Š. Vaitkaus, dalis maitinimo įstaigų, dirbančių kartu su viešbučiais, savo duris atvers jau savaitgalį. Dalis maitinimo įstaigų dar neatsidarys, nes negali teikti pilnaverčių paslaugų.

Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis patikino, kad savivaldybė džiaugiasi galimybe atnaujinti vietinius verslus, tačiau kartu ragino gyventojus ir svečius pasirūpinti saugumu bei nepraleisti galimybės skiepytis.

Darius Jasaitis

„Iš tiesų džiaugiuosi, kad mūsų savivaldybė pagaliau yra atvira pajūrio išsiilgusiems poilsiautojams, o vietos gyventojai galės atnaujinti verslus ir gauti pajamų pragyvenimui. O artėjant savaitgaliui, tiek vietos gyventojus, tiek miesto svečius tiesiog noriu paskatinti testuotis, laikytis karantino taisyklių, būtinų atsargumo priemonių ir, be abejo, domėtis vakcinacijos galimybėmis ir skiepytis, jei tik patenkate tarp prioritetinių grupių ir turite tokią galimybę.

Pats šią savaitę pasiskiepijau „AstraZeneca“ vakcina, tad raginu ir kitus pasirūpinti savo ir kitų saugumu, tuomet visi jausimės ramiau – tiek atostogaudami, tiek priimdami poilsiautojus“, – komentavo D. Jasaitis.

Į gyventojus bei svečius kreipėsi ir Palangos meras.

„Tikrai malonu sulaukti visų, kurie atvažiuoja, bet didžiulis prašymas, kad visi elgtųsi labai atsakingai ir patys apsaugotų savo sveikatą. Vaikščioti miškuose, važinėtis dviračiais – prašome, eikite, bet didelis prašymas nedaryti švenčių uždarose patalpose ir į viską rimtai pasižiūrėti. Viskas labai priklauso nuo visų sąmoningumo“, – pabrėžė Š. Vaitkus.

Jis papasakojo ir apie papildomas saugumo priemones, kurių planuojama imtis savaitgalį. O kartu pateikė keletą rekomendacijų vietiniams gyventojams.

„Turėjome pokalbį su generaliniu komisaru Renatu Požėla, aptarėme, kokių veiksmų reiktų imtis papildomai. Vienas iš jų yra tai, kad bus pradėta dirbti vasaros režimu. Palangoje bus žymiai daugiau pareigūnų, kurie kontroliuos visą situaciją viešose erdvėse. Tai žmonės turi būti sąmoningi, kad Basanavičiaus gatvėje, prie tilto, ant tilto žmonės patys būtų sąmoningi, laikytųsi atstumo, jei neišeina išlaikyti dviejų metrų atstumo, kad turėtų kaukę.

Kitas dalykas, bus kontroliuojama, kokia yra situacija maisto prekybos centruose, nes ir ten gali būti spūstys. Raginu vietinius gyventojus apsipirkti būtiniausiomis prekėmis iki šeštadienio.

Visur patruliuos policija ir labai griežtai reaguos į vieną dalyką: privatus apgyvendinimo sektorius, kuris nuomoja butus, vilas, apartamentus, kad savininkai labai aiškiai pasirūpintų, jog laikomasi to, kas numatyta Vyriausybės įsakymuose, kad kartu būti gali tik vienas namų ūkis. Jeigu policija pastebės ar gaus skundus dėl linksmybių vakare, bus labai griežtai imtasi priemonių. Vakarėliai, kompanijos yra šaltiniai, kurie gali ir vietiniams po to palikti negerų dovanų“, – pasakojo Š. Vaitkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)