„Visi turėsime išdiskutuoti, atsakyti ir apie žmogaus teises, ir apie tai, kaip turime sugrįžti į gyvenimą. Bet pagrindinis dalykas yra, kad tokiam imuniteto sertifikatui būti efektyviam ir būti naudotinam, kai vakcinuota palyginti nedidelė visuomenės dalis, yra labai labai problematiška“, – „Žinių radijui“ teigė A. Dulkys.

Ministras atkreipia dėmesį, kad toks Imuniteto paso panaudojimas kol kas būtų pritaikomas tik labai nedidelei žmonių grupei.

„Dabar įsivaizduokite situaciją, jeigu nustatytų kas nors taisyklę, kad gali į teatrą arba į kiną nueiti tik jeigu esi vakcinuotas. Ką tai reiškia? Kad tik kas dešimtas žmogus Lietuvoje gali nueiti į kiną. Kai pagalvoji visą laiką apie praktinį įgyvendinimą, iš karto atsiranda ir kitų aspektų“, – pabrėžė jis.

A. Dulkys neabejoja, kad Imuniteto pasas ateityje bus įdiegtas.

Ministras taip pat atkreipia dėmesį, kad pirmieji tokio paso požymiai jau egzistuoja keliautojams.

„Paso tokio ar imuniteto sertifikato pirmieji požymiai jau egzistuoja. Tarkime, į mūsų valstybę atvykstant, jeigu esi vakcinuotas arba esi persirgęs, jau nereikia būti izoliacijoje, nereikia atsivežti testo. Jau yra kai kurių pavyzdžių, kur kai kuriems žmonėms jau yra privalumų“, – sakė jis.

„Tai, matyt, Europos Sąjungos mastu visų pirma palengvins keliavimą ES. O nacionaliniu lygmeniu, matyt, taip pat, tik gal čia tas įdiegimas sudėtingesnis ir IT sprendimai nėra tokie jau lengvi, kai jau pradedama kalbėti apie masinį naudojimą“, – taip pat pridūrė jis.

ELTA primena, kad antradienį Laisvės partijos frakcija po susitikimo su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu skatino Vyriausybę nedelsiant pradėti įgyvendinti nacionalinio Imuniteto paso idėją, kuri, pasak Laisvės partijos atstovų, leistų atverti verslus ir gauti paslaugas vakcinuotiems, persirgusiems arba testuojamiems asmenims.

Tuo tarpu premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad sudėtingiausias klausimas dėl Imuniteto paso yra neigiamo koronaviruso testo rezultato pripažinimas. Pasak premjerės, ekspertų rekomendacija yra nesieti galimų veiklų atlaisvinimo su testo atlikimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)