Nuo trečiadienio visoje Lietuvoje buvo panaikinti bene 3 mėnesius galioję judėjimo ribojimai tarp savivaldybių. Anot ministro A. Dulkio, jie išsisėmė.

„Jis buvo labai aktualus gruodžio–sausio mėnesiais, kada Lietuvoje mes neturėjome praktiškai jokių testavimo priemonių. (…) Ir nebuvo dar vakcinų elemento. Jeigu mes dabar pasižiūrėsime į kitas ES šalis, tai būtent judėjimo ribojimai tarp miestų, regionų, jie nuslopę ir vis mažiau šalių šią priemonę naudoja. O didesnis akcentas – protrūkiai, židiniai, testavimas. Mėginimas kitomis priemonėmis daryti poveikį virusui. Ir nenaudoti pakankama agresyvaus judėjimo ribojimo“, – aiškino jis.

A. Dulkys teigė, kad dabar reikia rinktis taiklesnes priemones.

„Mes turime visą laiką reaguoti dinamiškai, lanksčiai, naudoti tuos įrankius, ne apskritai visus. Galima ieškant kažkokio daikto miške šukuoti juos su 1000 kariu, bet galima taikliai kitomis priemonė spręsti tuos klausimus“, – teigė A. Dulkys.

Jis teigė, kad vakcinavimas leido veikti sveikatos sektoriui – gydytojai nebeserga masiškai.

„Bet reikia nesiglėbesčiuoti dar kol kas“, – sakė jis.

Paklaustas, ar daugiau laisvės ir atsakomybės palikimas patiems gyventojams nepablogins situacijos, A. Dulkys gyrė Lietuvos gyventojus.

„Jeigu mūsų visuomenė būtų tokia, kad nieko nenori laikytis, bet gruodžio mėnesį buvo pirmi pasaulyje, Europoje. Aš tikrai didžiuojuosi mūsų žmonėmis, mūsų klausė kaip gerosios patirties. Vėliau, aišku, įsimaišė viruso mutacijos ir vėl visa Europa vėl iš naujo turi spręsti tą problemą. Bet mes nebekalbame apie tai, kad sveikatos apsaugos sistema lūžta, gydytojai sveikesni“, – kalbėjo ministras.

Jis teigė, kad netolygi situacija šalies viduje susiformavo dėl britiškosios koronaviruso atmainos.

A. Dulkys Žinių radijo eteryje taip pat paaiškino, kodėl stringa vyresnių nei 65 metų vakcinavimas.

„Visų pirma labai noriu atkreipti dėmesį, kad tai mūsų pasirinktos vakcinacijos taktikos rezultatas. Nes ne visos šalys pradėjo nuo sveikatos apsaugos sistemos vakcinavimo, ne visur tokia situacija buv. ir toks aktyvesnis 65 ir vyresnių žmonių vakcinavimas prasidėjo vasario mėnesį. Tai čia viena iš priežasčių, kad turime mažesnį procentą. Mes neleidome kurį laiką rinktis vakcinų ir didelė dalis vyresnio amžiaus žmonių atvykdavo, pamatydavo „AstraZeneca“, atsisakydavo“, – priminė jis.

Ministras ragino patiems raginti artimuosius skiepytis, gyventojams patiems domėtis ir skambinti į gydymo įstaigas.

„Visiems mums linkiu lipti ant denio, nei čia laukti to palankaus vėjo, nei pykti, kad jis nepučia, bet daryti tai, ką galime daryti geriausiai. Tikiu, kad mes visi rasime jėgų. Ir pasidžiaukime, kad ateina įvairių vakcinų, įvairių testavimo priemonių, mes įgauname pagrindą kažkaip kitaip gyventi. Jei mes pasislėpę namuose glėbesčiuosimės, platinsime virusą, tai nei vakcinos, nei testai nepadės. Nes ir vakcinuoti žmonės gali platinti virusą“, – priminė ministras.

Vis garsiau kalbama apie pažymėjimą, kuris pažymėtų persirgimo arba vakcinavimo faktą, leistų lankyti daugiau veiklų. Visgi, anot ministro apie tai kalbėti dar anksti.

„Man atrodo, kad visi iš skirtingų pusių kelia teisingus klausimus. Mes esame normalioje evoliucijoje, turėsime diskutuoti ir atsakyti, kalbėti ir apie žmogaus teises, kalbėti, kaip sugrįžtume į gyvenimą. Tokiam imuniteto sertifikatui gyventi ir būti efektyviam ir būti naudotinam, kai vakcinuota palyginus nedidelė visuomenės dalis, labai problematiška“, – savo poziciją dėstė ministras.

„Jei kas nustatytų taisyklę, kad į kiną ar teatrą galėtum nueiti tik vakcinuotas. Tai tik kas dešimtas žmogus galėtų eiti? Kai pagalvoji apie praktinį įgyvendinimą atsiranda kiti aspektai. Taip, šie dalykai atsiras mūsų gyvenime“, – Žinių radijo eteryje ketvirtadienio rytą sakė A. Dulkys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (298)