„Aš iš principo – už imuniteto pasą, kuris atvertų duris bendrauti plačiau. Tačiau aš taip pat – už labai atsakingai įvertintus tokio „paso“ gavimo kriterijus.

Suprantu Izraelį, kur „žaliasis pasas“ atsirado, kai buvo paskiepyta apie pusę žmonių abiem vakcinomis ir dar daugiau – pirmuoju skiepu. Aišku, saugu. Tai suveikė ir kaip paskatinimas skiepytis skeptikams“, – feisbuke rašė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė teigė suprantanti, kad į kriterijus galima įtraukti ir tuos, kurie persirgo.

„Bent 3 mėn. jie turi imunitetą. Ir tai įrodyti nesunku. Bet kiek laiko tada galiotų imuniteto pasas tokiems žmonėms? Man, pavyzdžiui, antikūnų labai sumažėjo per 4 mėnesius po ligos. Tai po 5-6 mėn kažin, ar aš būčiau saugi“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji taip pat abejoja dėl „neigiamų testų“ kriterijaus tokiam pasui gauti.

„Kaip tai pavojinga, mes matome ir M.A.M.A istorijoje. 4 infekuoti, nors, organizatorių teigimu, buvo visi testuojami ir į renginį įleidžiami tik su neigiamais testais“, – rašė V. Čmilytė-Nielsen.

Jai kyla klausimų, kokiam laikui būtų išduodamas toks pasas.

„Dienai? Suprantu testavimą einant į darbą – atėjai, gavai neigiamą testą, reiškia nesergi. Bet tai nereiškia, kad nesirgsi po savaitės. Taigi, darbuotojai turi būti testuojami nuolat. Taip, kaip yra testuojami Seimo nariai prieš posėdžius.

Todėl aš manau, kad jeigu mums tikrai rūpi saugumas, mes turime neskubėti su tokiais sprendimais“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak Seimo pirmininkės, yra ir daugiau klausimų dėl tokių kriterijų.

„Pavyzdžiui – kodėl tie, kas persirgo turi būti pranašesni už tuos, kurie apsaugojo save nuo ligos? Ir pabaigai – argi mes neturime skatinti skiepijimosi? O kam žmonėms skiepytis, jeigu jie gali imuniteto pasą turėti vien su neigiamu testu?“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Laisvės partija spaudžia idėją įgyvendinti greičiau

Kaip jau skelbta, Laisvės partijos frakcija spaudžia Vyriausybę nedelsiant pradėti įgyvendinti nacionalinio imuniteto paso idėją, kas leistų atverti verslus ir gauti paslaugas vakcinuotiems, persirgusiems arba testuojamiems asmenims.

„Mūsų frakcija siūlo nedelsiant rengtis imuniteto pasui ir jį įvesti. Jis galiotų ne tik tiems, kurie yra jau paskiepyti, bet ir tiems, kurie turi įgytą imunitetą persirgus arba neigiamo testo rezultatą“, – po nuotolinio susitikimo su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu sakė Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė.

Parlamentarė paaiškino, kad, pagal jų idėją, imuniteto pasas turėtų būti elektroninis, kurį, jei prireiktų, būtų galima atsispausdinti.

„Ten būtų žymima, kad žmogus, kuris yra arba persirgęs, arba pasiskiepijęs, arba turi atitinkamu laikotarpiu neigiamą testo rezultatą, gali lankytis tarkime kultūros renginiuose, keliauti į lauko kavines. Jam atsilaisvintų tam tikros socialinės veiklos. Tokiu būdu sudarytume galimybę ir vykti renginiams, dirbti verslams.

Taip pat manome, kad imuniteto pasas paspartintų vakcinacijos tempus. Mes artėjame prie masinės vakcinacijos, ir, ko tikrai niekas nenorėtų, kad susidurtume su situacija, kai mes jau matome, kad tas imuniteto pasas yra mums svarbus, reikalingas, bet yra techniškai tam nepasiruošta“, – sakė I. Pakarklytė.

Laisvės frakcija nepuoselėja vilčių, kad tas imuniteto pasas bus įvestas jau kitą dieną.

„Tačiau IT sprendimai turi būti kuriami dabar. Mes nesiruošiame, kad tai vyks rytoj, tik tiek, kad tam turi būti skiriamas visas dėmesys, kad per balandžio mėnesį jau turėtume pirmą produktą, ir gegužę, o gal ir greičiau, jau būtų galima naudoti“, – sakė I. Pakarklytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)