Judėjimo ribojimai buvo įvesti dar praėjusių metų gruodžio viduryje, ruošiantis artėjančios Kalėdoms ir bandant suvaldyti rekordinį naujų atvejų augimą, kovo viduryje jie panaikinti didžiojoje dalyje šalies savivaldybių, kuriose epidemiologinė situacija buvo geresnė, vėl sugrąžinti Velykų laikotarpiui visoje šalyje.

Truko daugiau nei 3 mėnesius

Judėjimo ribojimai tarp savivaldybių pirmą kartą pristatyti buvo pernai prieš Velykas. Pirmojo karantino metu gyventojai buvo raginami nevykti iš namų, nelankyti artimųjų. Tada, pirmą kartą pristatant šias griežtas karantino priemones, tuometis ministras pirmininkas Saulius Skvernelis kalbėjo vaizdžiai.

„Vėliau galėsime važinėti po visą Lietuvą ir lankyti ne kapus, o savo artimuosius“, – tada kalbėjo S. Skvernelis.

Praėjusių metų rudenį, situacijai vėl prastėjant, buvusi valdžia nusprendė rekomenduoti Vėlinių savaitgalį pas gimines nevykti, jei reikia aplankyti tik artimųjų kapus, nesilankyti svečiuose. Vėliau konstatuota, kad raginimo nekeliauti gyventojai nepaklausė.

Todėl gruodžio mėnesio viduryje naujoji Vyriausybė nusprendė įvesti judėjimo ribojimus Kalėdoms ir Naujiesiems metams. Tada judėjimo ribojimai buvo įvesti tik dienomis aplink savaitgalius.

Iš karto po Naujųjų metų sutikimo, sausio 3 dieną Vyriausybės Ekstremaliųjų situacijų komisija (VESK) pasiūlė judėjimo ribojimus tarp šalies savivaldybių pratęsti iki sausio 31 dienos. Šis ribojimas buvo tęsiamas iki kovo 17 dienos.

Paskutinėmis vasario mėnesio dienomis buvo leistas judėjimas žiedinių savivaldybių viduje.

Nuo kovo 16 dienos buvo leista judėti laisvai Lietuvoje visoje šalyje, išskyrus 16 savivaldybių, kur epidemiologinė situacija tuo metu buvo prasčiausia.

Visgi, judėjimo ribojimai visoje šalyje vėl buvo sugrąžinti paskutinėmis kovo mėnesio dienomis. Nuo kovo 27 dienos 00:00 valandų iki balandžio 6 dienos 24:00 valandos buvo draudžiama keliauti tarp savivaldybių be pateisinamos priežasties.

„Priemonė išsėmė savo galimybes“

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys antradienį surengtoje spaudos konferencijoje pabrėžė, kad judėjimo ribojimai išsisėmė.

„Panašu į tai, kad turime pripažinti, kad tokia priemonė kaip judėjimo ribojimas yra išsėmusi savo galimybes. Pagal tai, kaip matome, kad didžioji dalis užsikrėtimų yra arba iš ugdymo srities, arba gamybinėse įmonėse. Pagrindinė dalis – iš vieno namų ūkio taisyklės nesilaikymo, asmeninio bendravimo, kaukių nedėvėjimo, todėl manome, kad ši priemonė baigė savo darbą. Mes jai esame labai dėkingi“, – sakė A. Dulkys.

Jis pabrėžė, kad būtent judėjimo ribojimai leido nusileisti nuo „didelio kalno“.

„Jie yra nutraukiami apskritai, nežiūrint, kokia yra situacija atskiroje savivaldybėje. Vyriausybė visą savo mąstymą ir pajėgas skiria į tris dalykus: testavimas, vakcinavimas ir kviečiame visuomenę laikytis priemonių: atstumai, kaukės ir laikymasis vieno namų ūkio kontaktų“, – pabrėžė A. Dulkys.

Naujausi karantino pokyčiai.

Lieka galioti griežtos karantino taisyklės

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė feisbuke antradienį pabrėžė, kad nors keičiasi judėjimo taisyklės, nesikeičia bendravimo.

Ir toliau lieka galioti anksčiau patvirtinta tvarka. Atviroje erdvėje galima susitikti 5 asmenims iš skirtingų namų ūkių arba 2 namų ūkiams.

Policija nurodo, kad transporto priemonėje, išskyrus miesto, tarpmiestinio ir priemiestinio reguliaraus susisiekimo keleivinio transporto priemones ar transporto priemones, kuriomis vykstama į darbo vietą ar iš jos, vienu metu leidžiama būti ne daugiau kaip 2 asmenų arba vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio narių grupėmis.

Panaikinus judėjimo ribojimus, ir toliau lieka galimybė sudaryti socialinius burbulus.

Palaikymo burbulą sudaryti gali du namų ūkiai arba šeimos, jeigu vienoje iš jų yra:

  • ne daugiau kaip vienas suaugęs asmuo;
  • vienas asmuo ir jo nepilnamečiai vaikai;
  • neįgalus nepilnametis arba nuolatinis priežiūros dėl negalios reikalaujantis suaugęs žmogus.


Abu palaikymo burbulą sudarantys namų ūkiai įsipareigoja daugiau neturėti jokių artimų kontaktų už burbulo ribų.

Jeigu palaikymo burbulas sudaromas su žmogumi, kuris priskiriamas rizikos grupei, rekomenduojama:

  • dėvėti apsaugines veido kaukes;
  • išlaikyti 2 metrų atstumą;
  • vėdinti patalpas bent kartą per valandą.


Primenama, kad apsaugines veido kaukes būtina dėvėti uždaroje erdvėje. O atvirose erdvėse jas reikia dėvėti, kai nepavyksta užtikrinti 2 metrų saugaus atstumo nuo kitų asmenų.

Delfi primena, kad visuotinis karantinas Lietuvoje pratęstas iki balandžio 30–osios, jis įvestas pernai lapkričio 7–ąją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (473)