„Šiandien norėčiau pakalbėti dviem temomis. <...>. Viena susijusi su judėjimu tarp savivaldybių. O kita – sprendiniai dėl vakcinacijos spartinimo“, – spaudos konferencijoje sakė ministras.

„Nuo vidurnakčio yra atveriamas judėjimas tarp visų savivaldybių. Šis ribojimas buvo grąžintas ribotam laikui, per Velykas. <…>. Vyriausybė priėmė sprendimą šio ribojimo nebetęsti“, – sakė ministras A. Dulkys.

Pasak jo, toliau pandemijai valdyti planuojama pasitelkti testavimą ir vakcinavimą bei tikimasi visuomenės sąmoningumo.

Ministras teigė, kad dabar reikia veikti 3 kryptimis.

„Nuo tam tikrų draudimų ir ribojimų pereiname prie veikimo. Norėtųsi, kad veiktume 3 kryptimis: kuo kokybiškesnis ir spartesnis testavimas, kuo spartesnis vakcinavimas ir pačios visuomenės palaikymas. Reikia laikytis visų rekomendacijų“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Jis pabrėžė, kad jei visų 3 krypčių bus laikomasi, galima suvaldyti ligos plitimą.

„Nutarėme plėsti galimybes, spartinti vakcinaciją. Ir šią savaitę įjungsime paralelinį greitį – išnaudodami „AstraZenecos“, Vaxzevrios“, likučius, pradėsime vakcinuoti didelius kolektyvus, dideles įmones“, – sakė A. Dulkys.

Jis teigė, kad šiuo metu yra nesunaudota apie 60 tūkst. šios vakcinos dozių.

Taip pat skiepytis nuo koronaviruso bus galima ir vaistinėse.

Ministro teigimu, policijos pareigūnai, kasininkai ir didesni darbo kolektyvai bus pradėti skiepyti dar šią savaitę.

„Šią savaitę bus susisiekiama ir dirbama su visoms tomis grupėmis. Klausimas, kaip kokia organizacija pasiruoš, – kolektyvų didelėmis grupėmis skiepijimas palies visą tą prioritetinę grupę, su ja bus dirbama“, – sakė A. Dulkys.

Jis pripažino, kad dalis žmonių, ypač senjorų, negauna informacijos apie vakcinaciją.

„Yra pačių įvairiausių situacijų, yra vakcinavimo centrų, kurie galbūt ne taip sėkmingai su tais žmonėmis susisiekia. Yra situacijų, kai tiesiog trūksta duomenų – telefonų ar dar ko nors. Reikia pripažinti: tokia problema yra, bet visi vakcinavimo centrai tikrai deda pastangas, kad būtų ir šios žmonių grupės pasiektos. Tikiu, kad šiandien tie žmonės girdi mus“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Priemonė nebepadeda

Ministras aiškino, jog judėjimo ribojimas tarp šalies savivaldybių jau baigė savo darbą.

„Panašu, kad turime pripažinti, jog tokia priemonė kaip judėjimo ribojimas yra išsėmusi savo galimybes. Matome, kad didžioji dalis užsikrėtimų yra arba iš ugdymo srities, arba gamybinėse įmonėse. Pagrindinė dalis – kai vienas namų ūkis nesilaiko taisyklių, dėl asmeninio bendravimo, kaukių nedėvėjimo, todėl manome, kad ši priemonė baigė savo darbą. Mes jai esame labai dėkingi“, – sakė A. Dulkys.

Jis pabrėžė, kad būtent judėjimo ribojimai leido nusileisti nuo „didelio kalno“.

„Jie yra nutraukiami apskritai, nežiūrint, kokia situacija atskiroje savivaldybėje. Vyriausybė visą savo mąstymą ir pajėgas skiria trims dalykams, tai – testavimas, vakcinavimas ir kvietimas visuomenei paisyti priemonių: atstumai, kaukės ir laikymasis vieno namų ūkio kontaktų“, – pabrėžė A. Dulkys.

Laukia karantino pakeitimai

Į posėdį Vyriausybė rinksis trečiadienį. Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys sakė, kad dabar ministrų kabinetas kalba apie keletą karantino sąlygų pakeitimų. Tačiau nėra aišku, kurie bus įgyvendinti pirmieji.

„Tiek šią savaitę Vyriausybės posėdyje, tiek kitą savaitę bus svarstomos [karantino – aut. past.] priemonės. Kur ir kokią dieną ką mes nuspręsime, dabar vyksta darbiniai pasitarimai, rytoj vyks Vyriausybės pasitarimas. Žiūrėsime, su kokia priemone esame labiausiai pažengę. Tai susiję tiek su prekybos sritimi, tiek su sporto, laisvalaikio, tiek su kultūros sritimi. Tik šiandien negalėčiau pasakyti tikslaus eiliškumo. Matyt, mintis būtų, kad pokyčiai būtų susiję su veikla atvirose erdvėse“, – sakė A. Dulkys.

Jis taip pat užsiminė, kad žadami pokyčiai ir renginiams, iš pradžių – atvirose erdvėse.

„Taip, kaip minėjau, iš pradžių tai būtų susiję su renginiais atvirose erdvėse. O vėliau – tam tikros sąlygos ir uždarose erdvėse. Taip kad abiem klausimais, manau, per artimiausias savaites turėsime žinučių. Pagal tai, kiek esame pasiruošę, įdėję įdirbio, panašu, kad judame ne prie eksperimentinių, bet labiau prie sisteminių pokyčių“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

Visa Lietuva gali patekti į juodąją zoną

Spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys tikino, jog situacija nėra gerėjanti.

„Bendrai situacija nėra gerėjanti. Atvejų skaičius auga, deja, stabiliai auga, teigiamų tyrimų procentas aukštas, beveik 12 procentų. Neramina tai, kad teigiamų atvejų tarp simptominių pacientų yra apie 40 procentų. Vadinasi, koronavirusas pradeda dominuoti tarp simptomus jaučiančių asmenų. Tai yra labai rimtas signalas“, – pabrėžė ministras.

„Taigi, reikia visiems testuotis, tai vienas iš kelių mažinti viruso plitimą“, – kalbėjo A. Dulkys.

Anot ministro, nerimą kelia ir situacija ligoninėse – vėl užfiksuota beveik tūkstantis hospitalizuotų asmenų.

„Sudėtingiausia situacija yra Vilniuje. Per savaitę daugiau nei 30 procentų pakilo hospitalizuotų asmenų skaičius, turime ir dar vieną miestą – Kaune situacija pradėjo blogėti“, – teigė jis.

„Gaila, bet, vertinant šitas tendencijas, per 7–10 dienų gali būti, kad juodojoje zonoje turėsime jau visą Lietuvą“, – kalbėjo ministras A. Dulkys.

Ministras kreipėsi į šalies savivaldybių atstovus – paprašė didinti testavimo vietų skaičių.

Žaliojo sertifikato idėja – jau ant Vyriausybės stalo

Kalbėdamas apie vadinamąjį imuniteto pasą arba žaliąjį sertifikatą, A. Dulkys pažymėjo, kad šis klausimas jau yra ant Vyriausybės stalo.

„Imuniteto sertifikato dalykai yra ant mūsų darbo stalo. <…>. Apie tai diskutuojama, žiūrimos, visų pirma, dar ir techninės galimybės bei IT sprendiniai“, – teigė ministras.

Delfi primena, kad per praėjusią parą šalyje nustatyti 686 nauji COVID-19 atvejai, nuo šios infekcinės ligos mirė šeši žmonės, antradienį pranešė Statistikos departamentas.

Praėjusią parą šalyje atlikti 3699 molekuliniai (PGR) ir 1795 antigeno tyrimai dėl įtariamo koronaviruso.

Pastarųjų 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 382,3 atvejo. Teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per pastarąsias septynias dienas siekia 7,5 procento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (764)