R. Matonis laidoje tikino, kad žmonės, lyginant su pernai metų Velykomis, jau buvo apsirūpinę reikalingais dokumentais.

„Pernai žmonėms tie ribojimai buvo naujovė, visi dar nebuvo pripratę. Tai mums didžiausias skirtumas buvo, kad žmonės, kurie vyksta į kitas savivaldybes, turi tai pagrindžiančius dokumentus. (…) Pernai, kiek pamenu, žmonėms buvo labai daug neaiškumų, kokius dokumentus reikia turėti, iš kur juos gauti. Tai turbūt galime sakyti, kad per metus žmonės suprato, įsigijo dokumentus. Mes patikrinome apie 200 tūkst. transporto priemonių. Apsuktų buvo per 1,7 tūkst., tai didžioji dalis žmonių, kuriems reikėjo vykti, jie turėjo pagrindžiančias priežastis“, - sakė R. Matonis.

Jis teigė, kad šiokios tokios spūstis buvo matomos, tačiau jos nebuvo didelės ir fiksuotos daugiausiai penktadienio vakarą.

„Penktadienio popietę, vakarą, išvažiuojant iš Vilniaus. Mes sau buvome išsikėlę tikslą, kad spūstyse žmonės nestovėtų daugiau nei pusvalandį. Tikėtina, kad mums tai pavyko įgyvendinti. Negirdėjome, kad kažkur žmonės būtų stovėję. O kalbant apie kitas tris dienas: šeštadienį, sekmadienį ir pirmadienį, tai transporto intensyvumas nebuvo didelis, automobilių nebuvo labai daug. Tai galime tik padėkoti tiems žmonėms, kurie dar vienus metus sutiko Velykas atšvęsti savo namuose, be artimųjų. Taip, tikėtina, gal išgelbėti tiek jų gyvybę, tiek sveikatą savo apsaugoti, tas džiugina“, - teigė policijos atstovas.

R. Matonis teigė, kad aktyviausiai žmonės judėjo iš Vilniaus.

„Tų žmonių iš sostinės į aplinkinius rajonus važiavo daugiausiai žmonių. Tam tikrą judėjimą matėme Klaipėdos apskrityje, šiek tiek judėjimas didesnis buvo kurortiniuose miestuose. Tą mes ir prognozavome, manau, kad su tuo iššūkiu pareigūnai susitvarkė“, - laidoje „Delfi rytas“ sakė R. Matonis.

Policija tikrino ir į kitas savivaldybes autobusais ar traukiniais keliaujančius asmenis. Kai kuriems teko apsisukti ir nekeliauti, o kiti gavo baudas.

„Pirminiais duomenimis, buvo patikrinta daugiau nei 100 traukinių, 10 asmenų buvo nubausta, o 27 buvo neleista vykti toliau. Su autobusais, 6 asmenims nebuvo leista vykti, 1 asmuo buvo nubaustas. Ta žinutė, kurią mes praėjusią savaitę pasakėme, kad bus tikrinami traukiniai, autobusai, turbūt žmonės ją išgirdo. Ir didžioji dalis žmonių, kurie neturėjo teisės keliauti, jie ir nekeliavo“, - tikino laidos pašnekovas.

R. Matonis teigė, kad nebuvo pastebėta daug būriavimosi pažeidimų.

„Iš savo turimos informacijos matome, kad nei Palangoje, nei kituose kurortiniuose miestuose nebuvo minių žmonių, buvo pavieniai asmenys. Atmetus vietinius gyventojus tų pašalinių asmenų tikrai nebuvo daug. Faktas, kad ir būriavimosi nestebėjome nei didžiuosiuose miestuose, nei kurortiniuose. Ta situacija buvo pakankamai valdoma“, - sakė R. Matonis.

Visgi, kaip ir kiekvienos šventės, buvo lydimos smurtinių nusikaltimų.

„Dar neturiu tikslios statistikos, bet tų įvykių tikrai buvo, susijusių su smurto artimoje aplinkoje, vienas kito žalojimais. Čia yra turbūt tokia Lietuvos tradicija, kai yra ilgesnis savaitgalis, šventė, žmonės vartoja alkoholį ir to pasekmes mes matome. Jie vieni kitus žaloja, griebia žirkles, peilius, kirvius. Ačiū dievui, kad tai nesibaigia mirtimis, bet sužalojimų tikrai buvo“, - laidoje sakė jis.

Kaimynai aktyviai stebėjo aplinką, policija išrašė 19 protokolų dėl vakarėlių.

„Iškvietimų tikrai gavome nemažai. Ačiū tiems žmonėms, kurie tikrai pranešė apie tai, kad vyksta kažkokie nelegalūs vakarėliai. Žiūrint į protokolų lentelę – surašyta 19 protokolų už įvairius vakarėlius. Vykti pareigūnams teko ir daugiau kartų, kai kur apsiribota įspėjimais, kai kur informacija nepasitvirtino, gal tiesiog triukšmavo, tai nubausti buvo už triukšmą, bet tai buvo vienos namų ūkio nariai susirinkę“, - sakė R. Matonis.

Per visą ilgą savaitgalį už įvairius karantino pažeidimus surašyta 543 protokolai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)