Tokiam sumanymui pritarė Seimo Užsienio reikalų komitetas.

„Nepaisant dydžio, tai yra valstybė-miestas, Singapūras yra vienas didžiausių mūsų ekonominių partnerių regione“, – pristatydamas sumanymą komitete sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Anot jo, 2019 metais Lietuvos eksportas į Singapūrą buvo bemaž toks pats kaip ir į Kiniją – į Kiniją prekių eksportuota už 277 mln. eurų, į Singapūrą – už 216 mln. eurų.

„Tai reikšmingiausias ekonominis partneris, todėl tai vienas iš pagrindinių argumentų, kodėl ten siektume atidaryti atstovybę“, – tvirtino G. Landsbergis.

Anot jo, Singapūras yra ir patogioje geografinėje padėtyje, turi gerą susisiekimą ir ryšius su kitomis Azijos valstybėmis.

„Įsitvirtinę Singapūre galėtume neblogai plėtoti ryšius ir su aplinkinėmis valstybėmis“, – teigė ministras.

Pasak jo, pirmiausia tai būtų ekonominė ambasada, pagrindinis jos uždavinys būtų padėti eksportuojančioms Lietuvos įmonėms plėsti horizontus.

G. Landsbergis pabrėžė, kad atidarant atstovybę Singapūre būtų mažinama Lietuvos priklausomybė nuo Kinijos.

„Vyriausybė programoje yra nusimačiusi vieną punktą – strateginė diversifikacija. Tai yra mūsų ekonominės ir politinės priklausomybės mažinimas nuo vienos, kad ir labai svarbios, galingos valstybės, kitaip tariant, nuo Kinijos“, – BNS sakė užsienio reikalų ministras.

„Šiandien tiek importo, tiek eksporto grandines esame planavę kaip priklausomas ar susijusius su Kinija. Azijoje tikrai yra apstu valstybių, kurios yra ir demokratinės, kaip Pietų Korėja, taip pat kaip Lietuva traktuojančios laisvą rinką, pavyzdžiui, Singapūras“, – tvirtino jis.

Prezidento patarėja Dalia Tamošiūnienė per Seimo komiteto posėdį pranešė, kad Gitanas Nausėda palaiko sumanymą atidaryti ambasadą Singapūre.

„Prezidentas labai remia steigti ambasadą Singapūre. Jei pandemija leis, prezidentas rugpjūčio mėnesį vyks vizito į Singapūrą, ir prisidės prie visų šitų planų“, – sakė ji.

Užsienio reikalų ministerijos teigimu, ambasada Singapūre paskatintų eksporto plėtrą, padėtų pritraukti investicijų.

Jos duomenimis, šioje Pietryčių Azijos valstybėje veikia 74 šalių ambasados ir 16 tarptautinių organizacijų bei ES delegacija. Pernai steigti ten ambasadą nusprendė Estija.

Ambasadorius Singapūre turėtų būti papildomai akredituojamas Malaizijoje, Indonezijoje, Tailande ir Vietname ir skiriamas nuolatiniu Lietuvos atstovu Azijos ir Europos fonde (ASEF), kurio būstinė yra Singapūre. Dabar ši funkcija vykdoma iš ambasados Japonijoje.

Šiemet Lietuva planuoja atidaryti ambasadą Pietų Korėjoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)