Pasitaiko atvejų, kai artimieji specialiai susižaloja, kad atsidurtų toje pačioje ligoninėje, kur gydomas jiems brangus žmogus. Todėl Vyriausybės prašoma padaryti išimti ir leisti lankyti itin sunkius, koronavirusu neužsikrėtusius pacientus.

Paskutinis susitikimas su mama įvyko spalio mėnesio pabaigoje. Gruodžio mėnesį mamą pavyko pamatyti karste. Tai Vokietijoje gyvenančios Jurgos patirtis. Pernai per pavasario karantiną Jurga garbaus amžiaus mamos paprašė likti namuose ir niekur neiti, kad atslūgus pandemijai galėtų pasimatyti su vaikais ir anūkais. Tačiau demencija ir širdies ligomis sergančios moters sveikata blogėja. Rudenį moteris atsidūrė slaugos namuose, lankyti sunkiai sergančią mamą Jurgai ir kitiems artimiesiems buvo draudžiama, nors nei viena, nei kita koronavirusu nesirgo.

„Ji tapo karantino įkaite. Ir paskutiniai mėnesiai prabėgo net nesergant COVID–19, nei jai, nei jos vaikams, nei dievinamiems anūkams susitikti nebuvo leidžiama. Ir atsisveikinti irgi aš negalėjau, brolis buvo įleistas lygiai vienai minutei, praktiškai su kosmonauto skafandru. Jis negalėjo prisiliesti, nors norėjo apkabinti ir pabučiuoti“, – LNK žinioms pasakojo televizijos laidų režisierė Jurga Klimaitė–Riebling.

Jurga prisimena vieną paskutinių savo mamos susitikimų su anūkėmis, tada karantinas dar nebuvo paskelbtas.

„Tada mačiau, kiek žmogus atkunta, nes tai tikrai buvo jai svarbiausias dalykas – anūkėlės. Ji nebežinojo tuo metu, kokia dabar yra metai, koks sezonas. Bet pamačius mergaites, pradėjo klausti tokių paprastų močiutės klausimų – ar jums nešalta, kaip sekasi mokykloje“, – pasakojo moteris.

Jurga įsitikinusi, kad jei sunkus ligonis ir jo artimieji neserga koronavirusu, atsisveikinti turėtų būti leidžiama.

„Jeigu jau mato, kad tai yra pabaiga, tai ką jau ten išsaugosi. Aš girdėjau istorijų, kad moteris džiaugėsi patyrusi traumą ir patekusi į tą pačią ligoninę, kur guli jos mama. Jeigu tu nori sau susikurti fizinę traumą, kad patektum į tą pačią ligoninę. Tai tikrai tavo mentalinė sveikata yra ribinė“, – sakė ji.

Į panašią situaciją patekusi buvo ir Europos Parlamento (EP) narė Vilija Blinkevičiūtė.

„Asmeniškai esu tą pajutusi, nes pernai metais mano mama labai sunkiai sirgo. Ir iš tikrųjų lankyti negalėjau, bet mama šaunuolė, einanti 93 metus, pasveiko, atsigavo, mes dabar kartu laimingai gyvenam. Bet kiek yra tokių atvejų, kai negali žmonės aplankyti“, – sakė politikė.

Būtent dėl to V. Blinkevičiūtė Vyriausybės prašo padaryti išimtį ir leisti padaryti sunkius pacientus. Juk keliauti į užsienį galima pateikus neigiamą koronaviruso testą. Tad kodėl negalima aplankyti sunkiai sergančių ne infekcinėmis ligomis.

„Galbūt galima paprašyti, kad žmogus būtų pasidaręs testą, gal jis jau yra paskiepytas. Tai nesudarytų jokių pavojingų situaciją tam, kad žmonės galėtų atsisveikinti, arba aplankyti artimus žmones ligoninėse. Be to, reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad visas medicinos personalas yra paskiepytas“, – teigė V. Blinkevičiūtė.

Situacija jautri atrodo ir premjerei Ingrida Šimonytei. Ji pati slaugė sunkiai sirgusią mamą, kuri mirė prieš porą metų. Anot jos, sunkių, COVID–19 nesergančių pacientų lankymui neturėtų būti taikomi tokie griežti draudimai kaip yra dabar.

„Labai gerai tą problemą suprantu. Kaip žmogus, kuris pats, antru etatu gyvenime yra dirbęs ligoninės slaugytojos padėjėju, todėl, kad žinau tikrai, kiek reikia darbo slaugant sunkų ligonį. Labai norėčiau tikėti, kad epidemijai slūgstant bus galima rasti tam tikrus tarpinius sprendimus – ar testavimas, ar didesnės žmonių vakcinavimo apimties“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Šiuo metu lankyti leidžiama tik terminalinės būklės pacientus.