Taip jis ketvirtadienį komentavo galimybę laisviau panaudoti vakcinos nuo koronaviruso likučius.

Pasak ministro, nepanaudoti ir prarasti vakcinos likučiai yra menki ir to galima išvengti pakeitus vakcinavimo centrų darbo organizavimą.

Ketvirtadienį transliuotoje „Lietuvos ryto TV“ laidoje „Oponentai“ jis taip pat teigė, kad didžiojoje dalyje šių centrų praradimų iš viso nebūta, o kai kurie atvejai yra tiesiog nelaimingi atsitikimai, pvz., sudužus vakcinos buteliukui.

„Mes bendraujame su vakcinavimo centrais, esame pasidomėję, kai kurios situacijos yra dėl darbo organizavimo specifikos, ko galima iš tiesų išvengi, o didelėje dalyje išvis nėra tokių atvejų. Organizuoti procesą gyvų eilių tokiam nedideliam, kelių dešimčių dozių per tris mėnesius nuo pusės milijono dozių nepanaudojimo kaip tik įneštų dar didesnės sumaišties“, – sakė A. Dulkys.

Ministras tvirtino, kad viešai pateikiami pavyzdžiai, pavyzdžiui, gyvos eilės norinčių pasiskiepyti Izraelyje, buvo vykdomi tik šalyse prasidėjus masinei gyventojų vakcinacijai.

„Gyvos eilės yra naudojamos, kai yra masinė vakcinacija. Kai prasidės masinis vakcinavimas, ta problema masiškai išsispręs“, – teigė ministras.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras praėjusios kadencijos Vyriausybėje „valstietis“ Aurelijus Veryga teigė, jog jo vadovavimo metu pranešus bent apie vieną prarastos vakcinos dozės atvejį būtų buvę „keliami klausimai dėl nepasitikėjimo“.

Jis ragino valdžią leisti laisviau panaudoti vakcinas dienos pabaigoje.

„Aš nesutikčiau su ministru, kad tai reiktų vertinti normaliai, net jei tai yra nedidelis kiekis vakcinų, kuris utilizuojamas. Ar galima lanksčiau pasižiūrėti į tvarkas ir leisi tas dozes, jei kažkas neatėjo, dienos pabaigoj panaudot, manau, kad būtų galima“, – laidoje sakė A. Veryga.

„Manau, kad būtų galima apsisaugoti, kad nebūtų piktnaudžiavimo, bet negalima išmesti nei vienos dozės, nes ta viena dozė gali apsaugoti konkretų žmogų nuo užsikrėtimo, komplikacijų ar mirties“, – teigė buvęs ministras.

Sostinės meras Remigijus Šimašius yra kreipęsis į Sveikatos apsaugos ministeriją su prašymu leisti laisviau naudoti vakcinų likučius, kad nereiktų dozių išmesti. Pasak savivaldybės, tai gali tapti aktualu didinant vakcinavimo apimtis.

Premjerė Ingrida Šimonytė reaguodama į šį prašymą ragino institucijas neieškoti būdų sau pasilengvinti darbo.

„Prioritetas skiepijimo dabar yra žmonės, kurie yra vyresni, kurie yra labiausiai rizikuojantys užimti ligoninių palatas. Suprantu, kad reikia ieškoti balanso, jei tų likučių pasidarytų daugiau, bet dabar visgi prioritetai turėtų būti, kur jie yra, ir neturėtų institucijos bandyti sau pasilengvinti darbo tuo motyvu, kad neranda žmonių, kurie vyresni, gal jie nenori ir panašiai“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Didmiesčiai per visą skiepijimo laiką yra utilizavę po kelias dešimtis vakcinos dozių, kitose savivaldybėse tai yra pavieniai atvejai.

Naujausiais Statistikos departamento skelbiamais duomenimis, Lietuva yra gavusi per 642,3 tūkst. vakcinos dozių, sunaudojusi beveik 495,4 tūkst.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)