„Visos šios grupės turi savo darbovietes ir pagal mūsų tvarką, būtent tų darboviečių vadovai sudaro kontaktinių asmenų sąrašus, kuriuos pateikia skiepijančioms įstaigoms“, – interviu BNS sakė kanclerė.

Pasak jos, taip nuspręsta siekiant palengvinti darbą savivaldybėms, kad joms nereikėtų šių asmenų rinkti po vieną.

Kontrolės funkcija, ar visi įrašyti į šiuos sąrašus asmenys turi būti skiepijami prioritetine tvarka, patikėta Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui ir savivaldybių administracijoms.

Gyvybiškai svarbūs – šešių sričių darbuotojai

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintą sąrašą, paskiepijus lėtinėmis ligomis sergančius asmenis, turėtų būti skiepijami asmenys, vykdydami gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas, kontaktuojantys su kitais asmenimis, išskyrus atliekančius funkcijas bendrosiose veiklos srityse. Į šį sąrašą patenka pareigūnai, kariai, darbuotojai, dirbantys mažmeninės prekybos įmonėse, vykdydami savo funkcijas kontaktuojantys su klientais (kasininkai, salės darbuotojai, apsaugos darbuotojai, kt.) ir darbuotojai, dirbantys maisto tvarkymo subjektuose, išskyrus viešojo maitinimo įstaigas.

Taip pat paminėta, kad į jį patenka „kiti gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas, išskyrus bendrąsias, vykdantys darbuotojai, kontaktuojantys su kitais asmenimis, kai funkcijų negalima vykdyti nuotoliniu būdu“.

Merų iniciatyva šiame sąraše esantys policijos pareigūnai kai kuriose savivaldybėse jau buvo paskiepyti.

Išaiškinimo, ar priklauso šiai kategorijai, į SAM jau kreipėsi teisėjai. Jie gavo teigiamą atsakymą, kad gali būti skiepijami prioriteto tvarka.

Pasak ministerijos kanclerės, tarp kitų sričių atstovų patenka visi, paminėti 2018 metais atnaujintame Vyriausybės sudarytame sąraše esančių sričių atstovai.

Jame numatytos šešios sritys: valstybės gynyba, į kurią patenka ginkluota gynyba, kova su informacinėmis grėsmėmis, kibernetinė gynyba, žvalgyba ir dar keletas veiklų; valstybės valdymas ir savivaldybių institucijų veikla, į kurią patenka ir teisėsaugos institucijos, kultūros vertybių apsauga; ekonomikos ir civilinės infrastruktūros funkcionavimas, apimantis finansų, energetikos, transporto sistemų veiklą; gyventojų būtinųjų poreikių tenkinimą, kas apima aprūpinimą maistu ir vandeniu; vidaus saugumas, kas apima viešosios tvarkos, saugumo užtikrinimą ir civilinę saugą; bei tarptautinė veikla, apimanti diplomatinė darbą.

J. Grebenkovienės teigimu, numatyta, kad į skiepijimo prioritetus patenka visi esantys šiame sąraše ir jiems papildomai konsultuotis su ministerija nereikia.

„Pagal tokią formuluotę šiuo metu patenka visas gyvybiškai svarbių funkcijų sąrašas“, – sakė ji.

Specialiai neieškos

BNS paklausus, ar bus ieškoma šių sričių atstovų, informuojant apie galimybę skiepytis, ar tai visiškai priklausys nuo darbdavio iniciatyvos ir kaip bus valdoma rizika, kad kažkas liks nepaskiepytas, nes darbdavys neužregistruos darbuotojų, J. Grebenkovienė atsakė, jog „centralizuotai sąrašų sudarymo nekontroliuojame, tai yra savivaldybės funkcija ir atsakomybė ir kiekviena savivaldybė ir jų koordinatoriai vertina ir mato, kiek jie gali per savaitę suskiepyti ir dėlioja sąrašus“.

„Procesas vyksta taip, kad jeigu mato, kad nesurenka iš aukštesnių prioritetinių grupių ir lieka dalis vakcinos, yra kviečiama iš žemesnių prioritetinių grupių esančius žmones. Pavyzdžiui, kreipiasi į policijos įstaigą, į tam tikrą įmonę, prašo pateikti sąrašus. Procesas yra maždaug toks“, – aiškino ji.

J. Grebenkovienės teigimu, tokia taktika pasirinkta siekiant palengvinti darbą savivaldybėms.

SAM prioritetinių grupių sąraše kai kurie gyvybiškai svarbias funkcijas atliekančios pareigybės yra įvardytos, tačiau kitos nėra išskirtos. Kanclerės teigimu, tai tiesiog yra „teisinės technikos dalykai“.

„Ši grupė yra nuolat tobulinama ir šiame etape ji buvo patobulinta ir buvo ir yra mintis, kad toliau vakcinuojant gali tekti grįžti prie šios prioritetinės grupės, ją gali tekti koreguoti ir atitinkamai gali atsirasti kitos grupės, kurias matysime, kad yra poreikis vakcinuoti“, – sakė ji.

Vis dėlto artimiausiu metu pokyčiai neplanuojami, nes, pasak kanclerės, dažnas šio sąrašo keitimas paveikia savivaldybių darbą, sukuria sumaišties ir įtampos.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį pranešė, jog paskiepijus sergančiuosius lėtinėmis ligomis, vakcinaciją planuojama vykdyti keliomis kryptimis, todėl gyvybiškai svarbias funkcijas vykdančių darbuotojų prioritetas bus mažiau svarbus.

Vykdant vakcinavimą keliomis kryptimis, paraleliai galės būti skiepijami dideli kolektyvai ir jaunesnių amžiaus grupių žmonės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)