Vyriausybės vadovės teigimu, institucijos turi visomis galimybėmis stengtis vakcinas naudoti pagal prioritetų sąrašą.

„Dar kartą pabrėšiu, kad skiepijimo prioritetas dabar vis dėlto yra vyresni žmonės ir tie, kurie yra labiausiai rizikuojantys užimti ligoninės lovą. Suprantu, kad reikia ieškoti balanso tai atvejais, jei tų likučių pasidarytų daugiau, bet dabar vis dėlto prioritetai turėtų būti ten, kur yra ir institucijos neturėtų sau bandyti pasilengvinti darbo tuo motyvų, kad neranda žmonių, kurie vyresni, gal jie nenori ir panašiai. Pirmiausia reikia skiepyti tas grupes, kurios yra labiausiai pažeidžiamos COVID-19“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

Įvertino prekybininkų bandymus kūrybiškai įrengti įėjimus iš lauko

Paklausta, kaip vertina dalies prekybos centruose įsikūrusių verslų bandymus padaryti įėjimą iš lauko per tarnybines patalpas, I. Šimonytė teigė neskubanti to peikti, jei įėjimas į prekybos vietą nesukelia rizikų.

„Jeigu tai yra saugus atskiras įėjimas, aš dėl to tikrai nematau kažkokių didelių problemų“, – sakė ministrė pirmininkė.

Pasak jos, Vyriausybė po Velykų vertins epidemiologinę situaciją ir svarstys dėl karantino režimo priemonių prekybininkams keitimo.

„Tai nėra uždaryti klausimai, kurių Vyriausybė nesvarstys. Mums svarbiausia dabar kaip įmanoma saugiai išlaukti iki laiko po Velykų, nes dabar situacija yra stabiliai vidutiniškai sudėtinga, nes atvejų skaičius yra aplink 800-900 atvejų“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Premjerė taip pat neslėpė suprantanti kitą problemą – kai gyventojai negali ligoninėse aplankyti savo sunkiai sergančių artimųjų.

„Norėčiau tikėti, kad epidemijai slūgstant, bus galima rasti tarpinius sprendimus ar testavimo, ar didesnės žmonių vakcinavimo apimties būdu leisti artimiesiems lankytis pas savo sunkiai sergančius artimuosius“, – patikino I. Šimonytė.

Šimašius prašo ministerijos leisti laisviau naudoti vakcinų likučius

Sostinės meras Remigijus Šimašius prašo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) leisti laisviau naudoti vakcinų nuo COVID-19 likučius, kad nereiktų dozių išmesti.

„Jau anksčiau neformaliai tartasi, o šiandien Vilniaus miesto meras oficialiai kreipėsi į SAM prašydamas sudaryti galimybę dienos pabaigoje liekančias vakcinas – neatvykus užsiregistravusiems žmonėms – leisti naudoti laisviau, taip išvengiant netekčių“, – BNS antradienį sakė mero atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius.

Savivaldybės duomenimis, sostinėje teko utilizuoti 72 vakcinos dozes iš daugiau nei 81 tūkst. Kauno miesto savivaldybė iš viso yra netekusi 41 dozės iš 82 tūkst., daugiausia tai – „Moderna“ vakcinos.

„Dešimties dozių netekome dėl to, kad vienas „AstraZeneca“ buteliukas į vakcinavimo centrą atvyko sudaužytas. Dar 31 vakciną teko utilizuoti pirmosiomis vakcinavimo savaitėmis, iš jų 28 „Moderna“ ir trys „AstraZeneca“ dozės“, – BNS sakė Kauno savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Daiva Kuzminienė.

Remigijus Šimašius

„Šiuo metu esame susidėlioję procesus taip, kad užtikrintume sklandų visų skiepų panaudojimą, todėl daugiau praradimų nepatiriame“, – teigė ji.

Tuo metu Klaipėdoje viename iš dviejų vakcinavimo centrų teko utilizuoti dvi vakcinos „Moderna“ dozes, Šiauliuose – keturias dozes, BNS informavo šių savivaldybių atstovai.

Premjerė Ingrida Šimonytė antradienį sakė kol kas nematanti poreikio keisti vakcinavimo tvarkos.

„Jeigu tikrai jau tai pasidarys didelio masto problema, tai žinoma, kad reikės teisės aktus keisti“, – žurnalistams antradienį sakė I. Šimonytė.

Ji priminė apie Izraelio ir kitų šalių pavyzdį, kai dienos pabaigoje, neišnaudojus visų vakcinų, žmonės kviečiami į gyvą eilę. SAM rekomenduoja vakcinavimo centrams pirmoje dienos pusėje naudoti „Pfizer-BioNTech“ bei „Moderna“ skiepus, nes po atidarymo jų galiojimo laikas yra šešios valandos, o „AstraZeneca“ – naudoti antroje dienos pusėje, nes atidarytas buteliukas galioja 48 valandas.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje pirma doze paskiepyta 330,8 tūkst. žmonių, abiem dozėmis – 152,9 tūkst. Lietuva iki šiol yra gavusi per 554,7 tūkst. vakcinų, iš jų sunaudota – per 483,7 tūkst.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)