Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė BNS sakė, kad dėl advokatų skiepijimo į Sveikatos apsaugos ministeriją kreipėsi dar gruodžio pabaigoje, tačiau atsakymo iki šiol negavo.

Jo teigimu, sąraše išskirti tik teisėjus, užmirštant kitus teisminės valdžios pareigūnus, būtų neteisinga.

„Kreipėmės į ministeriją, prašydami užtikrinti, kad sudarinėjant prioritetinį asmenų vakcinavimo nuo COVID-19 sąrašą ir nusprendus vakcinuoti teisėjus ar prokurorus prioritetine tvarka, nebūtų pamiršti advokatai, be kurių negali funkcionuoti teisinė sistema nei vienoje valstybėje“, – BNS teigė I. Vėgėlė.

„Į pastarąjį raštą negavome atsakymo iki šiol“, – pridūrė jis.

Advokatūros vadovo teigimu, apie šį prašymą buvo priminta ir pakartotinai, kai kreiptasi dėl advokatų įtraukimo į sąrašą dėl profilaktinių tyrimų kartu su teisėjais, prokurorais, antstoliais ir notarais.

„Nuo kovo 29 dienos advokatai ir jų padėjėjai yra įtraukti į minėtą testuojamų asmenų sąrašą, tačiau dabar teisėjus įtraukus į vakcinuojamų asmenų sąrašą advokatai taip pat turi būti vakcinuojami ta pačia tvarka kaip ir teisėjai, tačiau nepamirštant įtraukti ir prokurorus bei tyrėjus“, – teigė Advokatūros pirmininkas.

Jis sako sveikinantis sprendimą dėl teisėjų skiepijimo prioritetine tvarka, tačiau kelia nuostabą, kad į prioritetų sąrašą neįtraukti ir advokatai, prokurorai bei tyrėjai.

„Sprendimas prioritetine tvarka vakcinuoti tik teisėjus, užmirštant procese dalyvaujančius kitus teisminės valdžios dalyvius: ikiteisminio tyrimo pareigūnus, prokurorus ir advokatus, kurie nuolat ir betarpiškai kontaktuoja su dideliu žmonių skaičiumi ne tik teismo procese, bet dar ir prieš teismo procesą – ikiteisminiame tyrime – kelia nuostabą“, – kalbėjo I. Vėgėlė.

„Tenka priminti, kad minėtų profesijų atstovai yra priversti kontaktuoti su daug platesniu asmenų ratu. Ikiteisminis procesas ir didžioji dalis ikiteisminio proceso veiksmų negali būti atliekami nuotoliniu būdu, priešingai nei teisminiai procesai, kurie šiuo metu daugumoje yra nuotoliniai. Tyrėjai važiuoja į kratas, nusikaltimų vietas, renka įrodymus, suiminėja asmenis, liečia įvairiausių daiktų paviršius, vykdo apklausas, akistatas ir pan. Šiuose veiksmuose betarpiškai dalyvauja ir advokatai“, – sakė jis.

Jo teigimu, advokatai dėl savo darbo specifikos yra priversti kontaktuoti ne tik su savo klientais, bet ir su teisėjais, teismo darbuotojais, policininkais, tyrėjais, ekspertais, liudytojais, įkalinimo įstaigų darbuotojais.

„Kol byla pasiekia teismą, begalė procesinių veiksmų atlieka kiti teisingumo sistemos dalyviai: tyrėjai, advokatai, prokurorai. Susirgus, izoliavusis tyrėjams, advokatams, prokurorams, procesai stoja, kas ypač neigiamai atsiliepia sulaikytųjų, teisiamųjų, nukentėjusiųjų žmogaus teisėms“, – tvirtino Advokatų tarybos pirmininkas.

Anot jo, jeigu valstybė siekia užtikrinti viso teisingumo proceso tinkamą veikimą, būtina prioritetine tvarka vakcinuoti visus teisminės sistemos dalyvius.

Teisėjai, priešingai nei policijos, žvalgybos ar pasienio pareigūnai, nėra tiesiogiai įvardyti ministro įsakyme kaip prioritetinė grupė, tačiau jame yra palikta nuostata, kad prioriteto tvarka gali būti skiepijami ir „kiti gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas, išskyrus bendrąsias, vykdantys darbuotojai, kontaktuojantys su kitais asmenimis, kai funkcijų negalima vykdyti nuotoliniu būdu“.

Teisėjų taryba kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją išaiškinti, ar jie gali pakliūti į šią kategoriją ir gavo teigiamą atsakymą, kad teisėjai kartu su teismo posėdžių sekretoriais ir teismo raštinių darbuotojais gali būti skiepijami prioritetine tvarka.

Tuo metu Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas sako manantis, kad tokių išimčių iš bendros skiepijimo pagal amžių ar ligų grupes eilės turėtų būti kuo mažiau, todėl teigė, kad KT teisėjai neturėtų būti traktuojama kaip išskirtinė asmenų grupė.

Jis pabrėžė, kad visų žmonių gyvybė ir sveikata yra vienodai svarbi.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)