„Patys puikiai matote iš skaičių, kad labai gerų žinių nėra, bet situacija yra maždaug tokia pati, kaip vakar ir užvakar. Atvejų skaičius aplink Vilnių ir Rytų Lietuvoje toliau kyla, kitose savivaldybėse – situacija šiek tiek geresnė. Tačiau taip pat negalima pasakyti, kad ji neprastėja. Prastėjimo tendencijas stebime ir kitur“, – sakė ministrė pirmininkė.

I. Šimonytė aiškino, jog didžiausias iššūkis artimiausiu metu – vakcinacija didžiausioms rizikos grupėms.

„Pagrindinis artimiausio laiko iššūkis ir uždavinys – kaip įmanoma geriau panaudoti tas vakcinas, kurių gausime labai nemažai. Šią savaitę savivaldybėms yra ar jau bus paskirta daugiau nei 130 tūkstančių dozių. Pirmai dozei bus galima skirti beveik 100 tūkstančių. Savivaldybės tikrai galės paskiepyti ne taip mažai rizikos grupėje esančių asmenų“, – po Vyriausybės posėdžio sakė ji.

„Vakcinų trūkumą artimiausiomis savaitėmis sunku būtų prognozuoti“, – kalbėjo premjerė.

Ministrė pirmininkė teigė, kad sprendimai, kurios po Velykų rengiasi priimti ministrų kabinetas priklausys nuo situacijos tada.

„Labiausiai priklauso nuo to, kaip atrodys dinamika artimiausiomis dienomis. Todėl priklauso, kaip mes visi kartu elgsimės. Jei šventes stengsimės sutikti saugiai, pernelyg nekeldami rizikos vieni kitiems, nebus kažkokio labai reikšmingo spaudimo sveikatos sistemai. (…) Tai manau, kad gali būti labai specialių ir griežtų sprendimų Vyriausybei gali pavykti išvengti. Labai džiaugiuosi, kad pastarąją savaitę pavyko ženkliai padidinti testavimo apimtis“, – sakė I. Šimonytė.

Kontrolės postai Kaune

Ji teigė, kad didesni užmokesčio įkainiai vakcinuojant asmenis savaitgaliais ir šventinės dienomis turėtų nestabdyti skiepijimo proceso, o jį spartinti.

Ministrė pirmininkė teigė, jog ekspertų vertinimu būtent judėjimo ribojimai tarp šalies savivaldybių britiškai koronaviruso atmainai neleido išplisti visoje šalyje.

„Žinau, kad žmonės nėra patenkinta, erzina ir pykdo. Bet savo vaidmenį judėjimo ribojimai suvaidino, manau, kad jis buvo teigiamas“, – spaudos konferencijoje sakė ji.

„Dabar pagrindinis uždavinys – kad per Velykas (…) to judėjimo būtų mažiau. Nes labai nesinorėtų, kad šios Velykos pakartotų tai, kas įvyko pernai po Vėlinių“, – sakė ministrė pirmininkė.

Ji teigė, kad būtent kitos savaitės duomenys parodys, kokių kitų karantino sąlygų galima laukti.

„Nors suprantu žmonių savijauta, atsiprašau dėl to, apgailestauju. Su visa savo širdimi esu su tais žmonėmis, kurie norėtų keliauti. Bet labai prašau per Velykas išvengti intensyvių kontaktų, tai mums pavyktų sumažinti bangos kilimą. Tuomet po Velykų galėtume žiūrėti, kokia situacija ligoninėse, kokia epidemiologinė, antradienį būtų Vyriausybės posėdį. Spręstume tada ar reikia kokių nors papildomų suvaržymų, ribojimų. Akivaizdu, kad Vilniuje yra apylinkėse savivaldybėse greitai nepagerės. Bet jei ji neblogėtų, gal net gerėtų, galėtume grįžti prie dalinių sprendimų“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Prieš įgyvendinant imuniteto paso idėją laukiama ekspertų patarimų

Vyriausybės vadovė spaudos konferencijoje taip pat kalbėjo apie vadinamąjį imuniteto pasą. Pirmiausia, pasak I. Šimonytės, bandoma išsiaiškinti, kokie rodikliai ir kuriuo metu leidžia nustatyti epidemiologiškai saugius asmenis.

„Pagrindinis klausimas yra kriterijų – kokią žmogaus būklę mes galime užfiksuoti, kad tas žmogus yra saugus epidemiologiniu požiūriu. Pavyzdžiui, kiek laiko turi būti praėję po vakcinavimo ar po kiekvienos vakcinos vienodai – koks tai turi būti dienų skaičius, kiek laiko po persirgimo galime taip pat fiksuoti, kad žmogus turi imunitetą, kad šiuos parametrus pasiėmus iš „Esveikatos“ ir ten pasitikrinus, būtų galima žmogui suteikti galimybę ar laisviau judėti, ar dalyvauti kažkokiuose renginiuose, ar lankytis kažkuriose vietose“, – sakė premjerė.

Jos teigimu, šiuo klausimu dabar laukiama ekspertų patarimų.

„Tuomet jau kiti dalykai yra techniniai programavimo darbai, kuriuos galima atlikti. Kaip tą dokumentą pavadinsime, turbūt nėra labai svarbu. Svarbu, kad jis derėtų su europiniu sprendimu, kuris bus anksčiau ar vėliau įgyvendintas“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Judėjimo ribojimus savaitgalį užtikrins per 3,3 tūkst. pareigūnų, šauliai, Karo policija

Spaudos konferencijoje taip pat kalbėjo ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Prašydama gyventojų susitelkimo ir laikytis karantino ribojimų, ji neslėpė, kad artėjančiam Velykų savaitgaliui yra ypatingai ruošiamasi.

„Bus skiriamos ypatingos pajėgos ir dėmesys. Judėjimo ribojimams užtikrinti bus pasitelkta daugiau nei 3 300 pareigūnų, taip pat kviesime prisijungti ir mūsų socialinius partnerius – šaulius. Į pagalbą ateis ir Viešojo saugumo tarnyba, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Priešgaisrinės ir gelbėjimo tarnybos departamento pareigūnai bei Karo policija“, – informavo ministrė.

Pareigūnų postai savivaldybių ribose, anot A. Bilotaitės, bus ir stacionarūs, ir mobilūs.

„Žinoma, šis savaitgalis buvo tam tikras išbandymas ir mes stengiamės išmokti tas pamokas. Matėme spūstis, todėl buvo ne vienas pasitarimas, kuriame buvo aptarta situacija, kad žmonės patirtų kuo mažiau nesusipratimų ir nepatogumų“, – pažymėjo A. Bilotaitė.

Agnė Bilotaitė

Ji kreipėsi į gyventojus, prašydama vykti į kitas savivaldybes tik esant svarbiai priežasčiai bei ragindama pasirūpinti kelionės tikslą pagrindžiančiais dokumentais.

„Tikrai postai bus, tikrai bus stabdomi automobiliai, todėl tikrai įsivertinkite, ar jums būtina vykti. Policija padarys viską, kad eismas būtų kaip galima efektyviau nukreipinėjamas ir būtų kuo mažiau sukeltų nepatogumų“, – teigė ministrė.

Ministrė dar kartą priminė, kad šiuo metu judėjimas tarp savivaldybių yra draudžiamas.

„Tikrai ieškosime būdų ir priemonių, kad tas eismas vyktų sklandžiau. Bet tikrai suvokime vieną dalyką – yra draudimas judėti tarp savivaldybių. Yra tik objektyvios priežastis, kai galima vykti į kitą savivaldybę. Todėl prašu kantrybės, bet policija padarys viską, kad procesas vyktų sklandžiau“, – žadėjo ministrė A. Bilotaitė.

A. Bilotaitė taip pat akcentavo, kad policija skirs dėmesį ne tik judėjimo ribojimų užtikrinimui, tačiau ir viešųjų erdvių bei privačių susibūrimų kontrolei.

„Kitas naujas dalykas – policija užtikrins keleivių, vykstančių traukiniais, kontrolę. Būkite pasiruošę, kad policijos pareigūnai gali paprašyti jūsų pateikti reikiamus dokumentus“, – pažymėjo vidaus reikalų ministrė.

Ji teigė, kad kol kas tik ieškoma galimybių, kaip leisti šalyje judėti neigiamą testą turintiems ar vakcinuotiems asmenims. Tačiau Velykų savaitgaliui šie sprendimai dar nėra priimti.

Delfi primena, kad karantiną praėjusią savaitę Vyriausybę pratęsė iki balandžio 30 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (601)