Naujienų portalui vyras pasakojo, kad kovo 26 d. lėktuvu grįžo iš Tenerifės ir vykdydamas LR Vyriausybės nutarimus, buvo pasidaręs COVID testą Tenerifėje ir prieš skrydį užpildė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) anketą.

„Šiuos du dokumentus, kurie buvo mano telefone „pdf“ formatu, registruojantis skrydžiui, patikrino Tenerifės oro uosto darbuotojas. Patikrinimas atliktas be jokių spec. priemonių, t. y. QR ar BAR kodų skaitytuvų. Tarp kitko, toks pats patikrinimas, be jokių spec. priemonių, buvo atliekamas ir Vilniaus oro uoste, išskrendant į Tenerifę“, – pastebėjo jis.

Keliautojo teigimu, grįžus į Vilnių joks papildomas patikrinimas dėl COVID-19 testų ir NVSC anketų nebuvo atliktas ir išėjimas į miestą buvo laisvas. Tą dieną, anot jo, iš Tenerifės parskrido du pilni lėktuvai.

„Jei tokia padėtis Vilniaus oro uoste yra nuolatos, o ne kaip išskirtinis atvejis, kyla klausimas, kaip yra valdoma įvežtinių/mutavusių COVID atvejų kontrolė? Didžioji dalis keliaujančių yra jauni, gerai su kompiuteriu susipažinę žmonės, kuriems „pdf“ formato dokumente pakeisti kelis duomenis yra kelių minučių reikalas, ir jei neskenuojamas QR kodas, šis dokumentas gali būti suklastotas pagal poreikius. O tai reiškia, kad atsiranda galimybė, grįžtant į Lietuvą nepildyti NVSC anketos ir taip išvengti saviizoliacijos.“

Tokia pat situacija, tęsė vyras, ir su COVID-19 testu. Pasak jo, kaip gali oro uosto darbuotojas užtikrinti jo originalumą be jokių papildomų priemonių.

„Taigi vėl atsiranda galimybė sufalsifikuoti šį dokumentą. Tikiuosi mano pastebėjimai padės atsakingoms tarnyboms įvertinti esamą padėtį Vilniaus oro uoste ir imtis veiksmų kurie padės užtikrinti COVID-19 pandemijos valdymą.“

Priminė apie gresiančią atsakomybę

NVSC komentavo, kad sveikatos apsaugos ministro-valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimu jų centrui buvo pavesta vykdyti tik neužsakomaisiais reisais atvykstančiųjų keleivių atsitiktinę patikrą, todėl nėra tikrinami kiekvieno lėktuvo keleiviai.

„Atkreipiame dėmesį, kad vežėjai yra įpareigoti užtikrinti, kad visi keleiviai prieš patekdami į transporto priemonę pateiktų užpildytos elektroninės anketos, skirtos surinkti informaciją apie keleivį visuomenės sveikatos tikslais ČIA, patvirtinimą (QR kodą).

Tai, kad NVSC atstovai nepasitinka kiekvieno į Lietuvą parvykstančio keleivio, nereiškia, kad keleiviai neturi laikytis Lietuvoje galiojančių teisės aktų, kurie juos įpareigoja turėti neigiamą tyrimo rezultatą. Juolab, kad kiekvieną į lėktuvą ar kitą transporto priemonę įlipantį keleivį patikrina ir patys vežėjai.“

Taip pat nurodė, kad tikrinant asmenų dokumentus, vertinama dokumente pateikta informacija – tyrimo atlikimo laikas, rezultatas.

„O tiems, kuriems kyla minčių padirbinėti tokius dokumentus, primename, kad už neteisingos informacijos pateikimą gresia administracinė ir baudžiamoji atsakomybė.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (425)