Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorius, profesorius Renaldas Čiužas laidoje Delfi diena sako, kad stabilizuojasi naujų medžiagų atsiradimas, kas tam tikra prasme yra geras ženklas.

„Stabilizuojasi naujų medžiagų atsiradimas, kas lengviau klinicistams arba gydytojams analizuojant apsinuodijimus, sprendžiant, kokios tos medžiagos. Galbūt sąlyginai tai yra geras ženklas, tik tyrimo rezultatai, ką mes matome, kad naujų medžiagų atsiradimo problema mažina ir vartojimo kontekstą. Jeigu lygintume su 2015 metų duomenimis, mes matome mažėjimą nuo trylikos iki septynių procentų. Tai duoda tam tikrą stabilumą, jeigu būtų galima taip įvardyti ir tam tikrą gerą ženklą“, – sako pašnekovas.

Kai kuriuos narkotikus maišo su žiurkių nuodais

Paklausus, ar gali būti, kad ateityje mažės sintetinių kanapių, pašnekovas tikino, kad šiai dienai net ir šioje rinkoje atsiranda nesąžiningi veikėjai, kurie maišo narkotines medžiagas su žiurkių nuodais.

„Čia yra sudėtingas atvejis ir tos sintetinės kanapės, kurios kartais liaudyje yra visaip vadinamos, bet jeigu kalbant apie mokslinį kontekstą, tai vis tiek kalbame apie sintetinius kanabinoidus, kurie vėlgi imituoja kanapių poveikį ir rinkai dažniausiai pateikiamos pastiprintos kanapės. Ką mes kalbėjome su klinicistais, su daktaru Robertu Badaru, kad šiai dienai net ir šioje rinkoje atsiranda nesąžiningi veikėjai, kur natūralu, kad maišant tam tikras chemines medžiagas, pavyzdžiui, netgi su žiurknuodžiais, kurie prailgina cheminių medžiagų veikimą, o tai yra papildomas nuodas žmogaus organizmui. Šioje vetoje tokie medžiagų dariniai yra patys pavojingiausi ir labiausiai keliantys nerimą“, – sako pašnekovas.

Paklausus, ar narkotinėse medžiagose pasitaikantys žiurkių nuodai yra dažnas atvejis, profesorius tikino, kad tikslių duomenų nėra, bet toks narkotinių medžiagų maišymas yra pigiausias būdas prailginti narkotikų veikimo procesą.

„Klinicistai sako, kad tai yra pasirinktas variantas pigiausiu būdu padidinti narkotikų apimtį ir veikimo pobūdį nesąžiningiausiu keliu. Kitaip sakant, viena dalis narkotinių medžiagų yra skiedžiama su kita medžiaga, kuri galbūt prailgina veikimą, tačiau be abejo duoda žalingą poveikį. Ta tradicija ir tendencija stebima bei vertinama, labai tikimės, kad laboratorijose atsiras didesnių galimybių patyrinėti. Tikimės, kad rasime sprendimus ir diagnostinius aspektus, bet kol kas tikslių duomenų negaliu pasakyti“, – tikina pašnekovas.

Dažniausiai pasitaikančios narkotinės medžiagos

Departamento pateiktuose duomenyse yra įvardyta, kad tarp moksleivių labiausiai paplitę sintetiniai kanabinoidai ir katinonai.

„Grįžtant prie tų pačių sintetinių kanabinoidų, tai yra imituojantys kanapių poveikį narkotikai, arba kitaip sakant sustiprintos kanapės, o kalbant apie antrą grupę sintetinių katinonų, tai yra viena iš pavojingesnių psichotropinių medžiagų grupė, kuri imituoja taip vadinamą amfetaminą, stimuliatorių, arba kitaip sakant, kokaino poveikį.

Tai yra medžiagos, kaip ir analogiškos, bet jos yra pagamintos paga tam tikrą sintetinį modelį. Aišku, kad šių medžiagų vartojimas suteikia energijos antplūdį, euforiją, bet pavartojus šių medžiagų yra šalutinis poveikis – širdies ritmo sutrikimai, galimi net psichozės atvejai. Su ta problema dažniausiai ir dirba klinicistai, nes toks pacientas dažniausiai patenka į jų rankas“, – tikina R. Čiužas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)