Iš 125 balsavusiųjų 94 pasisakė už, 9 – prieš, susilaikė 22.

Nuo Gyvūnų gerovės įstatymo pataisų įsigaliojimo datos – gegužės 1 dienos – atvestos katės, šunys ir šeškai turės būti ženklinti ir registruoti Gyvūnų augintinių registre per 4 mėnesius nuo jų atvedimo, bet ne vėliau kaip iki šių gyvūnų perdavimo kitam savininkui ar laikytojui.

Iki gegužės 1 dienos atvesti katės, šunys ir šeškai, kurie nėra paženklinti mikroschemomis, turi būti paženklinti ir registruoti Gyvūnų augintinių registre iki 2022 metų gegužės 1 dienos, bet ne vėliau kaip iki perdavimo kitam savininkui ar laikytojui.

Jei katės, šunys ar šeškai yra naudojami versliniam veisimui ir yra atvesti iki šio straipsnio įsigaliojimo dienos, jie privalo būti paženklinti mikroschemomis ir registruoti Gyvūnų augintinių registre iki šių metų rugsėjo 1 d.

Taip pat pritarta, kad socialiai remtinų asmenų laikomų šunų, kačių, šeškų, atvestų iki šio straipsnio įsigaliojimo dienos, ženklinimo ir registravimo išlaidos būtų kompensuojamos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų lėšų. Iš šių lėšų taip pat kompensuojamos gyvūnų globėjų laikomų šunų, kačių ir šeškų ženklinimo ir registravimo išlaidos. Jos kompensuojamos iki 2022 m. gruodžio 31 d.

Be to, įstatymo projektu numatytas draudimas prekiauti gyvūnais augintiniais lauko turgavietėse, siekiant apsaugoti gyvūnus nuo prekybos netinkamomis sąlygomis.

Laisvės partijos frakcijos narė Ieva Pakarklytė Seimo posėdžio metu ragino pritarti įstatymo pataisoms, teigdama, kad jos galėjo būti įtvirtintos anksčiau.

„Džiaugiuosi, kad priimsime ilgai vilkintą įstatymą opozicijos pastangomis. (...) Pažymėčiau, kad šiuo metu net 26 Europos šalys jau turi privalomą ženklinimą, o mes esame likę vieni paskutiniųjų ir turime prievolę tik perduodant augintinius ženklinti“, – tikino ji.

Tuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Arvydas Nekrošius pažymėjo, kad priimtos įstatymo pataisos užkraus perteklinę finansinę naštą gyvūnų augintojams.

„Mano nuomone, šis įstatymas yra vienas iš tų, kuris labai išbalansuos gyventojų norą auginti gyvūnus ir užkraus perteklinę finansinę naštą. Apmaudu, kad prisidengiant gerais norais bus pabloginta situacija gyvūnų gerovei. Ir manau, kad gyvūnai labiau kentės, bus išmetami, ir tie tikslai nebus pasiekiami“, – sakė jis.

Vyriausybė ar jos įgaliota institucija šio įstatymo įgyvendinamuosius teisės aktus turėtų priimti iki šių metų balandžio 30 d.

Praėjusių metų rugsėjį viešojoje erdvėje buvo kilęs pasipiktinimas, kai pasirodė vaizdai nelegalių gyvūnų daugyklų, kur buvo matyti žiaurus elgesys su gyvūnais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)