„Jei tu pasakai „teismas, teisėjai, pinigai, darbo užmokestis“, visi žegnojasi. Mes siūlysime, kad modelis būtų pertvarkytas ir finansavimas grįstas objektyviais kriterijais, siejant su ekonominiais rodikliais, bendruoju vidaus produktu, gal kitu dydžiu, bet kad būtų objektyvu, kas nepriklauso nuo šiandienos ministro ar premjero“, – pirmadienį per diskusiją teismų veiklai pristatyti sakė S. Rudėnaitė.

Laikinoji Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) vadovė teigė, kad teismų finansavimo klausimą po Velykų planuojama aptarti su premjere Ingrida Šimonyte.

„Po Velykų turime Teisėjų tarybos susitikimą su premjere, žadame pasakyti tik esmines (problemas), viena iš jų, kad valdžios keičiasi ir visos kaip ir nori padaryti teismą „prie dvaro“, negražiai pasakiau, bet yra jausmas toks. Mes norėtumėme, kad finansavimas būtų grįstas objektyviais kriterijais. Jis gali būti procentais nuo kažko, susietas su ekonominiais rodikliais“, – kalbėjo teisėjų atstovė.

Kalbėdama apie teisėjų atlyginimus S. Rudėnaitė tvirtino, kad jie „nekelti nuo 2008 metų, ir jei tu pasakai, kad teisėjai uždirba mažai, tu nepasakai nieko“.

„Dabar išėjo viena mūsų teisėjo patarėja nesakysiu į kurią iš aukštų institucijų dirbti, ten uždirba daugiau negu mūsų Aukščiausiojo Teismo teisėjas, mokslų daktaras, kurį mes prisiviliojome. Sakykite, kiek laiko tokio idealizmo mes galime tikėtis“, – teigė laikinoji LAT vadovė.

Šiuo metu finansavimas teismams kasmet nustatomas tvirtinant biudžetą. Šiemet teismams (be Konstitucinio Teismo ir Nacionalinės teismų administracijos) skirta 80,5 mln. eurų, iš jų 74 mln. darbo užmokesčiui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)