Vilniuje policijos pareigūnai vyksta į vieną iš butų. Saviizoliacijoje esantis žmogus nepasiekiamas – nekelia telefono ragelio.

Paaiškėja, kad žmogus saviizoliacijoje yra po kontakto. Buto duris pravėręs gyventojas pareigūnams teigė, kad ieškomas asmuo miega. Todėl prašoma moterį pažadinti. Ji teisinosi, kad pareigūnų skambučio tiesiog negirdėjo.

„Vilniaus apskrityje (patikra, aut. p.) pagrinde vyksta nuotoliniu būdu – pareigūnas paskambino asmeniui, prisistato, pasidomi, kur jis yra, paprašo perskambinti tam asmeniui, naudojant vaizdo skambutį. Ir taip pažiūri, kur tas asmuo šiuo metu yra – namų aplinka ar ne. Aišku, viskas vyksta pasitikėjimo pagrindu“, – LNK žinioms pasakojo Policijos Prevencinės ir administracinės veiklos skyriaus viršininkas Jevgenijus Liepis.

Saviizoliacijoje esantys asmenys tikrinami nuolat. Per dieną policija patikrina nuo 400 iki 700 asmenų vien Vilniuje.

Anot pareigūnų, apie 5 procentai patikrintų saviizoliacijos nesilaiko – namai būna tušti, o piliečiai išvykę net į kitus miestus. Tokiu atveju gyventojus tenka bausti.

„Bauda yra nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų. Kai pirmą kartą žmogus padaro nusižengimą, gali būti skirta pusė minimalios baudos – 250 eurų“, – kalbėjo policijos atstovas J. Liepis.

Izoliuotis privalantys asmenys gali būti patikrinti ne kartą, o kelis. Tikrina ne tik policijos pareigūnai, bet ir viešosios tvarkos pareigūnai. Jie prašo grįžusių iš užsienio pamojuoti jiems per langą.

Tarp tikrinamų – asmenys grįžę iš Pietų Afrikos Respublikos.

„Stengiamės mažinti tą kontaktą, tai patikimiausias metodas yra susimojuoti per langą“, – LNK pasakojo Viešosios tvarkos skyriaus vyr. specialistas Ramūnas Rupeika.

Gyventojai tikrinami ir butuose ir viešbučiuose. Tikrinamai taip pat atliekami taip pat – telefonu ir vykstant į vietą.

„Porą atvejų buvo, kad žmonės buvo išėję apsipirkti, nors griežtai turėjo likti namuose, nes asmenys buvo atvykę iš šalių, kai yra taikomos sustiprintos saviizoliacijos priemonės“, – teigė R. Rupeika.

Nesančių saviizoliacijos vietoje tenka laukti arba jų ieškoma.

„Kartais būna išvykę į kitą miesto pusę. Kur jie būna iki tol, mes nežinome, bet pavyko išgaudyti“, – sakė Viešosios tvarkos skyriaus atstovas.

Jie taip pat gali išrašyti ir protokolus.

Anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC), šiuo metu visoje šalyje saviizoliacijoje yra apie 50 tūkst. gyventojų.

„Jeigu asmenys yra pabuvę užsienyje, saviizoliacija jiems taikoma 10 dienų, 7 parą jie savo lėšomis gali atlikti tyrimą ir jie gali nebebūti saviizoliacijoje“, – kalbėjo NVSC atstovė Daiva Razmuvienė.

Užsienio šalių rodikliai yra peržiūrimi kas savaitę.

„Tose šalyje, kur jau paplitęs naujos atmainos virusas: britiškasis ar Pietų Afrikos Respublikos (PAR), jiems yra taikomi aukštesnės kontrolės reikalavimai. Reiškia, kad jis būdamas izoliacijoje negali palikti savo vietos be labai rimtų priežasčių. Kitas reikalavimas – jis turi izoliuotis ne tik visiškai atskirame bute, kambaryje, jeigu nepavyksta turėti saviizoliacijos vietos, jis gali kreiptis į savivaldybę“, – kalbėjo D. Razmuvienė.

Tokiu atveju asmuo negali išeiti net į parduotuvę, tai jau pažeidimas.

Nuo saviizoliacijos gali būti atleidžiami tie, kurie koronavirusu jau yra persirgę arba paskiepyti. Sąlytį turėjusiems izoliacija yra privaloma 14 dienų. Terminą galima trumpinti dešimtą parą, atlikus testą.