Premjerės Ingridos Šimonytės patarėja sveikatos politikai Ž. Gudlevičienė Žinių radijoe eteryje penktadienį kalbėjo, kad šis sprendimas priimtas norint sustabdyti kontaktus.

„Visada esu optimistė. Kai skaičiai pradėjo didėti dar optimistiškai žiūrėdavau, kad mums gal dar pavyks išvengti kaimyninių šalių situacijos kaip Lenkijoje ir Estijoje. Ten jau prieš porą savaičių skaičiai kėlė nerimą. Bet šiandien matome tokį spartesnį viruso plitimą. Koks yra tikslas – sumažinti judėjimą šiuo periodu. Iš tiesų, pripažinkime, kad žmonės ruošiasi švęsti Velykas ir tikrai gausesniuose sambūriuose, nei kad mes visą laiką prašėme“, – Žinių radijo laidoje sakė Ž. Gudlevičienė.

Ji teigė, kad didėjant judėjimui, didėja ir užsikrėtimo skaičiai.

„Užsikrėtimų skaičius pradėjo augti greičiau“, – teigė ministrės pirmininkės patarėja Ž. Gudlevičienė.

I. Šimonytės patarėja teigė, kad šie judėjimo ribojimai turi ir dar vieną tikslą – sumažinus mobilumą per šį periodą pasiekti didesnį vakcinacijos procentą vyresnių žmonių grupėje.

Vilniaus universiteto (VU) Psichologijos instituto suicidologinių tyrimų centro vadovas Paulius Skruibis laidoje teigė, kad dalis žmonių atnaujintus ribojimus priima kaip neišvengiamybę.

„Ne dėl to, kad Vyriausybė sako. (…) O todėl, kad jei skaičiai didėja kaip Vilniuje, gali klausyti, neklausyti Vyriausybės bet reali galimybė užsikrėsti ir užkrėsti artimą savo žmogų egzistuoja“, – sakė P. Skruibis.

Jis patikino, kad socialinius burbulus formuoti ir toliau galima.

P. Skruibis Žinių radijo laidoje sutiko, jog Vyriausybė, žvelgdama į pavargusią visuomenę turi imtis tik tų karantino griežtinimų, kurie nėra išvengiami.

„Gali atsitikti, taip ir atsitinka. Kad tikrai yra daug žmonių, kurie labai stipriai laikosi tų reikalavimų, dalis nesilaiko. Nes netiki, arba yra pavargę. Man atrodo, kad čia ir Vyriausybei iššūkis – kadangi tai trunka ilgą laiką, labai svarbu pasirinkti tokius apribojimus, kurių realiai galima laikytis. Ir iš mūsų diskusijų ekspertų susitikimuose girdžiu, kad jei kažkur laisviau pasižiūrėsime, tai žmonės nieko nebesilaikys. Bet kai apribojimai tokie, kurių sudėtinga laikytis. Kai savaitę, bet tris, keturis mėnesius? Kai žmogus vieną apribojimą pažeidžia, tada ir kitus pažeidžia. Todėl ribojimų kuo mažiau turi būti „dėl viso ko“, tik patys būtiniausi“ – klausimą kėlė P. Skruibis.

Ministrės pirmininkės patarėja taip pat pabrėžė, kad šiandien patvirtinti karantino pokyčiai yra minimalūs.

„Bet žiūrėkite, sugrąžintas tik vienas – judėjimo ribojimai tarp savivaldybių. Juk nei viena veikla, kurios jau pradėjo veikti, niekas vėl neuždaroma. Tai yra noras truputėlį paprašyti šias Velykas sutikti ramiau. Čia yra minimalios priemonės pasiūlytos ir priimtos. O ne vėl griežtas karantinas su griežtais veiklų uždarymais“, – sakė premjerės patarėja Ž. Gudlevičienė.

Žinių radijo klausytoja Lina teigė, kad penktadienį išgirdusi žinią apie dar kartą pratęstą karantiną tiesiog apsiverkė.

„Esu aktorė. Man karantinas prasidėjo pernai kovą. Nes vasarą apribojimai buvo sumažinti labai mažai, į teatrus sugrįžo labai mažai žmonių. Aš turėjau gal tik 10 spektaklių. Šita psichologinė būklė yra tiesiog tragiška. Aš esu laisvai samdoma aktorė – neturiu galimybės repetuoti. Man kažkaip reikia išgyventi. (…) Laikausi karantino, mano mama gyvena Šiauliuose, jos nemačiau daugiau nei pusę metų. Aš esu darbingas ir sveikas žmogus, turintis labai daug energijos ir jėgos realizuoti save, kurti, o metus laiko esu jau uždaryta.

Negaliu susitikti su savo šeima. Mano tėtis mirė per praeitą karantiną, mano mama gyvena viena, mes negalime jos pamatyti. Ir dabar pasakyti, kad apribojimai yra labai minimalūs... Aš jaučiuosi totaliai uždaryta. Mano psichinė būklė... Kai šiandien aš išgirdau, kad karantinas yra pratęsiamas aš tiesiog atsisėdau ir apsiverkiau. Turiu galimybę kiekvieną savaitę turėti psichoterapiją, tai tik ji mane ir gelbsti“, – kalbėjo Žinių radijo klausytoja Lina.

Premjerės I. Šimonytės patarėja po šio skambučio pabrėžė, kad žmonės su savo vienišais artimaisiais sudaryti socialinį palaikymo burbulą ir nuvykti jiems padėti.

„Mes raginame, primename, kad ta galimybė yra“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė premjerės patarėja Ž. Gudlevičienė.