Duotame interviu iš posto verčiamas Genocido tyrimo centro vadovas aiškino, kad jis susiduria su „leftistinių pažiūrų“ politikų spaudimu. Interviu jis taip pat teigė, kad esą „leftistinių“ pažiūrų politikai bando Lietuvos visuomenei primesti savas vertybes, tarp kurių tos pačios lyties asmenų santuokos, narkotikų dekriminalizavimas.

„Atsiprašau dėl šito pasisakymo, buvau pagautas gatvėje, kada ėjau namo. Buvo techniniai nesklandumai. Visi esame pavargę, o aš esu ujamas du mėnesius. Ko gero, peržiūrėjęs šį įrašą turiu pripažinti, kad ir man pačiam buvo nesmagu. Tačiau supraskite, kad du mėnesius esu persekiojamas“, – žurnalistams penktadienį sakė iš užimamų pareigų atleisti pasiūlytas LGGRTC direktorius.

Žurnalistams A. Jakubauskas nenorėjo komentuoti, ar tikrai mano, jog patį spaudžia konkrečios, esą kitokios pasaulėžiūrinės sistemos, politinės grupės.

„Nenoriu dabar komentuoti, nes, patikėkit, tas įrašas buvo daromas prieš dešimt dienų, ir aš nežinojau, kada jis bus paleistas į eterį. Buvo toks moralinis nuovargis, tikrai atsiprašau“, – teigė A. Jakubauskas.

Krymo totorių televizijai duotame interviu A. Jakubauskas aiškino, kad Lietuvos jaunoji karta bando Lietuvos visuomenei primesti savas vertybes.

„Lietuvoje taip pat stebime tokius atvejus, kai jaunoji karta yra išrenkama į parlamentą ir bando Lietuvos visuomenėje įdiegti savo leftistines vertybes: tos pačios lyties asmenų santuoką, narkotikų dekriminalizavimą ir pan. Taip jau atsitiko, kad Lietuvoje mes, atstovaujantys tradicinėms vertybėms, atsidūrėme šių įvykių sūkuryje. Tuo tarpu parlamente iškilo klausimas dėl kai kurių pareigūnų, kurie atstovauja visai kitam Lietuvos visuomenės sparnui, paskyrimo. Dėl to ir kilo toks pasipriešinimas“, – interviu sakė jis.

Iš pareigų savo noru nesitrauks

A. Jakubauskas teigia palankiai vertinąs Seimo valdybos sprendimą siūlyti Seimui atleisti jį iš einamų pareigų, tačiau savo noru trauktis iš pareigų neketinąs.

„Iš tiesų vertinu labai palankiai. Tai, ko gero, vienintelis galimas sprendimas šioje situacijoje. Demokratinėje visuomenėje, jeigu kyla abejonių dėl galimybės eiti pareigas, visada reikėtų pasitikrinti“, – žurnalistams teigė A. Jakubauskas.

„Jeigu bus nuspręsta, kad aš negaliu eiti pareigų, tai vienas sprendimas, jeigu bus nuspręsta, kad aš galiu eiti pareigas, tai, aš tikiuosi, kad netrukdomai galėsiu dirbti iki savo kadencijos pabaigos, taigi iki 2025 metų liepos 1 d.“, – pridūrė jis.

LGGRTC direktorius teigia pats savo noru iš einamų pareigų trauktis neketinąs.

„Negaliu pasitraukti iš pareigų dėl nepadarytų darbų arba dėl pirmtakų padarytų darbų. Kadangi praėjusios kadencijos Seimas rado labai daug trūkumų Genocido centro darbe, nesusišnekėjimų tarp institucijų, darbo broko ir 2019 metų birželio mėnesio sušaukta darbo grupė konstatavo labai daug pažeidimų, įvertinęs, kad buvo pareikšti kaltinimai dėl darbo trūkumų, ėmiausi tobulinti šį darbą, norėjau ir noriu sutvarkyti, kad darbas centre būtų sklandus“, – sakė centro direktorius.

A. Jakubauskas apgailestauja, kad 17 LGGRTC istorikų neigiamai įvertino vykdomas pertvarkas ir pasirašė kreipimąsi į Seimą. Visgi LGGRTC direktorius atkreipia dėmesį, kad jo darbu nepasitenkinimą išreiškė vos šeštadalis centro darbuotojų.

„Jeigu Seimas patikės, dirbsime toliau“, – sakė jis.

LGGRTC direktorius taip pat nesutinka su Seimo darbo grupės kritika dėl jo vadovavimo įgūdžių trūkumo. Jis įsitikinęs, kad efektyvesnė vadyba centre atsirado būtent tada, kai jis užėmė direktoriaus postą.

„Atėjęs vadovauti į centrą ir pastebėjęs, kokie yra trūkumai: kad nebuvo Teisės skyriaus, kad nebuvo Komunikacijos skyriaus, nebuvo tinkamos vadybos, personalo valdymo, pasikviečiau labai stiprių specialistų, žmonių, kurie turi labai didelę patirtį: vadybinę, finansinę, teisinę, komunikacinę patirtį. Ir tie žmonės atėjo į permainų komandą“, – teigė A. Jakubauskas.

„Vadyba centre kaip tik dabar ir atsirado. Paprasčiausiai gal nelabai norima leisti, kad centras užimtų tą vietą visuomenėje, kur deramai jis turi užimti. Bet aš tikiuosi, kad šie klausimai yra išsprendžiami“, – pabrėžė jis.

ELTA primena, kad Centro darbuotojai sausio pabaigoje kreipėsi į Seimo pirmininkę, susirūpinę dėl LGGRTC vadovybės veiksmų. Kreipimesi teigta, kad LGGRTC darbuotojams kelia susirūpinimą istorijos mokslo nuvertinimas, kreipiant istorinius tyrimus ideologizacijos, politizacijos linkme. Pažymėta, kad LGGRTC vadovybė skatina visuomenę užsiimti „istorijos gynyba“ ir „atminties karais“.

Darbuotojai taip pat pareiškė susirūpinimą, esą centre vyrauja įtemptas emocinis klimatas ir kad dėl vadovybės spaudimo tenka darbą palikti patyrusiems istorikams. Pasipiktinimas reikštas ir dėl LGGRTC direktoriaus A. Jakubausko, ir jau iš pareigų pasitraukusio vyresniojo patarėjo, žurnalisto, publicisto, knygų autoriaus Vidmanto Valiušaičio. Abejota dėl jo kompetencijos eiti šias pareigas. Po kilusių įtampų V. Valiušaitis pranešė pasitrauksiąs iš einamų pareigų.

A. Jakubauskas centro direktoriumi paskirtas 2020 m. birželio pabaigoje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)