„Stebint Vyriausybės veiksmus akivaizdu, kad veikiama be jokio plano.

Tiesiog reaguojama į skaičius ir tiek, nenumatoma ir neplanuojama, ką daryti po savaitės, mėnesio, pusės metų. Vien draudimai ir nuolatinis smulkmeniškas jų kaitaliojimas tik erzina karantino išvargintus žmones“, – teigia M. Sinkevičius.

„Visa tai, ką daro Vyriausybė, primena pasaką be galo, kuri tęsiasi ir tęsiasi, nors visiems žmonėms jau atsibodo. Kalėdas ir Naujuosius metus visi sutikome uždaryti. Buvo siūloma visiems iki Velykų pakentėti ir buvo žadami atlaisvinimai. Dabar vėl visi uždaromi dar mėnesiui. Iš viso to norisi pabusti kaip iš blogo sapno“, – priduria Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas M. Sinkevičius.

Politiko teigimu, Vyriausybė turėtų galvoti ne vien apie artimiausių kelių savaičių veiksmus – valdančiuosius jis ragina parengti aiškų planą, kas bus daroma, kai karantinas pasibaigs.

„Mes turime pradėti diskutuoti ir ruošti atsakymus apie tai, kas bus po karantino. Bėdų kalnai – socialinių, skurdo, nedarbo, psichologinių – tik auga. Tik laiko klausimas, kada visas tas problemų burbulas sprogs. Sveikatos apsaugos ministras yra kalbėjęs apie 130 priemonių paketą pandemijai įveikti, taigi dabar metas pradėti galvoti apie tokio pat dydžio paketą, tik jau ne mistinį, laikotarpiui po karantino“, – sako M. Sinkevičius.

Jis primena, kad socialdemokratai dar vasario viduryje kreipėsi į premjerę Ingridą Šimonytę ir Vyriausybei pasiūlė vienuolikos žingsnių pandemijos valdymo planą.

Socialdemokratai ragino suteikti teisę kiekvienai savivaldybei savarankiškai spręsti dėl konkrečių karantino priemonių taikymo, skubiai parengti nacionalinę testavimo strategiją naudojant greituosius antigenų testus, taip pat pagreitinti ir masiškai taikyti antikūnų testavimo programą.

M. Sinkevičius teigia nesidžiaugiantis penktadienį Vyriausybės paskelbtu sprendimu grąžinti judėjimo tarp savivaldybių ribojimus visoje Lietuvoje. Tačiau jis nelinkęs kritikuoti Ministrų Kabineto, nes, pasak jo, virusas yra sunkiai prognozuojamas, o nieko nedarant galima atsidurti ir kur kas blogesnėje padėtyje.

„Džiaugsmo jokio, nuotaika prieš Verbų sekmadienį nekokia, nes ne apie verbas galvosim, o kelius tversim“, – Eltai teigė M. Sinkevičius.

Pasak laikinojo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko, savivaldybės jau įpratusios tvarkytis su judėjimo ribojimais, o pasiruošimas šeštadieniui, kai įsigalios Vyriausybės sprendimas, savivaldybėse jau prasidėjo.

Tačiau jis pažymi, kad sprendimas grąžinti ribojimus, kurių buvo atsisakyta, yra pateisinamas, nes niekas negalėjo numatyti, kaip pasikeis situacija.

„Virusas yra toks nepažįstamas ir neprognozuotinas žaidėjas. Neįmanoma prognozuoti jo veiksmų, atakos mastų, jeigu tą galėtume padaryti, tai, matyt, ne vienas kokią nors Nobelio premiją laimėtume“, – kalbėjo socialdemokratas.

Nors, pasak M. Sinkevičiaus, situacija yra sudėtinga, jis nėra linkęs kritikuoti sunkius sprendimus turinčios priimti dešiniųjų Vyriausybės.

„Nepavydžiu, tiesą sakant, Vyriausybei, kuriai reikia žiūrint į skaičius priimti visokius tokius kardinalius sprendimus. O mus, savivaldybininkus, visą visuomenę, aišku, kad psichologiškai veikia, nes atsidarėm, užsidarom, vėl kada atsiversim? Atrodo, kad tokia pasaka be galo“, – tvirtino Jonavos meras M. Sinkevičius.Vyriausybė penktadienį nusprendė pratęsti karantiną iki balandžio 30 d., atnaujinti judėjimo ribojimus tarp savivaldybių, primena ELTA.

Nutarimu Vyriausybė, atsižvelgdama į tai, kad epidemiologinė situacija šalyje pablogėjo, kad yra stebimas koronaviruso mutacijų plitimas, kad artėja šventinis laikotarpis, kai galimas didesnis asmenų judėjimas tarp savivaldybių ir dėl to kyla didesnė kontaktų rizika, nustatė asmenų judėjimo tarp savivaldybių ribojimą nuo kovo 27 d. iki balandžio 5 d.

Nuspręsta leisti judėjimą tik tarp „žiedinių“ savivaldybių ir esant kitoms svarbioms priežastims.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (266)