Interviu televizijai ATR šią savaitę jis tvirtino, kad jo vadovaujamas LGGRTC atstovauja tradicinėms pažiūroms ir susiduria su „leftistinių pažiūrų“ politikų spaudimu. Jis taip pat sako turintis „sveikos Lietuvos visuomenės“ palaikymą ir neabejoja, kad Seime nepakaks politinės valios jį atstatydinti.

„Šiuo metu dažnai visokios leftistinės įtakos, ateinančios iš Europos Sąjungos, labai dažnai sumaišo protą jaunimui, dėl to atsiranda noras perrašyti istoriją. Deja, Lietuvoje iškilo istorikų mokykla, kuri kitaip traktuoja savo tėvynę, savo šalį, nei istorikai, dirbę daugelį metų, ypač po nepriklausomybės atgavimo, kurie sukūrė Lietuvos praeities paveikslą – ypač vokiečių, sovietinės okupacijos, Holokausto, ginkluoto pasipriešinimo“, – kalbėjo A. Jakubauskas.

Jis citavo vieno, kaip teigė, „Vokietijoje gyvenančio žmogaus“ mintį, kad „Markso ir Engelso fantomas dar gyvas, tik jis jau nebemojuoja raudonomis vėliavomis, bet kaip ir visos bakterijos, jis mutavo“.

„Atvejai, kai jaunoji karta išrenkama į parlamentą, turi savo pasekėjų, stengiasi visas šias leftistines pažiūras – vienalytes santuokas, narkotikų dekriminalizaciją ir t. t. įdiegti Lietuvos visuomenėje. Taip nutiko, kad Lietuvoje mes tapome kaip ir šių įvykių dalimi, nes mes kaip ir atstovaujame tradicinėms vertybėms, o parlamente iškilo tam tikrų valdininkų, kurie atstovauja kitam sparnui, paskyrimo klausimas, iškilo toks pasipriešinimas“, – kalbėjo Genocido centro vadovas.

Jis dėstė, kad jo vadovaujama institucija tapo tokio visuomenės susipriešinimo „lakmuso popierėliu“.

„Manau, kad sveika Lietuvos visuomenės dalis tiesiog neleis, kad kas nors nutiktų su mūsų centru, kuris gali būti prilygintas ministerijai ir atstovauja interesams stiprių, deportuotų žmonių, kurie kovojo už tėvynę po Antrojo pasaulinio karo ar jų palikuonių. Labai jaučiu jų palaikymą“, – tvirtino A. Jakubauskas.

„Mes atleidome vieną merginą, kuri užsiėmė intrigomis, rašė laiškus darbuotojams naktimis ir yra kaip ir kitos mokyklos dalis, kuri klesti Vilniaus universitete, kuri tapo jos gynėja. Atsiųstas laiškas Lietuvos parlamentui, kad mes neva pažeidžiame teises, bet tai netiesa, patikėkite, netiesa – tiesiog susidūrė dvi pasaulėžiūros, apie kurias kalbėjau, ir nauja pasaulėžiūra, kylanti iš Europos Sąjungos valstybių“, – kalbėjo jis.

A. Jakubauskas sakė, kad „rimtos diskusijos“ vyksta jau du mėnesius, tačiau „krizė aprimo“. Jis esąw įsitikinęs, kad Seime neatsiras 71 vieno politiko, kad būtų pritarta jo atleidimui.

„Tai praktiškai neįmanoma. Todėl, matyt, valdantieji suprato, kad tokiu būdu manęs atleisti nepavyks, todėl greičiausiai bus pristatytas koks nors kitas planas“, – teigė A. Jakubauskas.

Seimo valdyba penktadienį parlamentui pasiūlė atleisti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovą A. Jakubauską iš pareigų.

Sprendimą valdyba priėmė po specialiai suburtos darbo grupės tyrimo. Jo išvadose teigiama, kad A. Jakubauskui nepavyksta užtikrinti sklandaus institucijos darbo, kyla susipriešinimas, o viešai nagrinėjama situacija centre menkina įstaigos dalykinę reputaciją. Daug diskusijų sukėlė A. Jakubausko sprendimas iš pareigų atleisti istorikę Mingailę Jurkutę.

Pagal įstatymą, centro direktorių skiria ir atleidžia Seimas.

A. Jakubauskas vadovauti LGGRTC pradėjo pernai vasarą.

Jis yra Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininkas, Krymo totorių Medžliso (Tautinio Parlamento) atstovas Lietuvoje.